Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 17

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 17 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1880 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Maria Plantin 
 Byggdatumkommentar  Bygglovsansökan med ritning. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Affär, Bostad, Optiker 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok   
 Våningar  En våning 
 Plantyp   
 Stomme  Resvirke (?) 
 Grund / Sockel  Mot gatan en 50 cm hög kalkstenssockel. På gårdssidan finns en 60 cm hög målad KC-sockel på de äldre byggnadsdelarna och på de nya en hälften så hög, indragen, målad och slät sockel. 
 Fasadmaterial  Grå slätputs med kalkbruk, Medelgrov spritputs mot gården 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftigt profilerade och omvikta gesims både under taket och på frontespisen. På bägge sidorna på framsidan av frontespisen, under det omvikta gesimset, finns även två profilerade, numera övermålade, pilasterindelningar. Häng- och stupränna i vit/grå målad plåt. Längs hela gatufasaden finns en blå- och vit randig markis. Ovanför entréen finns en utstående, rund ljusskylt. 
 Fönster  Två skyltfönster i olika bredder sitter på var sida om butiksdörren i gatufasaden (1950-tal). I 1960-talsdelens övre våning sitter tvåluftsfönster utan mittstolpe med utåtgående kopplade trerutsbågar. I bottenvåning sitter något högre tvåluftsfönster med kopplade utåtgående trerutsbågar (1960-tal). I södra gavelröstet finns ett fönster med enkelbåge (1880-tal). 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Den inåtgående, glasade dörren till den ca 1 meter indragna butiksentréen sattes in på 1950-talet . Dörren till bostadslägenheten i tillbyggnadens södra fasad är slät med en glasad småspröjsad övre hälft (1960-tal). 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak, Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Röd, enkelfalsad, förskjutna hakfalsar 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, röd, enkelfalsad. Oregelbundet lagt, till störst del med en halv plåts förskjutning. Troligen delvis ett något äldre tak. Bakbygge: Bandtäckt, röd, dubbelfalsad. Nylagt. 
 Takutbyggnad  Frontespis mot väster. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten, Två plåtklädda ventilationsskorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes som bostadshus omkring 1880, och har byggts om och till under senare tid. Den har en stomme av restimmer i en våning med källare under den ursprungliga delen, och med inredd vind under ett plåtklätt sadeltak. Under takfallet löper en profilerad gesims. Takfallet ut mot gatan bryts upp av en centralt placerad frontespis, vilken är försedd med sadeltak och en omvikt gesims. Frontespisens fönster omges av profilerade och övermålade pilasterindelningar. Gatufasaden är slätputsad samt avfärgad grå, medan byggnaden i övrigt har en ofärgad spritputs. Huvudentrén till butiken i bottenplanet är centralt placerad i den nordvästra fasaden. Dörren är djupt indragen i fasaden och har glasad överdel. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i fyra steg. Dörren flankeras av två skyltfönster på vardera sida. Ovanför dessa finns markiser. I övrigt är byggnaden i huvudsak försedd med spröjsade tvåluftsfönster. Under 1960-talet genomfördes en stor tillbyggnad mot gården. I samband med detta restaurerades övervåningen i huvudbyggnaden. Tillbyggnaden är försedd med ett plåttäckt pulpettak. Huvudentrén till bostadsdelen är placerad på tillbyggnadens sydvästra fasad och har en trädörr med en finspröjsad glasruta i den övre delen. Husets exteriör åt gatan är typisk för de hus som uppfördes utmed Adelsgatan under 1880- och 90-talet, då den började fungera som det stora handelsstråket i staden. Exteriören är relativt väl bibehållen och har kvar vissa typiska senempiriska detaljer. Byggnaden har genom sin bevarade resvirkesstomme och bibehållna exteriör från 1800-talets andra hälft ett kulturhistoriskt och viktigt miljöskapande värde för bebyggelsemiljön kring handelsstråket. 
 Interiör  Lägenheten i hela övre våningsplanet restaurerades och ombyggdes helt 1968. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1880    Ritning för nybyggnad av bostadshus   
1927  Wilhelm Dahlgren  Ritning av vatten- och avloppsledning   
1938  E Hejdenberg  Ritning för ändring och förenkling av fasad med upptagning av skyltfönster samt förslag till skyltur och skylt   
1939  O Andersson  Ritning av utökning av vatten- och avloppsledning   
1961  B Wrisemo  Ritning för tillbyggnad åt gårdan med verkstadsbyggnad   
1962  Martin Strängbom  Ritning av utökning av vatten- och avloppsledning   
1963  Jan Möller  Uppmätningsritning   
1967  P E Nilsson  Ritning till diskussionsunderlag för omfattande om/tillbyggnad.   
1968  K G Hultman  Ritning av om- och tillbyggnad av sanitetsanläggning   
1982  H Swahn  Ritning för förstorning av två skyltfönster mot Adelsgatan (så att fick samma storlek)   
1982  H Swahn  Ritning för installation av ny elpanna samt återvinningsaggregat   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996