Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 25

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 25 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1915 
 Byggnaden färdigställd  1916 
 Arkitekt  Emanuel Hejdenberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  K.J.A. Gardsten 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Affär, Fotoatelje 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar med ursprungligt inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Mot gatan finns en ca 40 cm hög rusticerad kalkstenssockel. 
 Fasadmaterial  Grå ädelputs från 1950-tal, Ockragul, äldre puts mot gården 
 Övriga fasaddetaljer  På andra våningen i gatufasaden finns på vardera sidan om den centrerade entrén två kantiga burspråk med två mindre fönster åt sidorna och ett större rakt fram. Vindskivor i rött plåt åt sidorna och i brun plåt på frontespisen. Ovanför det större skyltfönstret finns en randig, utfällbar markis. Ovanför denna finns det en vit skylt i plåt utan text. Fotränna i röd plåt och hängränna i grå plåt. På 1B finns ett litet torn inklätt i röd plåt med en vindflöjel. Ovanför trapphuset med runt, platt plåtinklätt tak finns en uteplats omgärdat av ett svart smidesstaket. Mot gården finns längst åt höger på fasaden en liten utbyggnad på vars tak det finns en senare insatt balkongdörr som leder ut till en altan med ett likadant staket som nämts ovan. På byggnadsdel 1B finns på andra våningen på gaveln åt öster en antagligen senare uppsatt balkong med ett enklare och luftigare svart smidesräcke. På samma gavel finns även en nödutgångsbalkong i metall med en stege åt söder som räcker ner i höjd med fönstren på första våningen. Ovanför ingången på 1B åt norr finns ett litet skärmtak i röd plåt. 
 Fönster  I bottenvåningen mot Adelsgatan sitter 3 stora skyltfönster (De två åt söder ursprungliga det norra tillkom 1919). Fönstren i mittpartiet av husets fasad mot gatan samt i frontespisen har en T-formad karm med med en typisk jugendinspirerad smårutig spröjsning på den övre delen av fönstret. I takkuporna och i burspråken har fönstren istället en trebågig indelning men med samma smårutiga spröjsning på den övre delenI fasaden mot gården sitter båda dessa fönstersorter med undantag för byggnadsdel B:s andra våning där de fönstren med två ospröjsade bågar är ifrån ombyggnade 1947. Alla fönster sitter indragna ca. 5 cm i fasaden. I den stora frontespisens gavelfält sitter ett runt fönster med småspröjsad båge. Fönstersnickerierna mot gatan är målade i gråvitt, åt gården i brunt. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Mot Adelsgatan finns tre dörrar varav två butiksdörrar av aliminium och glas av 1990-talsmodell . Dessa sitter långt indragna i fasaden och har kalkstenstrappor med fyra plansteg från trottoaren. Entrén har en djupt indragen,ursprunglig dubbeldörr med stora träspeglar och sparkplåt. Småspröjsade råglasrutor sitter i övre tredjedelen av dörrbladen. Kalkstenstrappa med 5 plansteg. Åt gården finns två balkongdörrar; en på åt höger på fasaden på andra våningen och en i 1B på östergaveln som sitter indragen i fasaden ca 1 meter. Den förstnämda har satts in sekundärt i en äldre dörröppning som man satt igen och putsat över ovandelen på. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak, valmat med förskjuten nock 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Bakbygge: Skivtäckt, röd, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. Olika dimensioner, är möjligen delvis ett äldre tak. 
 Takutbyggnad  Centrerat i gatufasaden finns frontespis med två vanliga- och ett litet runt fönster. På ömse sidor finns två mindre takkupor med sadeltak, inklädda i röd plåt med rund detalj i gavelröstet. På det tornlika trapphusets tak en staketomgärdad balkong. 
