Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Klemens 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Klemens 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1B 
 Byggstart  1800 
 Byggnaden färdigställd  1800 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, 1785 omnämns trähus. Den föreslagna dateringen ca år 1800 baseras på husets stildrag. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Hotell, Uthyrningsrum 
 Exteriör stilepok  Nyklassicism 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad enkelrad, Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå slätputs med cementbruk, Yttertrappa: Betong 
 Fasadmaterial  PUTS, slät i bottenvåningen mot gatan, i övrigt spritputs, kalk eller kc. 
 Övriga fasaddetaljer  Mjukt svängd gesims i svartmålad plåt.Traditionella stuprör med falsade böjar. Mot gården utanpåliggande, överputsad ventilationstrumma samt en enkel utrymningstrappa (1980-tal) med spjälräcke. Lyktor vid entrédörrarna. Nockplåt och vindskivor av plåt. 
 Fönster  Mot gatan i bottenvåningen inåtgående, kopplade tvåluftsfönster, tre rutor höga, varav de två västra fönstren är från 1980-talet. I övervåningen, bägge fasaderna, ursprungliga fönster med enkla bågar och innerbågar. Fönstren är i två lufter, 3 rutor höga med bevarad beslag av sen 17- samt 1800-talstyp. Mot gården är övervåningens två östra fönster sent utbytta mot insticksfönster, samma indelning. Västra fönstret är förändrad till utrymningsdörr med en glasad balkongdörr. I bottenvåningen mot gården ett högsmalt, ursprungligt fönster, 3 rutor högt, samt finns ett insticksfönster utan spröjs. I gavelspetsen mot V ett insticksfönster i två lufter utan spröjs. 
 Fönsteromfattning  I övervåningen mot gatan i S slätputsade vita omfattningar. 
 Dörrar  Mot gatan inåtgående spegelpardörr med glasad överdel och utvändiga gjutjärnsgaller. Mot gården slät dörr med instickskarm och fönster upptill. 
 Dörromfattning  saknas. Insticksdörren mot gården försedd med en bred täcklist eller foder över karmarna. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Mot S två äldre takfönster, mot N 3 moderna takfönster samt uppstigningslucka i plåt. 
 Skorsten  Två skorstenar av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Den västra byggnaden invid Smedjegatan är ett stenhus i två våningar, troligen uppfört vid 1800-talets början eller något tidigare. Byggnadens kalkstensstomme står under ett lertegeltäckt sadeltak som bryts upp av både äldre och moderna takfönster. Fasaden och bottenvåningen har ett par gånger ändrats avseende butiksinteriörer, entré och skyltfönster, men den har nu återställts till ett äldre utseende, putsad och med bostadsfönster. Fasaden är till hälften avfärgad vit och till hälften grågul. Interiören har över tid genomgått en ganska kraftig förändring med bland annat förändrad planlösning till följd av verksamheten. Dock finns vissa äldre detaljer kvar. Byggnaden har ingått som bostadshus i en större handelsgård, där det bland ägarna genom tiderna dock även funnits skeppare, hantverkare med mera. Byggnaden har också tidigt hängt samman med byggnad 1a (bostadshus) och 1c (brygghus med mera), men det är ovisst hur de skilda byggnadernas samhörighet respektive självständighet gentemot varandra förändrats över tiden och med de olika ägarna. Under 1900-talet förändrades huset ett flertal gånger. I början av seklet användes bottenvåningen, framför allt västra delen, som butik, lager med mera och stod i förbindelse med byggnad 1 på fastigheten S:t Klemens 6. De största förändringarna har sannolikt skett i sen tid, efter det att det blivit del av ett hotell under 1980-talet, med anpassningar för den verksamheten. Byggnaden är i stomme och ålder kulturhistoriskt värdefull, likaså det faktum att det är en kvarstående del av en äldre handelsgård i staden. Byggnaden har betydande rums- och miljöskapande värden i gatumiljö, kvarter och område och visar på kontinuitet. 
 Interiör  Över tiden ganska kraftigt förändrad med ändringar i planlösningen, i efterhand tillkomna väggar. Ytskikten är förnyade och moderna, i viss utsträckning bevaras äldre dörrar och socklar. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1914    Butiksingången i bv, längst i V, ändrades till fönster   
1929  L Å Bergström  installation av vattenledning   
1949  Sten Lagerström  Återupptagande av butiksdörr (jmf år 1919) i V mot gatan, ändring av fönster till skyltfönster. Ny butiksinredning.   
1962    Ansökan om uppsättande av butiksskylt "Marimekko".   
1985    ansökan om uppsättande av skylt "Hotell S:t Clemens". Putsrenovering.   
1987  Birger Andersson  ombyggnad; inredning med hotellrum m m. Delvis ändrad planlösning/tillkommande väggar.   
1988    tillfälligt (1 år) bygglov för parabolantenn.   
1988  Birger Andersson  ändring av ritningarna från 1987: ny utrymningstrappa mot N från övervåningens V fönsterdörr (ny).   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996