Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1900 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Inventerarens hypotes. Huset finns med på kartan från 1906 men inte på den från 1883. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Avträde, Svinhus, Stall, Saltbod, Sillbod, Snickarbod 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Förråd 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Öppen planlösning 
 Stomme  Regelverk 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Träpanel avfärgad i falurött; äldre, liggande på 3A mot gården och stående på 3B samt gaveln åt norr på 3A 
 Övriga fasaddetaljer  Äldre hängränna i plåt på 3A. 
 Fönster  Ungefär i mitten av fasaden på 3A finns en äldre slamfärgad fönsterbåge som är spröjsad till sex rutor. Under fönstret finns en fyllning av träpanel lagt i fiskbensmönster. 3B finns ett senare insatt, mindre fönster som även detta är spröjsat till sex rutor. 
 Fönsteromfattning  Fönstret i 3B har ca 10 cm breda, vitmålade träomfattningar. 
 Dörrar  I 3A finns till vänster om fönstret en rödslammad, äldre trädörr med en kvadratisk glasruta, spröjsad till fyra mindre rutor, på den övre delen av dörrbladet. Till höger om fönstret finns tre enklare bräddörrar. I 3Bfinns även där en utåtgående bräddörr med utanpåliggande gångjärn. 
 Dörromfattning   
 Takform  Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Papp 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är en uthuslänga som uppfördes med utrymmen för avträde, gris- och hästspiltor samt salt-, sill- och snickarbod omkring sekelskiftet 1900. I dag används byggnaden som förråd. Den har en regelverksstomme i en våning under ett pappklätt pulpettak. Den ursprungliga byggnadskroppen längs den sydöstra fastighetsgränsen är klädd med en liggande rödmålad panel. Den nordvästra fasaden är försedd med ett spröjsat fönster. Under fönstret finns en fyllning av fiskbensställd träpanel. Norr om fönstret finns en ursprunglig trädörr med spröjsad glasruta i den övre delen. Söder om fönstret finns tre bräddörrar. Vinkeldelen vid den sydvästra fastighetsgränsen är klädd med stående rödmålad panel. Den nordöstra fasaden är försedd med ett liggande spröjsat fönster och en rödmålad bräddörr med utanpåliggande gångjärn. Byggnaden representerar de uthus som uppfördes kring sekelskiftet 1900 och vars ursprungliga funktioner gått förlorade. Uthuslängan har, med sin bevarade regelverksstomme och till största delen bevarade exteriör, ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde för fastighetens sammanhållna gårdsmiljö. 
 Interiör  3A har en väldigt stor kalkstensplatta som golvbeklädnad. 
 Källare   
 Uppvärmning  Saknas 
 Övrigt  Byggnadsdelen som löper i nord-sydlig riktning benämns 3 A och den i en vinkel byggda väst-östliga byggnadsdelen benämns 3B. 

 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996