Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Klemens 10

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Klemens 10 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1910 
 Byggnaden färdigställd  1911 
 Arkitekt  Ewe & Melin arkitekter 
 Byggmästare   
 Byggherre  Adolf Dahlbäck 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar med ursprungligt inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Tegel, Silikattegel, Skalmur 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, grovhuggen kvader i två skift, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  PUTS, spritputs, troligen svag kc. Under bottenvåningens fönster, mot gatan slätputs. 
 Övriga fasaddetaljer  Fönsterluckor med diagonalställd panel, betongglas samt en pstållucka med oljerör i källargluggarna. Balkong över entrétaket, med spjälräcke. Rakt bockad takfotslåda/fotränna för avvattning, vilande på enkla konsoler 
 Fönster  Ursprungliga kopplade jugendfönster i varierande utformning: mot gatan treluftsfönster, i bv inåtgående med tvärpost. Nedre mittrutan en kvadratisk, ospröjsad luft. Övriga rutor tätspröjsade till små, kvadratiska rutor. I övervåningen jämnbreda lufter, utåtgående bågar med tät spröjsindelning. Vid övervåningens mittparti balkong med indraget välvt, spetsbågigt dörr/fönsterparti. Mot gården små, rektangulära fönster i stående format. I takkuporna snickerier från 1990, varav två vippfönster i treluftsindelning. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Ursprunglig utåtgående pardörr med´slät nedre fyllning och glasad och upptill svängd överdel med sex smårutor/fönster, grönt glas. ursprugliga balkongpardörrar. Dörrhandtag och skyddsplåt nedtill i jugendstil. Mot N enklare ursprunglig köksentré med glasad överdel. Mot gården dito dörr från matsalen samt två moderna balkongdörrar (1990) med stort fönster utan spröjs. 
 Dörromfattning  slätputsad, djup utvändig smyg. 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Lertegel, Plåt 
 Takplåttyp  Falsad bandtäckning 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, röd, troligen enkelfalsad. 
 Takutbyggnad  3 takkupor mot vardera V och O, en mindre, ursprunglig takkupa mot N. 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är uppförd 1910-11 och är en av innerstadens få och större arkitektritade jugendvillor. Den pretentiösa byggnaden uppfördes av byggherren, Adolf Dahlbäck, och uppfyllde sin tids borgerliga krav på komfort och funktioner. Planlösning och funktion är i stort sett intakt, men byggnaden har moderniserats, framför allt med avseende på ytskikt och den inredda vindsvåningen. Byggnaden har en stomme av silikattegel och taket är täckt med lertegel med partier i plåt. Taket är valmat mot norr och bryts upp av ett antal takkupor åt vardera öst, väst och norr. Byggnaden har en rikt varierad exteriör, framför allt in mot gården, med tornliknande detaljer, balkonger, valmade småtak och spröjsade fönster. Fasaden är putsad och avfärgad i en ljust rosa kulör. Invändigt finns inte mycket av jugendkaraktären bevarad. Dock återfinns bland annat ursprungliga snickerier, parkettgolv, den speciella trappan upp till övervåningen, samt vissa mer sentida detaljer. Husets planlösning är däremot i stort sett intakt. Bottenvåningen har stor hall, herrum, salong och matsal, köksavdelning med före detta serveringsrum (förändrat) samt en tidstypisk huvudtrappa. I övervåningen finns en stor, samlande hall innanför västbalkongen, sovrumsavdelning med badrum och enklare rum för tjänstefolk. Vinden började redan tidigt inredas och är nu till större delen inredd med uthyrningsrum. I källaren finns tvättstuga, flera matkällare och andra funktioner. Byggnaden har ett betydande kulturhistoriskt värde i sig och kanske framförallt i den bevarade planlösningen och andra ursprungliga detaljer. Byggnaden är trots sin solitära karaktär ett betydande inslag i området och bidrar med rums- och miljöskapande värden. 
 Interiör  Förnyade ytskikt och kökssnickerier. I övrigt bevaras snickerier, socklar, dörrar, skjutdörrar, parkettgolv och ditflyttad sandstensspis, daterad 1794 (enligt uppgift från Ängmans i Gammelgarn). Tidigare (Bild från 1943 i GF/A) har matsalen haft en barockspis, daterad 1627, som av en ägare (Kempff) dock på nytt förts bort från huset.Trappan mellan bostadsvåningarna bevaras med jugendräcke, fast skåp m m. WC-rum med äldre inredning. i hall och kök väggfasta klockor från 1960-talet. En trappa upp finns en rund kakelugn från byggnadsåret. I källaren bevaras en gjuten tvättgryta (1930-tal?) samt ett utrymme med ursprungliga hönsreden. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, värmepump, el 
 Övrigt  över huvudentrén utskjutande, valmat skärmtak på konsoler med tegeltak (och ursprungliga, smala stuprör) och balkong ovanpå. Spjälräcket mellan kraftigare stolpar är utbytt mot en kopia. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1910  Ewe & Melin (Malmö)  uppförande av bostadshus   
1911  Johan Fardelin  anslutning till avloppsnät   
1928  Wilhelm Dahlqvist  utökning av V/A-installationer   
1941  Hilding Hammarström  utökning av V/A-installationer, inredande av vindsrum åt norr.   
1955  Värmetekniska byrån, K G Hultman  utökning av V/A-installationer   
1955  E Svaton  Ytterligare inredning av vind, bred takkupa med perspektivfönster mot V.   
1985  Holger Swahn  ombyggnad av WC och dusch i källaren   
1990  Holger Swahn  Nya takkupor mot O och V, loftgång och utrymningsbalkong från våningen 2 tr (mot O). Delvis ersättande av tegeltak mot plåt, gårdssidan.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996