Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 12

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 12 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Delar av byggnaden har daterats av Erik Bohrn till 1200-talets förra hälft eller mitt (skrivelse till RAÄ 1947 Gotlands Fornsal Dnr 22/47). 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Packhus 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Klassicism 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Skiftesverk, Bulhus (?) 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart KC-puts, ca 50 cm hög, utskjutande och indragen på tillbygget mot norr 
 Fasadmaterial  Kalkputs, Äldre spritputs, Grov ballast, Strandgrus, Sprutad Spritputs, Fin ballast 
 Övriga fasaddetaljer   
 Fönster  Mot söder och öster finns tvåluftsfönster med bågar spröjsade för tre rutor. Dessa är utåtgående och ligger i liv med fasaden. Fönstren mot gården (på tillbyggnaden) är av samma typ men sitter indragna 5 cm i fasaden. Samtliga fönster har dropplist av aluminium och isattes vid restaureringen 1976. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Huvudentrén har en dörr i empirestil med järngaller i övre spegeln, tillverkad och isatt på 1970-talet. På gårdssidan finns två ytterdörrar med liggande profilerad panel isatta nya vid restaureringen 1976 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten  Två skorstenar av rött tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes som ett packhus sannolikt under 1200-talets mitt, och har byggts om och till under senare tid. Under 1800-talet byggdes huset ut mot nordväst och inrymde sannolikt en verkstad. 1899 genomfördes en ombyggnad då verkstadslokalen byggdes om till bostadslägenhet. Utsträckningen av det medeltida murverket är inte helt klarlagd, men det sydöstra källarrummet med kryssvalv och fönsternischer har daterats till 1200-talets mitt. Byggnaden har en stenstomme i två våningar med källare och vind under ett tegeltäckt sadeltak utan gavelsprång. Fasaden är spritputsad och avfärgad i en ljust gul kulör. Huvudentrén är centralt placerad ut mot S:t Michaelsgränd. Dörren utgörs av en pardörr med speglar och glasrutor i den övre delen av varje dörrblad. Glasrutorna täcks av smidesgaller. Framför huvudentrén finns en hög kalkstenstrappa, vilken flankeras av ett ett enkelt järnräcke. På den sydöstra gaveln finns en källarnedgång, försedd med en trädörr med en spröjsad glasruta i den övre delen. Ned till dörren leder en trappa i flera steg. Den nordöstra fasaden är försedd med två dörrar klädda med liggande panel. Dessa nås via en kalkstenstrappa som leder ned till dörrarna. Trappnedgångarna omgärdas av enkla järnräcken. Byggnaden är försedd med spröjsade tvåluftsfönster. Dörr- och fönstersnickerier är målade i en ljust grå kulör. I lägenheterna har spegeldörrar och listverk, sannolikt från 1800-talet bevarats, men i övrigt präglas interiören av 1970-tal. Kring 1920-talets slut genomfördes en ombyggnad av gårdsfasaden och taket. I övrigt präglas byggnaden av 1970-talets stora renovering, interiört såväl som exteriört. Byggnaden har med sina bevarade medeltida murverk och kryssvalvskällare från 1200-talets mitt ett stort kulturhistoriskt värde. Byggnaden har, med sin för medeltida byggnader ovanliga placering på tomten, även ett stort miljöskapande värde för fastighet och stadsdel. 
 Interiör  I lägenheterna finns äldre spegeldörrar och listverk. I övrigt är inredningen från tiden för restaureringen på 1970-talet. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1899    ändring av verkstad till bostadslägenhet.   
1928  L Å Bergström  Ritning för vatten och avlopp   
1928  LÅ. Bergström  Förändring av fasad och tak mot gård.   
1930  O Johansson  Installation av vatten och avlopp.   
1946  Erik Bohrn  Uppmätning av medeltida källare   
1975  Birger Andersson  ritning för inredning av bostäder samt ritning för sanitetsanläggningar   
1978  Birger Andersson  renovering och ombyggnad.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996