Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1770 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Inventerarens hypotes 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Viktualiehandel 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Mot gatan en huggen kalkstenssockel och mot gården en slät gråmålad cementsockel. 
 Fasadmaterial  Gul spritputs, KC-puts 
 Övriga fasaddetaljer  Vindskivor i röd plåt. Vitputsat, profilerat gesims under takfoten mot gatan. Moderna häng- och stuprännor i svartmålad plåt. Hörnet på utbyggnadsdelen in mot gården närmast den ursprungliga byggnadskroppen är vinklat snett åt nordväst. 
 Fönster  Byggnaden har oproportionerligt stora fönster med mittpost och två bågar spröjsade för tre rutor. Dessa sattes antagligen in i och med någon ombyggnad på andra hälften av 1800-talet. I övervåningen och i tillbyggnaden mot väster sattes nya fönster i samma utförande in 1992. I takkupan mot gatan finns ett fyrkantigt, enbågigt fönster spröjsat till fyra rutor. Högst upp på gavlarna finns ett mindre, halvmåneformat fönster spröjsat i mitten till två rutor. Längst västerut på södergaveln, i jämnhöjd med nederdelen på fönstren i andra våningen finns ett litet, ca 20x20 cm, enbågigt fönster spröjsat till fyra rutor. Alla fönstersnickerierna är målade i ljust blått. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Nytillverkad kopia av äldre pardörr med tre kraftigt markerade speglar som sitter indraden ca 20 cm i fasaden. Överljusfönster med krysspröjs. Utanför dörren finns en trappa av kalksten i två steg. Alla snickerier är målade i ljusblått. 
 Dörromfattning   
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Centrerad takkupa med ett fönster mot öster. 
 Skorsten  En hög, smal skorsten av silikattegel krönt med cementsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus från 1700-talets andra hälft, vilken blivit om- och tillbyggd under senare tid. Den har en skiftesverksstomme i en våning, med källare under del av huset och med inredd vind under ett lertegeltäckt mansardtak. Takfallet ut mot gatan bryts upp av en centralt placerad, plåtinklädd takkupa med sadeltak. Under takfoten mot gatan löper en profilerad gesims. Fasaden är spritputsad och avfärgad gul. Huvudentrén är centralt placerad i gatufasaden. Den är försedd med en pardörr, tillverkad efter en äldre förlaga, med kraftigt profilerade speglar och krysspröjsat överljusfönster. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i två steg. Byggnaden är i huvudsak försedd med spröjsade tvåluftsfönster. I de båda gavelröstenas övre del finns spröjsade halvmåneformade fönster. Samtliga snickerier är målade i en ljust blå kulör. Byggnaden byggdes till mot gården under 1800-talets andra hälft. Enligt 1906 års karta har utbyggnaden utökats åt söder och en farstu har tillkommit. I samband med detta har huset troligen försetts med mansardtaket. Huset har därmed fått ett oregelbundet takfall och är förlängt mot gården. 1929 genomfördes en större ombyggnad av huset, då man tog upp takkupan åt öster samt installerade vatten och wc. 1978 lades golven om till, följd av en vattenläcka. 1992 genomfördes nästa renovering av huset, bland annat tilläggsisolerades huset och putsades om. Samtidigt byttes fönsterbågarna ut och försågs med de nuvarande. Byggnaden är en god represtentant för de 1700-tals skiftesverkshus som under 1800-talets andra hälft omgestaltades, med för tiden typiska tillägg som puts, takkupa, gesims och mansardtak. Byggnaden har därmed ett såväl kulturhistoriskt som ett miljöskapande värde och utgör ett omistligt inslag i gatubilden. 
 Interiör  Den genomgripande ombyggnaden 1929 dominerar planlösning och snickerier tillsammans med renoveringen 1992 då de flesta ytskikt på golv och väggar byttes ut. Kakelugnen är ditflyttad och insatt 1992. Almimiterande dörrmålningar i hallen är utförda av Elvira Widin 1929. I källaren finns en ej brukbar bakugn. 
 Källare  Under del av huset, Kalksten 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt  Källarens planlösning och nedgång antyder möjligheten till att denna funnits innan byggnaden uppfördes. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1928    Ritning för vatten- och avlopp samt WC (godkännt 1929)   
1928  L Å Bergström  Ritning för genomgripande ombyggnad: takkupa tas upp mot öster, installation av vatten, bad och WC, ny trappa till övervåningen, brandmur och tillbyggnad åt norr, ny flyttad skorsten samt att alla kakelugnar avlägsnas. Huset byggs till åt väster 1 vån.   
1928  L Å Bergström  Uppmätningsritning   
1978    Omläggning av golv i södra delen av byggnaden efter vattenläcka.   
1992    Tilläggsisolering, omputsning, vatteninstallation i bostadshus och byte av fönsterbågar.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996