Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t MIchael 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t MIchael 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1775 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Under fjärde kvartalet av 1700-talet 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå kalksten, låg mot gatan, Grå betong mot gården 
 Fasadmaterial  Rosa spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Centrerad skorsten inklädd i vit plåt. Vindskivor och häng- och stuprännor i vit plåt. Till höger (från gården sett) på takfallet åt väster finns en brandstege utmed hela takets längd. Utanför takkupan i takfallet mot gården finns en modern balkong med ett betsat och profilsågat träräcke. Även den synliga delen av balkongplattan liksom träpelaren denna vilar på är i betsat trä. På balkongräcket och nedanför balkongen hänger balkonglådor i vit plåt. 
 Fönster  Utåtgående, tvåbågiga fönster med mittpost där varje båge är spröjsad till tre rutor, insatta 1987. 
 Fönsteromfattning  Vita, släta och ca. 10 cm. breda omfattningar. 
 Dörrar  Mot gatan en dörr med ett utåtgående dörrblad från 1950-talet som inte brukas. Till vänster om dörren finns ett sidostycke i samma utformning som ej går att öppna. Dörren och sidostycket har en smal stående panel och sitter infattad i en äldre dörromfattning som kröns av en profilerad träkornisch. Allt är målat i ljusgrått. På den övre delen av dörrbladet och sidostycket finns tre små avlångt ovala fönster med råglas. Entré genom utåtgående, modern dörr av träpanel där byggnad 3 ansluter till huvudbyggnaden. Utanför dörren i gatan finns en kalkstensplatta. 
 Dörromfattning  Profilerad dörrkornisch av trä och sidopaneler av trä i empirestil. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Åt gården finns en större takkupa med pulpettak och synliga, vita taksparrar. Åt gården finns ett fönster och en vit balkongdörr i samma utformning som fönstren. 
 Skorsten  En vit, putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som sannolikt uppfördes, med en parstugeplanlösning, under 1700-talets andra hälft. Den har en skiftesverksstomme är i en våning med källare och med en inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Det västra takfallet, mot gården, bryts upp av en centralt placerad takkupa med synliga taksparrar under ett pulpettak. Framför takkupans södra del finns en balkong som bärs upp av en stolpkonstruktion av trä. Balkongen omgärdas av ett betsat och profilerat träräcke. Balkongdörren är nytillverkad och försedd med spröjsat fönster i den övre delen. Fasaden är spritputsad och avfärgad i en ljust rosa kulör. Byggnaden är försedd med spröjsade tvåluftsfönster som omges av vita slätputsade omfattningar. Centralt placerad i gatufasaden finns en igensatt dörr. Den träpanelade dörren med sidostycke har en kröning i form av en profilerad träkornisch. I dörrens övre del finns tre höga, smala råglasfönster. Framför dörren ligger en kalkstenshäll. Byggnadens interiör präglas av en renovering som genomfördes 1987. Den ojämna placering av fönstren i gatufasaden antyder att huset eventuellt förlängts med en kammare åt norr någon gång före 1883. 1950 sattes nya fönster och dörrar in och wc samt centralvärme installerades. Vid renoveringen 1987 sattes en ny trappa till övervåningen in, det äldre köket ersattes med ett nytt och byggnaden försågs med de nuvarande fönsterbågarna. Vid den här tiden byggdes huset till mot gårdssidan, med byggnad 3, och fasaderna putsades om. I samband med att den tidigare huvudentrén sattes igen förlades entrén till byggnad 3. Byggnaden har med sin bevarade skiftesverksstomme från 1700-talets andra hälft ett kulturhistoriskt värde. I och med sin bevarade sin småskalighet mot gaturummet betingar den även ett miljöskapande värde. 
 Interiör  Genomgripande restaurerat 1987. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1928  O Johansson  Ritning för vatten och avlopp.   
1939    Lyftning av tak mot gården. Restaurering.   
1954  Martin Strängbom  Uppmätningsritning   
1956  Martin Strängbom  Ritning för vatten och avlopp samt WC ej godkännt  Martin Strängbom 
1956  Martin Strängbom  Ritning för inredning av 2:a vån samt upptagning av 2 takkupor, nya fönster samt dörrar, borttaggning av kakelugnar, oljepanna in samt tillbygge av förstuga.   
1987    Ny trappa till övervåningen, rivning av kök, nya fönsterbågar, omputsning av fasader samt genomgående nya ytmaterial.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996