Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 18

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 18 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1774 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Jacob Windelbom 
 Byggdatumkommentar  Ett första infäste utskrives år 1774. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Bageri 
 Nuvarande funktion  Café 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Öppen planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Mot gatan finns en 30 cm hög kalkstenssockel som på gårdssidan fortsätter som en mörkt gråblå cementsockel. 
 Fasadmaterial  KC-puts 
 Övriga fasaddetaljer  Rikt profilerad takfotsgesims av gråmålad plåt löper längs västra fasaden. Vindskivor, häng- och stuprännor av svartmålad plåt. På gatufasaden mellan de två vanliga fönstren finns en ljust blåmålad annonseringslåda i trä och glas. På baksidan finns en hängande utebelysning av äldre 
 Fönster  Stort fast butiksfönster i södra delen av gatufasaden som sattes in under 1930-talet. Övriga fönster har bytts vid restaureringen 1992. Dessa är kvadratiska sexrutiga fönster i två kopplade, utåtgående bågar med som sitter indragna ca 10 cm i fasaden. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Butiksdörren mot gatan är en glasad dörr av 1950-talsmodell som sitter placerat till höger i fasaden, från gatan sett, i direkt anslutning till skyltfönstret. Övriga dörrar, vilka sattes in 1992, har utvändig fiskbenspanel och ett snedställt kvadratiskt fönster på den övre delen av dörrbladet. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Äldre enkupigt lertegel, Plåt 
 Takplåttyp  Enkelfalsad förzinkad 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. Bakbygge: Bandtäckt, svart, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad   
 Skorsten  En vit, putsad skorsten av tegel med krön av plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes som bostadshus under 1700-talets andra hälft, och har byggts om och till under senare tid. Den har en skiftesverksstomme i en våning med källare under den södra delen av huset och en inredd vind under ett sadeltak. Under takfoten löper en profilerad gesims. Takfallet ut mot gatan är belagt med tegel, medan takfallet in mot gården är plåtklätt och försett med ett takfönster. Fasaden är slätputsad samt avfärgad vit. Huvudentrén till caféet är placerad i gatufasadens sydvästra del och har en trädörr från 1950-talet med en stor glasruta i den övre delen. Framför dörren ligger en kalkstenshäll. Byggnadens övriga dörrar är placerade mot gårdssidan. De är klädda med fiskbensställd panel och har en rombiskt ställd glasruta i den övre delen. Söder om huvudentrén finns ett skyltfönster från 1930-talet. Byggnaden är i övrigt försedd med kvadratiska och spröjsade tvåluftsfönster. Samtliga dörr- och fönstersnickerier är målade i en blå kulör. Under 1800-talet byggdes husets nordöstra del till i vinkel mot gården. Denna tillbyggnad är försedd med ett plåttäckt sadeltak och exteriört helt utformad likt huvudkroppen. Vid byggnadens södra del tillkom ytterligare två lägre tillbyggnader under 1900-talet. Dessa är försedda med plåttäckta pulpettak och även de utformade likt huvudbyggnaden. 1937 byggdes huset om och ett bageri kom att inrymmas i den södra delen. Samtidigt belades taket med tegel, wc installerades, källaren inreddes och planlösningen förändrades. 1960 inreddes ett vindsrum. 1992 totalrenoverades bostadshuset och gjordes om till café. Vid denna tid byttes, även fönstren ut och ersattes med de nuvarande. 1996 försågs butiksdelens golv med kalkstensmarmor. Interiören i cafédelen präglas av den synliga skiftesverksstommen. I samband med att handeln kring Adelsgatan ökade kom de flesta byggnaderna att anpassas efter nya krav. Byggnaden har med sin skiftesverksstomme och bevarade småskalighet från 1700-talets andra hälft ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde för bebyggelsemiljön kring Adelsgatan. 
 Interiör  Ombyggt 1992 till caféteria (kontor på övervåningen). På vissa väggfält har stommen blottlagts för att efterlikna en äldre miljö. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Oljepanna, vattenburen centralvärme, kamin 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1927  Olof Johansson  Ritning över vatten- och avloppsledningar   
1937  Boesé  Ritning över sanitär installation   
1937  E Hejdenberg  Ritning för förslag till förändring av fasad och funktion; tillbyggnad åt gården av tegel  Jöns Bengtsson 
1949  H Wessman  Ritning för tillbyggnad åt gården; bröduppackningsrum   
1950  K G Hellgren  Uppmätningsritning   
1960    Ritning av balkong samt inredning av vindsrum   
1961    Ritning av kylrum   
1963  Dick Larsson  Uppmätningsritning   
1970    Ritning för utvidgning av sanitär anläggning   
1992    Ombyggnad till cafeteria/ tilläggsisolering   
1996    inläggning av kalkstensmarmor i butiksdel.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996