Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Hans 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Hans 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  David Herlitz, Catharina Malmsten 
 Byggdatumkommentar  Uppskattningsvis 1700-talets andra hälft. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Magasin 
 Senare funktion  Magasin, Stall, Affär, Kontor 
 Nuvarande funktion  Magasin, Utställningslokal, Verkstad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart 
 Fasadmaterial  Puts, guldockra slät. Grå mot gården. 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad gesims längs takfoten. Hissbom i norra gavelröstet. Flera små träluckor mot öster och ett i norra gavelröstet. Förtagning av fasadens nordöstra hörn. Bruna snickerier i fönster och träluckor. Entrédörren och dess omfattning är vitmålade. Takkuporna har utskjutande riändar. 
 Fönster  Norra fasaden; I äldre fönster i gavelns övre del med 2 utåtgående bågar och 6 rutor. 1 äldre nedanför med 2 utåtgående bågar och 12 rutor. 1 skyltfönster i bottenvåningen. Öster fasad; i takkupan 1 fönster med 2 enkla bågar och 6 rutor. i bottenvåningen 5 skyltfönster varav 1 med öppningsbar rektangulär överbåge. Väster fasad; 1 litet fönster med 1 båge och 4 rutor, ej öppningsbart. 1 rektangulärt äldre fönster med 4 rutor. 
 Fönsteromfattning  Tunn trälistomfattning. 
 Dörrar  Noröster entré; modern trädörr, 1950-tal, med glasad överdel. Söder; modern trädörr med glasas sidoljus, 1950-tal. Övervåningen har en pardörr i järn. 
 Dörromfattning  Nordöster; en träportal med kolonner och ett segmentformat överstycke. Nischen är viputsad. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt med blind hakfals, svart, dubbelfalsad. Lagt för att likna en halv plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  TAKKUPA, 1 mot öster, 1 mot väster. 2 utåtgående träluckor i den västra kupan. 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Magasinsbyggnaden har en kalkstensstomme i två våningar med två vindar under sadeltak. Huset uppfördes uppskattningsvis under 1700-talets andra hälft, på delvis medeltida grundmurar. Under 1800-talet användes den som magasin och stall, i J. L. Kahlqvist ägo. En brandförsäkring från 1843 beskriver byggnaden som ett magasin med varu- och spannmålsupplag. 1872 var huset enligt en brandförsäkring delvis inredd till handelsbod och kontor. En bild från 1895 visar byggnaden med spröjsade fönster och fönsterluckor i bottenvåningen. Den nordöstra dörromfattningen med kolonner av trä fanns redan då. En bild från 1910 visar den östra fasadens bottenvåning med spröjsade fönster, fönsterluckor och entré. Den norra gaveln vilken rymde Gotlands Järnhandel hade redan då skyltfönster i bottenvåningen och samma utformning som den har idag. Dess träportal var vid denna tid dock mörk. Under första hälften av 1900-talet har de spröjsade fönstren utbytts mot skyltfönster i fasadens bottenvåning. I övrigt har byggnaden inte förändrats exteriört sedan 1910. Fasaderna är slätputsade i guldockraton och det branta taket är täckt av tegel som ligger i fasadliv vid gavlarna. En profilerad putsad gesims följer takfoten längs långsidorna. I det norra gavelröstet finns en gammal hissbom och en trälucka till den övre vinden kvar. Den östra fasaden har flera små träluckor till övervåningen. I det nordöstra hörnet av byggnaden finns en förtagning med ingång till den gamla järnhandelns lokaler. Takkuporna har utskjutande riändar. Den södra fasaden mot gården, har en utanpåliggande trätrappa till övervåningen. Huset är sammanbyggt i nordväst med byggnad 3 och de är förbundna interiört i bottenvåningens utställningslokal. Mot söder är det exteriört sammanbyggt med byggnad 6, vilken också är ett magasin. Byggnaden har trots anpassningen till affärsverksamhet behållt karaktären av magasin, med träluckor och hissbom. Den utgör en god representant för 1700-talets magasinsbyggnader och har med ett välbevarat, ålderdomligt utseende med ett stort kulturhistoriskt och för innerstaden miljöskapande värde. 
 Interiör  I bottenvåningen är det en modern interiör i verkstad och butik. Vindarna är oinredda med synlig takstol och de används för magasinering. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1952  K. J. Klint  Ombyggnad.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996