Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 13

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 13 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  2A 
 Byggstart  1850 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Inventerarens hypotes 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, Klassicism 
 Våningar  En våning, två våningar, inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Resvirke 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, ca 30-50 cm hög 
 Fasadmaterial  Rödbrun ädelputs (1950-tal) 
 Övriga fasaddetaljer  Mot gatan på 2 a finns det ovanför kalkstenssockeln en ca en meter hög sektion av "kolmårdskakel". Under taket mot gatan på 2 a finns ett profilerat vitt gesims. Vindskivor, häng- och stuprännor i svart plåt. 
 Fönster  Mot gatan (2 a) sitter tvåluftsfönster med kopplade inåtgående bågar med dropplist av trä. I tillbyggnaden på gården (2 b) finns fönster från mitten av 1800-talet, från mitten av 1900-talet samt från 1980-talet. En- två och treluftsfönster med utåtgående karmar och spröjsade för två eller tre rutor. Alla fönster indragna ca 5 cm i fasaden. 
 Fönsteromfattning  Släta, vita ca 10 cm breda. 
 Dörrar  Dubbelport mot gatan (2 a) med fiskbenställd, ljust blåmålad träpanel och hög sparkplåt (1950 -tal). På gårdsdelen, 1b, finns tre dörrar varav en är av typ garagedörr (1950-tal) och två gångdörrar, den södra med två speglar i trä och en spröjsad fönsterruta på den övre delen av dörrbladet och den norra med två träspeglar i den nedre delen och en mindre fönsterruta på den övre delen. Dörrarna är sannolikt isatta på 1950-talet. 
 Dörromfattning  Mot gatan (2 a) finns en gråmålad ca. 10 cm bred dörrkarm synlig. På gårdssidan (2 b) är omfattningarna vita släta och ca 10 cm breda. 
 Takform  A: Brutet tak, B: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  A: Enkupigt taktegel, B: Plåt 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Sinuskorrugerad plåt, omålad. 
 Takutbyggnad  Mot norr på byggnadskroppen mot gatan (2 a) har taket höjts. I söder mot gatan (2 a) finns två grunda takkupor till relativt stora fönster. 
 Skorsten  A: En plåtklädd skorsten, B: En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som sannolikt uppfördes omkring 1850-talet och som byggts om och till under senare tid. Den har en stomme av skiftesverk i kombination med restimmer i en våning med källare under del av huset, och med en inredd vind under ett tegeltäckt mansardtak. Under takfallet mot S:t Michaels gränd löper en vit profilerad gesims. Takfallet in mot gården har förhöjts, troligen i samband med att bostadshuset byggdes till mot gården. Denna tillbyggnad har ett plåttäckt pulpettak, men är i övrigt anpassad efter huvudbyggnaden. Fasaden har en ädelputs och avfärgad i en rosa kulör. Centralt placerad i gatufasaden mot sydväst finns ett portlider med en gråmålad dubbelport, klädd med fiskbensställd panel. Portlidret omges av en gråmålad trälist. Gårdsfasaden har en dörr med två spegelfält samt en finspröjsad glasruta i den övre delen. Dörren omges av en vitputsad omfattning. Framför dörren finns ett gjutet betongsteg. Ovanför sockeln i gatufasaden sitter en sektion kolmårdskakel. Byggnadens fönster utgörs i huvudsak av spröjsade tvåluftsfönster, vilka mot gränden omges av vita slätputsade omfattningar. Interiört präglas lägenheten av en renovering som genomfördes under 1970-talet. Byggnaden är ett tydligt exempel på de utvecklingsfaser som de flesta hus längs Adelsgatan genomgått då den under slutet av 1800-talet blev det största handelsstråket genom Visby. Byggnaden har med sin bevarade 1800-talsexteriör och stomme från tiden kring 1800-talets mitt, ett såväl kulturhistoriskt som ett miljöskapande värde för bebyggelsemiljön kring Adelsgatan. 
 Interiör  Lägenheten som är inredd i vindsutrymmet i 2 a har en prägel av 1970-tal utan några spår av äldre snickerier eller andra detaljer. Resten av huset är ej besökt. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt  Huset mot S:t Michaelsgränd benäms här 2 a, det med 2 a ihopbyggda gårdshuset benäms 2 b. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1928  E. Hejdenberg  Installation av vatten och avlopp.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996