Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Michael 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Michael 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1880 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Den östra delen av huset är eventuellt från sent 1800-tal, den västra från någon gång mellan 1912 och 1936. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Soprum, Avträde, Vedbod, Färgbod 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Förråd 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp   
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Rödslammad lockpanel 
 Övriga fasaddetaljer  Hängränna i omålad plåt som hänger ca 2 dm nedanför takfoten. Äldre stupränna med stor vattkupa och skarpa rörkrökar, även dessa i plåt. 
 Fönster  Ett fast, rektangulärt fönster i västra delen (färgboden) spröjsat till 6 rutor. Fönstersnickerierna är målade i grönt. 
 Fönsteromfattning  3" vitmålat träfoder. 
 Dörrar  Till bodarna finns 5 dörrar av olika typ och tidstillhörighet. Dassdörren är av en vanlig typ i Visby och har sannolikt ritats av Johan Fardelin. Dörrarna är grönmålade. 
 Dörromfattning  3" vita släta träfoder. 
 Takform  Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Papp 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes ursprungligen som soprum, avträde, vedförråd och färgbod under 1800-talets andra hälft, och har byggts till under senare tid. Byggnaden har en skiftesverksstomme i en våning under ett pappklätt pulpettak. Fasaden är klädd med lockpanel som avfärgats med falu rödfärg. I gårdsfasaden syns tydligt att den västra delen är senare tillbyggd. Sannolikt har denna tillbyggnad gjorts någon gång mellan 1912 och 1936. Framför den ursprungliga östra delen finns en kalkstenshäll utanför dörrarna. Den nordvästra fasaden mot gården är försedd med tre grönmålade plankdörrar, varav en som har två dörrblad. Avträdesdelen i öster är försedd med en spegeldörr, vars övre del utgörs av en fast jalusi. I gårdsfasadens västra del finns ett liggande spröjsat enluftsfönster. Dörr- och fönstersnickerierna är grönmålade och omgärdas av vitmålade brädomfattningar. Byggnadens interiör är funktionsindelad och fungerar i dag som förråd. Byggnaden har som bevarad uthusbyggnad med skiftesverksstomme från 1800-talets andra hälft ett stort kulturhistoriskt värde. Den varierade fasadutformningen, vilken fått sitt nuvarande utseende efter årtionden av funktionsförändringar och tillbyggnad, ger en förnimmelse av den en gång högst levande innergården. Förrådet har därmed även ett miljöskapande värde och utgör en omistlig del av en väl bibehållen gårdsmiljö. 
 Interiör  Funktionsuppdelad. Delvis är golvet begjutet med betong, i övrigt jordgolv. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996