Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Ringaren 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Ringaren 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd  1905 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  G.T. Jakobsson 
 Byggdatumkommentar  Första våningen består av en äldre byggnad, sannolikt från mitten av 1700-talet. Nuvarande utseende från 1905. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Affär, Bostad 
 Senare funktion  Affär, Bostad 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Natursten, Tegel 
 Grund / Sockel  Natursten. Gråmålad, cementputsad sockel, utskjutande 5cm. Kalkstenstrappor på trottoaren. 
 Fasadmaterial  Puts, tegelfärgad spritputs. Burspråkens tak och anfang slätputsade. 
 Övriga fasaddetaljer  Över burspråket i mitten välvs takfoten upp i mjuk jugendform. Vit, profilerad gesims, även på burspråken. Röd fotränna, svarta stuprör. Balkong på västfasaden i söder m. smidesräcke och trägolv, vridna spjälor. Brandstege V i norr. 
 Fönster  Bv: 1905, två originalskyltfönster m. fem spröjsade rutor i överkanten N, de vertikala spröjsarna avlägsnade i S, kupade beslag, plåtbleck på solbänken; mitten ett mycket stort. 1tr, 1978, inåtgående tvåluftsfönster med fyra bågar i korsform, delade av tvärpost. Burspråken: enlufts fyra rutor höga. Källarfönster V under mark. 
 Fönsteromfattning  Vita, slätputsade, indragna 15cm. 
 Dörrar  Ö mot gatan: inåtgående, brunmålade, stående smal panel, N gallerförsett fönster+överljus m. originalspröjsar, uppåt/utåtgående m. bladformade haspar; mitten har sidoljus och mönsterpressade glas; S 1950-tal, etsade rombmönster i stor glasruta, brun oljefärg. V mot gården: N 1905, spegeldörr; S 1978, spröjsat fönster i sex rutor. Källare NV: 1800-tal, nybarock m. rutmönstrade sköldar o. mässingsknoppar. 
 Dörromfattning  Vita slätputsade, indragna ca 50cm. 
 Takform  Brutet tak, valmat, Säteritak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa, Ö 2 små 1908, 2 stora 1978?, S 2 stora, V 4 stora, samtliga m. röd plåtklädsel. 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden, vars äldsta delar möjligtvis uppfördes vid 1700-talets mitt, inrymmer affärslokaler och bostäder. Den är uppförd med en stomme av sten och tegel i två våningar med inredd vind. Taket är ett tegeltäckt valmat mansardtak. Det övre takfallet är flackt, det nedre har en brant lutning och brytningen mellan de båda är försedd med en profilerad, tegelfärgad gesims vilket gör att taket närmast är att betrakta som ett säteritak. I de nedre takfallen finns sammanlagt tio plåtinklädda takkupor. Längs takfoten löper en tydligt profilerad gesims runt hela byggnaden. Fasaden har en gulavfärgad spritputs. Runt dörrar och fönster finns vita, slätputsade omfattningar. Byggnaden har två burspråk i det övre planet, ett är placerat mitt på gatufasaden och ett i det sydöstra hörnet. Båda burspråk har en mjukt rundad form som smälter väl samman med den jugendinspirerade, spritputsade fasaden. På andra våningsplanet finns en balkong, placerad i det sydvästra hörnet, in mot gården. Den är försedd med smidesräcke. Byggnaden har fem fint utformade spegeldörrar, varav några med gallerförsedda fönster. I nordväst, in mot gården, finns en välgjord källardörr i nybarockstil från 1800-talet. Fönstren har olika utformning i de tre våningsplanen. I bottenvåningen finns tre skyltfönster, varav två av tidig 1900-talsmodell som är försedda med mindre, spröjsade rutor upptill och en större ruta nertill. In mot gården har bottenvåningen spröjsade tvåluftsfönster. Andra våningen är huvudsakligen försedd med korsformade fyraluftsfönster, förutom i burspråken där det finns spröjsade enluftsfönster. I vindsvåningen finns uteslutande ospröjsade två- och treluftsfönster. Fram till 1905 hade byggnaden endast en våning. Detta år genomfördes en omfattande ombyggnad av huset som gav det dess jugendinspirerande utformning. En andra våning, inrymmande bostäder, tillkom och affärerna i bottenvåningen fick nya skyltfönster. Tre år senare, 1908, inreddes vinden. Nästa större förändring av byggnaden dröjde till 1978 då bland annat alla fönster byttes ut samtidigt som flera takkupor togs upp. Bottenvåningen inrymde tre butikslokaler fram till 1911, då de två södra lokalerna slogs samman till en. Byggnaden har genom sin för området exklusiva jugendinspirerade utformning ett stort kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde såväl för stadsdelen som för Visby innerstad. 
 Interiör  Södra butiken har nytt trägolv, profilerade fotlister i båda, högre i den norra, där originaldörrfoder också är kvar, liksom skorstensstock. I håltagningen till verkstaden satt förut ett 1700-talsfönster, enligt uppgift. Portgången har ny bröstpanel, en liten toalett med ursprunglig spegeldörr, liksom mellandörrarna och tidstypiskt trappräcke och lägenheternas entrédörrar. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1936    ritningar för 2 WC   
1948    upptagning av skyltfönster mot Adelsgatan   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996