Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Hans 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Hans 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1770 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Johan Lythberg 
 Byggdatumkommentar  Det är uppskattningsvis denna byggnad som nämns i en husesyn från 1770. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Stall, Fähus, Packbod 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Sadelmakeri, Frisör, café. 
 Nuvarande funktion  Bostad, Café 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Vinkelbyggnad 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  KALKSTEN, svartmålad. Mot söder grå. 
 Fasadmaterial  PUTS, vit slät. 
 Övriga fasaddetaljer  Mot väster och norr finns en profilerad gesims i trä längs takfoten. Dörr- och fönstersnickerierna är svarta. Takkupornas fönster har vita snickerier. Den västra sidan har 3 läldre lampor och den norra har 4. 
 Fönster  Västra fasaden; 10 skyltfönster och 1 med 2 utåtgående bågar och beslag från sent 1800-tal. Norra fasaden; 3 stora fönster med 2 utåtgående bågar och beslag från sent 1800-tal. 1 skyltfönster. Södra fasaden; 2 stora fönster med 2 bågar och 6 rutor. Det ena är förspikat med trägaller. I takkuporna 2 bågar med 6 rutor och 3 bågar med 9 rutor. Södra gaveln; 1 litet fönster med 2 utåtgående bågar och 4 rutor. Östra fasdens takkupor; 12 fönster i den ena med 2 bågar och 4 rutor var. Den mindre har 2 bågar och 6 rutor. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasden och med en tunn trälistomfattning. 
 Dörrar  Västra fasaden; 2 moderna trädörrar och en äldre pardörr med spegelfyllningar och glas i de övre fyllningarna. Norra fasaden; 1 äldre inåtgående pardörr med spegelfyllningar varav de övre är igenspikade.1 modern trädörr, 1950-tal, med glasad överdel. Östra fasaden; 3 trädörrar från 1900-talets mitt, varav 2 har glasade överdelar. Södra fasaden; 1 inåtgående pardörr med spegelfyllningar. 
 Dörromfattning  Västra fasaden; Dörrarna är djupt indragna från fasadlivet. Den högra dörren har en träklädd nisch och ett överljus. Pardörren har överljus i 2 rutor och en kalkstenstrappa framför dörren. Norra fasaden; Djupt indragna från fasadliv. Den moderna dörren med klinkerförsedd nisch, överljus och trappa med rundade hörn, flankerad av järnräcken. Pardörren har överljus med 2 rutor och kalkstenstrappa. Dörrarna på övriga fasader ligger i liv med fasaderna. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA, 4 på den södra sidan, 2 på den östra sidan. TAKFÖNSTER, 5 nya och 3 äldre påd en västra sidan, 2 äldre på den södra långsidan. 
 Skorsten  Fyra plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är byggd i vinkel, med en kalkstensstomme i en våning med vind, under ett sadeltak. Det finns inget årtal dokumenterat för byggnadens uppförande, men den uppfördes uppskattningsvis under 1700-talets andra hälft. I den första detaljplanen och beskrivningen över kvarteret från 1770, beskrivs Johan Lythbergs stenhus och tomter. I den nämns en vinkelbyggnad i sten på samma plats som nuvarande, men då rymmande stall för åtta hästar, fähus för åtta kor, packbodar och ett välvt hus. Det är troligen den nuvarande byggnaden. Den har genomgått ett antal om- och tillbyggnader, vilka har förändrat dess ursprungliga karaktär. 1887 beskrivs byggnaden i en brandstodsförsäkring som ett hus av sten byggt i vinkel med yttre tak av tegel. Taklisterna mot gatan var av brädor, liksom den nuvarande trägesimsen. Byggnaden var inredd till bostad med åtta rum med eldstäder, ett kök med besparingsspis, ett skafferi, två garderober. På vinden fanns sex boningsrum med eldstäder, två kök med besparingsspisar, förstuga, två tamburer och nio garderober. Golv och mellantak var av brädor. De fem takkuporna som då fanns var klädda med asfaltspapp. Den första dokumenterade ombyggnaden skedde 1888, då vinden inreddes. Huset har under hela 1900-talet rymt olika affärsverksamheter och är i sin utformning starkt anpassad till detta. Under 1900-talets första hälft bröts fasaden upp av skyltfönster, vilka ännu sitter kvar. Mot gården har det under 1900-talet tillkommit flera takkupor med olika utformningar och en tillbyggnad i vinkeln i form av en uteservering med plåttak på trästolpar. Byggnaden, vilken idag rymmer ett kafé har inte många äldre detaljer kvar, förutom några fönster, tre pardörrar och trägesimsen. Fasaderna är slätputsade vita och sadeltaket täcks av tegel som ligger i liv med fasaderna vid gavlarna. Fasaden mot väster bryts upp av en rad av skyltfönster från tidigt 1900-tal samt tre entréer, djupt indragna i fasadlivet. Fasaden mot S:t Hansplan i norr karaktäriseras av kaféverksamheten, med äldre skyltfönster och två entréer. Interiört präglas den helt av hårda renoveringar för anpassningen till kaféverksamhet under 1900-talets mitt och senare del. Byggnaden har trots de stora förändringarna, genom sin stomme och väl bevarade volym och proprotioner ett stort kulturhistoriskt kontinuitetsvärde. 
 Interiör  Bottenvåningens interiör är moderniserad under 1900-talets mitt och det finns inget av den ursprungliga fasta inredningen kvar. I kafédelen finns en bred öppning med en stickbåge av tegel. Övervåningen är ej besökt. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt  Det ska finnas en, ej undersökt, välvd medeltida källare i den södra delen av byggnaden, utmed S:t Hansgatan. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1888    Inredande av 2 mindre kök på vinden.   
1918  Johan Fardelin  V/A för hela kvarteret.   
1927  Wilhelm Dahlqvist  V/A i raksalongen.   
1928  Wilhelm Dahlqvist  Utvidgnig av V/A.   
1929  Hilding Hansson  Ändring av port å sadelmakeriverkstaden.   
1929  Hilding Hansson  Anordnande av pann- och badrum.   
1943    Skyltfönster   
1943  B. Bergström  Utvidgning av V/A.   
1947  Valter Hammarsträng  Inredande av dusch, WC, tvätt i befintlig garderob. Utvidgning av V/A   
1951  Gilbert Hansson & co.  Inredande av WC, utvidgning av V/A.   
1952  Nils Svensson  Uppsättande av neonskylt.   
1954  Nils Svensson  Uppsättande av neonskylt.   
1957  Gilbert Hansson & Co.  Utvidgning V/A.   
1958  Erik Hoff  Ombyggnad av vindsvåning. Tillbyggnad av takkupor,   
1958  Gilbert Hansson & Co.  Toaletter, utvidgning av V/A.   
1958  Erik Hoff  Yttertrappa till kafé.   
1971  G. Molander  Terassbyggnad med tak.   
1980  Hjukström  Ombyggnad av affärshus, ny balkong.   
1988    Uppförande av plank för inhägnad av sopcontainers.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996