Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Ringaren 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Ringaren 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Uppskattning 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Lager 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär, Lager 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: A: Grågrön natursten ca 50 cm hög, B: Betong 
 Fasadmaterial  Puts, Vit spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Gaveln på 1a mot Klockgränd gesims under taket i plåt, resten av gatufasaden av 1b gesims i puts. Stuprännorna i svartmålad plåt. Sotarlucka. Liten plåtställning ca 2 meter upp på 1a:s gatufasad. Innanför garageporten finns en genomgång i samma bredd in till gården. Ovanför denna finns en balkong med brunmålade detaljer. Åt gården på 1a+b finns en liten avsats med 2 rader lertegel och bruna stuprännor. 
 Fönster  1b gatufasad 2 och 3 lufts fönster, 1950-60-tal. Mörkbruna fönstersnickerier. 1a gatufasad mot Adelsgatan finns två mindre skyltfönster till höger om dörren. Till vänster två större med fem spröjsindelningar längst upp.På gården finns rödmålade äldre fönster. 
 Fönsteromfattning  1a+b gatufasad ca 15 cm breda slätputsade omfattningar 
 Dörrar  1b gatufasad och centrerat i gatufasad 1a mörkbetsade träpanelsdörrar med två glaslufter och en annan helt i lackad träpanel med tre spegelfyllningar, tidig 1900-tal. Dessa har naturstenstrappor 2 steg. Fastigheten avslutas nedåt Klockgränd med en stor brunmålad dubbel träport med 4 spegelfyllningar. Två mindre fönster upptill i träomfattningen. Liten enkeldörr uppskuren i den vänstra portdörren. En vit balkongdörr i träpanel. Betongplattform utanför. 3 små steg i järn åt höger. Källarlucka i plåt åt höger. I det N/V hörnet brun utskjutande, modern träpanelsdörr och en vit 50-60-tals träpanelsdörr med glasluft. Betong och naturstenstrappa 3 steg. i gången ut mot gatan finns en äldre brunmålad trädörr med spegelfyllning och två trappsteg i natursten. 
 Dörromfattning  1a+b gatufasad ca 15 cm breda slätputsade omfattningar 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Rött, tvåkupigt lertegel, Nocken delvis murad 
 Takplåttyp  Röd, falsad plåt 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  1b gatufasad TAKKUPOR 4 st. i svart plåt med 4 enluftiga fönster i varje kupa. FRONTESPIS ut mot Adelsgatan med 2 st. 2-luftsfönster 
 Skorsten  En röd skorsten av falsad plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Den vinkelbyggda byggnaden med ursprung från 1700-talets mitt har en våning med inredd vind samt källare under en del av huset. Byggnaden rymmer bostad, kombinerat med affärs- och lagerutrymmen. Den äldsta delen är placerad med långsidan längs Adelsgatan. Den i vinkel placerade tillbyggnaden, med långsidan i liv med Klockgränd, tillkom 1878. Byggnadens stomme består huvudsakligen sannolikt av en reveterad skiftesverkskonstruktion som står under ett tegeltäckt sadeltak. Taket bryts upp av en frontespis med tegeltäckt sadeltak ut mot Adelsgatan. Mot Klockgränd är taket försett med fyra plåtinklädda takkupor, samtliga med pulpettak. Längs långsidornas takfot löper en enkel putsad gesims. Gaveln ut mot Klockgränd har en profilerad gesims av plåt. Fasaden är spritputsad och ljust avfärgad. Byggnaden har tre panelklädda entrédörrar, en mot Adelsgatan och två mot Klockgränd. Två av dörrarna är glasade. Framför alla dörrar ligger trappor i två steg av kalksten. In mot gården har byggnaden ytterligare två panelade dörrar. Innergården nås via en port i fasaden vid Klockgränd. Innanför porten finns en passage in till gården. Ovanför denna finns en balkong med glasad paneldörr. Passagen skärmas av mot gaturummet av en dubbel träport, försedd med spegelfyllningar och överljus. I den östra portdörren finns en enkel gångdörr. I passagen finns en äldre trädörr med spegelfyllning och två trappsteg i natursten. Ut mot Adelsgatan har byggnaden fyra större skyltfönster från 1910. I övrigt utgörs ljusinsläppen huvudsakligen av kopplade tvåluftsfönster. Husets äldsta del motsvarar sannolikt den byggnad som omnämns i husklassifikationen från 1785. Byggnaden fick sin nuvarande utbredning mot gaturummet när tillbyggnaden längs Klockgränd uppfördes 1878, för att inhysa en fotoateljé. 1894 tillkom frontespisen ut mot Adelsgatan och samtidigt togs takkuporna ut mot Klockgränd upp. Invändigt inreddes vinden och planlösningen ändrades samtidigt som en stor del av byggnadens inredningsdetaljer byttes ut. 1934 och 1939 togs ytterligare takkupor upp mot gården. 1956 genomfördes en ny invändig ombyggnad samtidigt som ett skyltfönster togs upp på gaveln ut mot Klockgränd. Detta har under senare tid bytts ut mot ett kopplat tvåluftsfönster. Även om huset antagligen har kontinuitet från mitten av 1700-talet, så var det ombyggnaden i slutet av 1800-talet och anpassningen till handelsstråket Adelsgatan som givit huset dess nuvarande karaktär som kombinerat affärs- och bostadshus. Byggnadens proportioner och volym har bibehållits sedan sekelskiftet 1900. Detta gör huset till ett viktigt och högt värderat, karaktäristiskt miljöskapande och kulturhistoriskt inslag längs handelsstråket Adelsgatan. 
 Interiör   
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt  Huvudbyggnad mot gatan kallas här 1a, flygeln utmed Klockgränd 1b. Lagerlokalen inne på gården (som har en parallell sträckning med flygeln) benämns som en separat byggnad eftersom dess funktion skiljer sig helt från huvudbyggnaden. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1878  J. Pettersson  Tillbyggnad mot Klockgränd   
1894  R. Pettersson  ombyggnad av vind och interiörtsamt trappbyggnad. Vidgning av fönstren   
1907  Johan Fardelius  Förändring av gavelutseende, en dörr upptas istället för fönster   
1910  Johan Fardelius  Upptagning av skyltfönster mot Adelsgatan   
1926    Indragning av vatten och avlopp   
1934    förändring av gårdsfasaden och upptagning av takkupor   
1939  H. Seigerlund  ombyggnad, takkupor   
1956    upptagning av skyltfönster på gaveln mot Klockgränd   
1956    Utvidgning av ett WC, ombyggnad invändigt  Ernfrid Karlsson 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996