Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Hans 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Hans 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Hans Anton Bull 
 Byggdatumkommentar  Uppskattningsvis från andra hälften av 1700-talet. 1750 var tomten obebyggd. Husklassifikationen från 1785 uppger ett brygghus i sten. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Brygghus 
 Senare funktion  Bostad, Drängstuga, Brygghus 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, grå puts 
 Fasadmaterial  PUTS, ljusgul slät. 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad gesims längs takfoten vid den östra och västra fasaden. I det södra gavelröstet finns en liten trälucka. I det sydvästra hörnet finns en förtagning i väggen. Takteglet ligger i bruk i gavlarnas liv. 
 Fönster  Nya 2 glasfönster med 2 utåtgående bågar och 4 rutor. Tunna spröjsar. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasaden med en tunn trälistomfattning. 
 Dörrar  Äldre pardörr i trä med spegelfyllningar och glasad överdel täckt av smidesgaller. 
 Dörromfattning  I liv med fasaden. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  1 plåtinklädd TAKKUPA mot öster. 
 Skorsten  En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett slätputsat hus med kalkstensstomme i en våning med inredd vind, under ett tegelklätt sadeltak. Huset ligger i souterrain och står på en hög stensockel. Tillkomståret finns inte dokumenterat, men byggnaden är uppförd under 1700-talet, troligen under dess andra hälft. År 1750 anges tomten, enligt en karta, utgöra borgmästare Bulls trädgård. I husklassifikationen från 1785 finns huset omnämnt. I källaren av huset finns medeltida murrester som troligen kan hänföras till de medeltida kyrkorna i kvarteret. Byggnaden har ursprungligen haft en annan funktion än idag och utgjorde under 1700-talets slut och under 1800-talet ett brygghus med drängstuga. I brandförsäkringen från 1843 beskrivs byggnaden som ett boningshus av sten med yttre tak av papp. Det var inrett med förstuga och tre boningsrum med eldstäder, brygghus med bakugn och en inmurad gryta av järn samt vind. Skiljeväggarna beskrivs vara av sten samt korsvirke, mellantak av brädor och golv i förstuga och brygghus av sten medan resten var med brädor. Under byggnaden fanns en källare med bjälklag. Under 1800-talets slut inreddes brygghuset till bostad. Exteriört är den relativt välbevarad. De slätputsade ljust gula fasaderna bryts upp av ett fåtal fönsteröppningar och av en entré i den östra fasadens mitt med en hög kalkstenstrappa framför. Norr om entrén finns en källarlucka intill den höga sockeln. Det tegeltäckta sadeltaket ligger i liv med fasaderna vid gavlarna och i gavelröstena finns små träluckor bevarade. Vid sekelskiftet 1900 har troligen den profilerade gesimsen tillkommit, samtidigt som den nu befintliga spegeldörren. De största förändringarna har skett interiört. 1982 inreddes huset till kontorslokaler. Den sexdelade planen ändrades, helt för att anpassas till ett kontor med funktionella stora ytor. Exteriört tillkom det vid denna tid nya fönster och en takkupa. Den senaste renoveringen skedde 1985, då plåttaket utbyttes mot enkupigt lertegel, som ligger i fasadlivet vid gavlarna. Byggnaden som är ett karaktäristiskt kalkstenhus från denna tid har i viss mån exteriört besparats de hårda renoveringarna och är relativt välbevarad. Byggnaden besitter därmed ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör  Moderniserad kontorsmiljö. Listerna kring dörrar, fönster och golv är i bottenvåningens norra del och i vindsvåningens norra rum profilerade. Dörrfodren i det nordvästra rummet är äldre än övriga och övermålade flera gåneger så att profilerna slätats ut något. Tröskeln till rummet är äldre. Dessa detaljer härrör uppskattningsvis från när huset inreddes till bostad under 1800-talet. I vindsvåningens gavlar finns synliga bjälkar inmurade för takstolen. Det finns en rund vit kakelugn med blomdekor i det nordöstra rummet samt en större fyrkantig med blomdekor i övervåningens norra rum båda från sent 1800-tal. I källaren finns murrester, troligen från en medeltida kyrka. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
       
1901    Tillbyggnad av huset. Ny spegeldörr.   
1927  Wilhelm Dahlqvist  V/A   
1982  Ove Claesson, RAÄ vårdsektionen  Ombyggnad till kontor. Ändrad planlösning, tillkomst av takkupor, nya fönster, flyttning av kakleugn.   
1985  ARKSAM AB  Exteriör/interiör upprustning. Byte av plåttak mot tegel,nya fönster, inredande av kontor.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996