Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Klemens 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Klemens 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1A 
 Byggstart  1780 
 Byggnaden färdigställd  1780 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, husets bör ha varit i två våningar år 1785, och kan ha än äldre ursprung (källare, bottenvåning). 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Hotell, Uthyrningsrum 
 Exteriör stilepok  Traditionell, Gustaviansk 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Tillbyggd parstuga, Förändrad enkelrad 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  slätputs, kc, grå. Entrétrappa av kalksten i tre steg, rundade Mittensteget är förskjutet åt V. 
 Fasadmaterial  REVETERING, slät nedtill, spritputs upptill (kalk el kc) 
 Övriga fasaddetaljer  Mjukt svängd gesims i svartmålad plåt. På O gaveln syns hörnstolparna, mötarna på ömse sidor övervåningens fönster och gavelbanden i relief i putsen. Påspikade "våningsband" av svarttjärade brädor. Mot gården synliga , våningsavskiljande långsidesband och synliga riändar, svarttjärat. Traditionella stuprör med falsade böjar. 
 Fönster  I bottenvåningen mot gatan inåtgående (1930-40-tal) kopplade tvåluftsfönster, 3 rutors höjd. I övervåningen utåtgående dito, möjligen något äldre. I O gavelspetsen samt i kupan kvadratiska fönster av vipptypp eller tvåluftsfönster med kopplade bågar utan spröjs, nya 1995. I trapphuset (från 1939, påbyggt 1995) ett ospröjsat treluftsfönster och överst ett dito tvåluftsfönster från 1995. På gaveln i bv ett högsmalt äldre fönster i en båge, 3 rutors höjd 
 Fönsteromfattning  I övervåningen slätputsade, vita. 
 Dörrar  Inåtgående gustaviansk pardörr med räfflad övre spegel och nedre, utanpåliggande fyllning med flätmönster. Smalt överljus i 4 rutor. I trapphuset mot gården enklare, utåtgående dörrar, en tät och en med 2 rutor i höjd, bägge från 1939 eller senare. En liknande dörr med ett fönster finns på huvudbyggnadens gårdsfasad. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel, Plåt 
 Takplåttyp  Falsad bandtäckning 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med en halv plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  Bred takkupa mot N, ny år 1995 
 Skorsten  Tre plåtklädda ventilationshuvar 
 Byggnadsbeskrivning  Den östra byggnaden invid Smedjegatan är ett skiftesverkshus i två våningar, troligen med ursprung från 1700-talets andra hälft. Eventuellt har huset blivit påbyggt med en våning och senare reveterats, dock sannolikt före 1850. Byggnadens skiftesverksstomme står under ett lertegeltäckt sadeltak. Taket bryts upp av takkupor i norr. Mot gården finns ett femsidigt trapphus med fasade hörn från 1939, höjt med en våning 1995 och försett med plåttak och gul locklistpanel. I övrigt är fasaden putsad och avfärgad ljust gul in mot gården medan gatufasaden är till hälften vit och till hälften gul. Mot öst finns en tillbyggnad i en våning med regelstomme, plåtbelagt pulpettak och svart locklistpanel. Detta var möjligen tidigare ett fristående uthus, men nu är denna del ytterligare tillbyggd, och tjänar som bland annat källarnedgång. Interiören är starkt förändrad med verksamheten, dock finns vissa äldre detaljer kvar. Byggnaden har ingått som bostadshus i en större handelsgård, vars ägare genom tiderna dock även varit skeppare, hantverkare med mera. Byggnaden har också tidigt hängt samman med byggnad 1b (bostadshus) och 1c (brygghus med mera), men det är ovisst hur de skilda byggnadernas samhörighet respektive självständighet gentemot varandra förändrats över tiden och med de olika ägarna. Under 1900-talet har huset ändrats ett flertal gånger, sannolikt mest i sen tid, efter det att det under 1980-talet blev del av ett hotell, och därför anpassats för den aktuella verksamheten. Byggnaden är i stomme och ålder kulturhistoriskt värdefull, likaså det faktum att det är en kvarstående del av en äldre handelsgård i staden. Byggnaden har betydande rums- och miljöskapande värden i gatumiljö, kvarter och område, och visar på kontinuitet. 
 Interiör  Över tiden ganska kraftigt förändrad med ändringar i planlösningen, i efterhand tillkomna väggar. Ytskikten är förnyade och moderna, i viss utsträckning bevaras äldre dörrar och socklar. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1929  L Å Bergström  installation av vattenledning   
1939  Henry Pettersson  tillbyggnad av utanpåliggande trapphus mot gården.   
1985    ansökan om uppsättande av skylt "Hotell S:t Clemens". Putsrenovering.   
1987  Birger Andersson  ombyggnad; inredning med hotellrum m m. Delvis ändrad planlösning/tillkommande väggar.   
1989  Birger Andersson  ombyggnad av källare: inredning av bastu, dusch- och relaxrum. In- och nedgång från tillbyggda uthuset i O.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996