Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Hans 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Hans 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  David Herlitz, Catharina Malmsten 
 Byggdatumkommentar  Uppskattningsvis 1700-talets andra hälft. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion   
 Senare funktion  Affär, Kontor 
 Nuvarande funktion  Affär, Utställningslokal, Magasin 
 Exteriör stilepok  1700-tal 
 Våningar  En våning med vind 
 Plantyp  Enkelrad 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart 
 Fasadmaterial  Gul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Byggnaden har en förtagning i det nordvästra hörnet. Ovanför förtagningen sitter järnbeslag, troligen till en skylt eller lampa. En profilerad gesims längs takfoten. Mot öster är gesimsen plåtklädd. Taket ligger i liv med gaveln och har en vindskiva i plåt, svart. Snickerierna kring fönstren är bruna. 
 Fönster  Norra fasaden; 6 skyltfönster. Väster fasad; 1 stort skyltfönster och 1 litet korsspröjsat rombiskt fönster med äldre beslag i gavelröstet. 
 Fönsteromfattning  Fönstren är indragna i fasaden med undantag av det rombiska som ligger i liv med fasaden och har en trälistomfattning. 
 Dörrar  Norra entrén; Dörr från 1900-talets mitt med fernissade trälister och stort glasat parti. Nordvästra entrén; modern trädörr med glasad överdel. 
 Dörromfattning  Norra entrén; dörren är djupt indragen i fasaden med glasad nisch och trälistomfattning. Nordvästra entrén; Dörren sitter i hörnets förtagning och har en trälistomfattning. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER, 2 äldre mot öster. 
 Skorsten  En murad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat skiftesverkshus i en våning som täcks av ett tegelbelagt sadeltak. Den slätputsade fasaden har en avfärgning i guldockra och längs takfoten finns en profilerad gesims med omvikningar kring gavelhörnen. Den är uppskattningsvis uppförd omkring 1700-talets mitt eller andra hälft, och är sannolikt ett av de trähus som nämns i 1785 års husklassifikation. Den finns omnämnd i en brandförsäkring från 1843 och beskrivs där som ett boningshus av plankor, där både väggar och taklist är reveterade med kalkbruk och med tak av tegel. Interiört omfattade den en våning med vind. Det var inrett med tre bostadsrum med eldstäder, förstuga och packhus. Enligt en annan brandförsäkring från 1872 var byggnaden delvis inredd till handelsbod. Byggnaden har renoverats och butiksanpassats framför allt under 1900-talets första hälft. Med den första tillbyggnaden 1901, förlängdes huset, med en gavel mot nordväst. Huset är uppfört intill byggnad 4 och de är sammanbundna interiört i bottenvåningen. Under 1920-talet bröts den norra och västra fasaden upp av skyltfönster och denna åtgärd präglar byggnaden till stor del idag. Byggnaden är ett av få hus i stadskärnan med oförändrade skyltfönster sedan tidigt 1900-tal och minner om den tid då den utgjorde järnhandel, en funktion vilket det av många fortfarande förknippas. Byggnaden är till volym och proportioner relativt välbevarad. Dess exteriör präglas dock av 1920-talets fasadförändringar. Byggnaden visar hur en handelsgård kontinuerligt förändrats med tiden och genom stomme och exteriör ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde. 
 Interiör  Moderniserad interiör. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1901    Plan av tillbyggnad av butik.   
1921    Utbyte av fönster till 2 skyltfönster.   
1929  Wilhelm Dahlqvist  Ändring av skyltfönster.   
1943  L. Å. Bergström  Inredande av kontor för Gotlands järnhandel.   
1952  K. J. Klint  Ombyggnad   
1953    Neonskyltar med ramp.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996