Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Klemens 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Klemens 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1770 
 Byggnaden färdigställd  1770 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, 1785 fanns ett trähus som under 1800-talet, byggts till med en våning, till nuvarande volym. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Nyklassicism 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Dubbelrad 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  PUTSAD, slät cementputs, asfaltsstruken. Nyhuggen kalkstenstrappa i 4 steg. 
 Fasadmaterial  REVETERING, spritputs, kc. Omputsat helt i slutet av 1970-talet. 
 Övriga fasaddetaljer  Omvikt plåtgesims samt släta gavelgesimser eller plåtinklädda gaveltaksprång. Täckplåt ovanpå sockeln. Moderna, pressad stuprör. I SO vinkeln mellan långsidan och trapphuset mot gården finns en balkong till övervåningen, med spjälräcke av trä. Parabolantenn. 
 Fönster  Utbytta, möjligen under 1930-talet, 1800-talsformat: utåtgående, kopplade tvåluftsfönster, 3 rutor höga. I gavelspetsen mot V och takkuporna mot S 2 rutor höga fönster. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Inåtgående spegelpardörr med glasad överdel. Dörren är en nytillverkad kopia från 1970-talets slut, i "nyrenässansstil". 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel, Papp 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  Mot N liten takkupa. Mot S lång takkupa... 
 Skorsten  Två plåtklädda ventilationshuvar 
 Byggnadsbeskrivning  Detta stora flerbostadshus är sannolikt från tidigt 1800-tal, med spår av svagt klassicerande drag. Byggnaden har dock främst en något anonym 1900-talskaraktär. År 1808 omnämns 'hus och gård' och kanske finns bostadshuset redan då. Byggnaden i två våningar har en stomme i skiftesverk som i huvudsak står under tegeltäckt sadeltak. Kökstillbyggnadens tak är täckt med papp medan trapphuset har plåttak. Huvudbyggnadens tak bryts upp av en takkupa i vardera takfall. Fasaden är putsad och avfärgad vit och snickerierna är målade i en mellanblå kulör. Under 1900-talet har inredningen moderniserats och planlösningen delvis förändrats i framför allt botten- och vindsvåningarna. Mellanvåningens planlösning är mer intakt, likaså finns i viss utsträckning 1800-talssnickerier, socklar, dörrar med mera bevarade. Även ett fåtal äldre detaljer finns kvar. I gatubilden skiljer huset ut sig med sin jämförelsevis större skala. Huset är nu, och var möjligen redan tidigt, indelat i fyra lägenheter, men torde ursprungligen ha varit ett enfamiljshus. Mot söder finns en under 1800-talet tillbyggd köksvinkel med ett trapphus med fasade hörn. 1919 byggdes en förstuga mellan det stora huset och det mindre på tomten och tio år senare utökades denna förstuga med ännu en våning. 1974 genomfördes en relativt omfattande ombyggnad då bland annat vindsplanet inreddes på nytt till en separat lägenhet och andra förändringar gjordes exempelvis i form av upptagande av takkupor samt omputsning. Byggnaden i sig är kulturhistoriskt värdefull i både stomme, exteriört utförande samt bevarade interiöra detaljer och trots sin ovanligt stora volym bidrar den med rums- och miljöskapande värden till kvarter och område. 
 Interiör  Relativt lite förändrad planlösning. Spegeldörrar, socklar och listverk bevaras. I källaren golv av grov kalkstensflis och äldre källardörrar med smide, 17-1800-tal. I övrigt moderna installationer och nyare ytskikt samt upprätade, skivklädda väggar, tak och golv. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1919  E Hejdenberg  tillbyggnad av förstuga mellan byggnad 1 och 2 (huvudbyggnad resp tvättstuga m m).   
1925  Wilhelm Dahlqvist  installation av V/A-ledningar   
1929  L Å Bergström  Påbyggnad med en våning av förstugan från år 1919. I den tillbyggda övervåningen inrättades badrum. Utökning av V/A-ledningar.   
1932  Wilhelm Dahlqvist  inrättande av WC. Utökning av V/A-ledningar. Sannolikt installation av centralvärme.   
1941  Hilding Hammarström och - Gardell  inredande av WC på vinden, utökning av V/A-ledningar, hela huset   
1974  L-I L (?)  ombyggnad, nyinredning av vindsplan till en sep lägenhet. Nya installationer, takkupor mot SV.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996