 Skorsten  A: Två smala, höga plåtklädda skorstenar, B: En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden från 1915 är ett jugendinspirerat bostadshus uppfört i vinkel mot gården, och med affärslokaler ut mot Adelsgatan. In mot gården, i vinkeln mellan de två byggnadskropparna, finns ett runt trapphus med en takavslutning i form av en balkong med järnräcke. Byggnaden har en tegelstomme i två våningar med källare och en inredd vind under ett sadeltak. Mot gården på de båda byggnadsdelarna är takfallet flackare än åt andra hållet. Sadeltaket på byggnadskroppen vid Adelsgatan är dessutom valmat och försett med två takkupor. Under dessa takkupor, på det andra våningsplanet, finns två burspråk. Dessa flankerar en centralt placerad frontespis. Fasaden är putsad och mot Adelsgatan avfärgad i en grå kulör, medan gårdsfasaden är gul. Centralt placerad och indragen i den nordvästra fasaden finns huvudentrén, försedd med en pardörr. Dörren har höga speglar och finspröjsade rutor i den övre delen. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i flera steg. Pardörren flankeras av skyltfönster, och djupt i fasaden indragna butiksdörrar. Butiksdörrarna från 1990-talet är av aluminium och glas och upp till dessa leder höga kalkstenstrappor. Vinkelbyggnadens gårdsfasad har två dörrar med överljus, där den ena dörren skyddas av ett skärmtak. Även i trapphuset finns en dörr med en glasruta i den övre delen. Vid byggnadens sydöstra gavel finns en källarnedgång försedd med ett järnräcke. Byggnadens fönster utgörs i huvudsak av korsformade fyrluftsfönster, där de övre rutorna är finspröjsade. Fönstersnickerierna mot gatan är gråmålade, medan de mot gården är bruna. I den norra delen av byggnaden fanns ursprungligen en portöppning som ledde in till gården. 1919 byggdes denna igen då och en butik inreddes i denna del av byggnaden. 1925 byggdes huset till mot gården och ett mörkrum inreddes. Ovanpå denna tillbyggnad uppfördes en balkong med omgivande järnräcke. Fotoateljen i bakbygget byggdes om till bostäder 1947. Byggnadens interiöra snickerier, som dörrar och foder, är i orginalskick. Trapphallens golv är kaklade. Byggnaden med sin väl bevarade jugendexteriör har ett kulturhistoriskt värde. Den representerar den bebyggelse som uppfördes kring Adelsgatan, under 1800-talets slut och 1900-talets början, och har därmed även ett miljöskapande värde för bebyggelsemiljön kring handelsstråket. 
 Interiör  Trapphall med kaklade golv, konststenstrappa. Snickerier som dörrar och foder är i huvudsak i originalskick. Intakta planlösningar i byggnadskroppen 1A. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt  Huset som revs när det nya byggdes upp 1915 var ett reveterat skiftersverkshus med svart plåttak och en stor skorsten. Lite åt höger på gatufasaden sitter en indragen entredörr, med två dörrblad med galler i de översta spegelfyllningarna. De tre fönstren har vardera två bågar som är spröjsade till tre rutor. Runt fönster och dörrar finns slätputsade, vita fönsteromfattningar. Huset har en kalkstenssockel och utanför dörren finns två trappsteg i kalksten. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1915  E. Hejdenberg  Ritning för nybyggnad av bostadshus, vatten och avlopp samt förslag till avslutning av trapphus   
1919  E. Hejdenberg  Ändringar av port till butikslokal och mindre mörkrum   
1925  E. Hejdenberg  Tillbyggnad av mörkrum och ovanpåliggande balkong   
1930  Wilhelm Dahlquist  Ritning för över vatten och avlopp samt 2 wc   
1930  Wilhelm Dahlqvist  Ritning för vatten och avlopp samt installation av 2 st WC   
1931    Ritning för skylt "F:A A Holmerts fotomagasin"   
1934  L Å Bergström  Ritning för ombyggnad av mörkrum och lager   
1947  K J Klint  Ritning för utökning av vatten och avlopp   
1947  H J Klint  Ritning för utökning av vatten och avlopp   
1947  L Å Bergström  Ritning för ombyggnad av bostadsdelen åt gården   
1950    Ritning för förslag för neonskylt   
1952    Ritning för förslag för ny neonskylt   
1958    Ritning för förslag för ny neonskylt   
1960    Ritning för förslag för utbyte av neonskylt till plastskylt   
1963    Situationsplan över fastigheten   
1963    Ritning för ändring av butiksfasad; 3 dörrar tas bort och utökning av butiksfönster   
1963  Jan Möller  Uppmätningsritning av byggnaden   
1994    Ritning av ny plankport   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996