Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:t Nikolaus 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:t Nikolaus 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1785 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Källor funna som fr om 1785 påtalar byggnad här. Bulor i nuvarande hus. Innan det byggdes om 1930 var karaktären 1700-tal. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bageri, Affär, Verkstad 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Vinkelbyggnad, Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Kalksten 
 Grund / Sockel  Okänd grund. Sockel CEMENTPUTSAD, gråmålad, utskjutande ca 10cm mot gatan. Ett KALKSTENSSTEG som trappa på gatan, BETONGTRAPPA mot gården 
 Fasadmaterial  Aprikosfärgad, grov spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftig takgesims mot gatan klädd med aprikosfärgad plåt. Svart plåt på gavlarnas vindskivor. Balkong med träräcke åt gården. 
 Fönster  Från 1959, tvåglas, kopplade, tvålufts spröjsade till, sex mot gården, fyra rutor mot gatan vilka ej är öppningsbara. Takkupan mot gatan har tre utåtgående enluftare med fyra spröjsade rutor. 
 Fönsteromfattning  Saknas, ca 10cm smyg. 
 Dörrar  Två brunlaserade entrédörrar mot gatan med liggande profilerad panel och ovala små fönster med mönsterpressat glas. 
 Dörromfattning  Saknas, ca 10cm smyg 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel, Plåt 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. Taket täcks till stor del av balkong. 
 Takutbyggnad  TAKKUPA två stycken 
 Skorsten  Två svarta, plåtklädda skorstenar, En ventilationsskorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Detta vinkelställda bostadshus i en våning med inredd vind, är uppfört i olika etapper, med start från andra hälften av 1700-talet. Den nuvarande volymen fick byggnaden sannolikt vid mitten av 1800-talet. Huset är delvis byggt i skiftesverk, men består även av en murad del. Fasaden är reveterad och avfärgad rosa och det mjukt sluttande mansardtaket är belagt med lertegel. I 1785 års husklassifikation noteras ett trähus med brädtak. Denna träbyggnad är sannolikt den samma som finns avtecknad i början av 1800-talet och som utgör en del av dagens byggnad. Teckningen visar ett hus i skiftesverk vilket står med gaveln mot Wismargränd och vars tomt avskärmas mot gatan av en lägre byggnad alternativt plank i liggande virke. På en teckning från 1846 är detta lilla hus utbyggt åt båda hållen med tillbyggnader ställda i vinkel. Kartan från 1883 visar denna vinkelbyggnad med den utbredning som byggnaden har idag, men här finns också en tillbyggnad som ligger längs S:t Nikolaigränd. Denna tillbyggnad finns även med på kartan från 1936 och det är sannolikt att den revs i samband med interiöra ombyggnader på 1950-talet. Fram till instrumentmakare August Kvarnstedts ombyggnation 1930, hade gaveln mot söder ett typiskt 1700-talsfönster. Innan 1930 fanns ett bageri i byggnadens södra del, med en stor bakugn i västra halvan. Denna avlägsnades detta år och ersattes av en verkstad med kök. Mot gatan fanns dels två rum till bageridelen, dels en butikslokal med lägenhet om ett rum och kök, vilka var mjölkbod åt mejeriföreningen. Byggmästare Knut Holmberg köpte fastigheten 1959. Hans ombyggnationer präglar huset än idag, de tre lägenheter som fanns fram till 1978, slogs i bottenvåningen ihop och befintlig gatuentré sattes igen. Vinden inreddes och taket försågs med takkupor i båda takfallen. 1975 byggdes det bland annat till i gårdsvinkeln, för en entré och matplats. Byggnaden har kontinuerligt byggts till och om från 1700-talet fram till idag, men har behållit volymen och gatufasadens uttryck från mitten av 1800-talet. Byggnaden har därigenom ett byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Den har också ett miljöskapande värde som rumsbildare och som kvarterets nordöstra utpost, i den annars upplösta miljön kring Nikolairuinen. 
 Interiör  Endast besökt lägenheten i gatuhuset. Köket gjordes om 1991. I övrigt interiör från renoveringen 1959 med stora valv till fd butiksdelen i norr, två trappor till övervåningen där en liten öppen spis av rött tegel finns i allrummet. Alla gamla värmekällor är avlägsnade. Planlösningen ändrades 1959 och 1975 då köket fick sin nuvarande utformning. Rummen är öppna och stora. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1927  Johan Fardelin  VA-ledningar i mjölkförsäljningslokalen   
1930  E. Hejdenberg  VA-ledningar till kök i verkstaden   
1930  E. Hejdenberg  Ombyggnad; bakugn bort-blir verkstad o nytt kök, ny entré, ny fönstersättning södergavel mm   
1948    Ingeborg Håkanson anhöll om flyttning av bodar på gården   
1948  Valter Hammarström  Utökning av VA-ledningar   
1948  Valter Hammarström  Ombyggnad av verkstaden till två rum o kokvrå   
1955  Hilding Hammarström  Ombyggnadsförslag på badrum i verkstaden, avslogs   
1959  E. Stenfeldt  Sanitetsinstallationer   
1959  Knut Holmberg (ägare)  Ombyggnad; bad, kök, ny entré i verkst.lgh, vinden inreds, totalt två lägenheter i gatuhuset, takkupor   
1975  H. Hedström  Tillbyggnad i gårdsvinkeln; kök, matplats, entré   
1975  H. Hedström  Nybyggnation   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996