Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:ta Katarina 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:ta Katarina 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1300 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Endast angivande av troligt århundrade, då kvarteret bebyggdes. Medeltida till takfoten förmodligen. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad (?) 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Mjölkbutik 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning, Vinkelbyggnad 
 Stomme  Natursten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Kalksten, gråblå betong 
 Fasadmaterial  Gulbegie slätputs, B: Gulvit, korrugerad plåt, Röd plåt 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad, vit gesims.Välvd avfasning i nedre delen av fasaden i sydöstra hörnet. Markiser Ö. Balkong i gårdsvinkeln A-B med spensligt smidesräcke. B: gavelband av trä V. 
 Fönster  Skyltfönster på bottenvåningen. 6 st stora, kopplade enlufts, spröjsade till fyra rutor övre våningen i öster, alla bruna. I söder ett fönster i bottenvåningens plan samt ett källarfönster med galler. I västfasaden finns ett fyrpassformat litet fönster. I väster finns sexdelade, bruna fönster, dock är innerglasen på fönstren på 2:a våningen indelade i lila/blå/gröna smårutor med blyspröjsar. B: tvålufts m. sex spröjsade rutor/båge i öst, öv. små enluftsfönster, kvadratiska. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  A:Tre dörrar mot gatan i öster varav två är pardörrar, ev. 1930-tal, samt en dörr från 1950-talet med en stor glasruta och med galler. I västfasaden en gammal trädörr av tvärgående, brunmålad panel med avrundat överstycke och med gamla gångjärn. I väst en brun dörr med 6 st glasrutor. B: Port med stående panel, brun, 1970-tal(?). En dito V + två dito öv. 
 Dörromfattning  Välvd stenomfattning kring port i västfasad. 
 Takform  Sadeltak, valmat B: Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  I öst 5 st TAKKUPOR inklädda i svart plåt, en på hörnan i sydöst. 4 st takfönster i öst. B: förhöjt pulpettak från nock östra halvan m. fönster o dörrar. 
 Skorsten  Två smala, höga skorstenar av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden består av ett eller två sammanbyggda medeltida stenhus, troligen från 1300-talet, med bevarat medeltida murverk upp till takfoten. Under huset finns en medeltida källare, genom vilken en öppen vattenåder rinner. Under 1700-talet gjordes en tillbyggnad norrut längs Södra Kyrkogatan. Tillbyggnaden länkades i sin tur samman med det före detta stallet, troligen från 1800-talet, placerat i vinkel västerut längs den norra fastighetsgränsen. Byggnadens stomme är i huvudsak av kalksten och delvis av betong. Den har två våningar, källare under del av huset samt inredd vind under ett valmat sadeltak. I takfallen finns flera takkupor. Fasaden är putsad och försedd med en profilerad gesims. Byggnaden har i huvudsak spröjsade fönster, med undantag av de större skyltfönstren i bottenplan ut mot Södra Kyrkogatan. Det finns tre entréer på den östra fasaden samt ytterligare två på den västra fasaden, varav den ena är försedd med en välvd stenomfattning. Det före detta stallet vid den norra fastighetsgränsen har en våning med inredd vind under ett lertegeltäckt sadeltak. Den östra halvan av taket är förhöjt från nocken och försett med fönster och dörrar ut till en balkong med smidesräcke. Fasaden är plåtinklädd. Kring sekelskiftet 1900 fanns två butiker i byggnadens bottenplan, medan det övre planet utgjordes av bostäder. 1910 då fastighetens byggnad 2 uppfördes byggdes den aktuella byggnaden ihop med denna i övervåningen. Den dåvarande ägaren Lindström drev från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet en järnaffär i den norra butiken, med lager i längan mot gården för bland annat järn, stål och kol. 1934 brann byggnadens övervåning och därefter byggdes den om, med inredd vind och takkupor. Bottenvåningens snickerier ändrades till nuvarande utseende. Troligen var det också vid denna tid som den tidigare klassicerande fasaden med hörnpilastrar, gördelgesims, kraftiga putsade fönsteromfattningar och dörrluckor av empirtyp avlägsnades. Ännu idag inryms butiker i det nedre planet och bostäder i det övre samt på vinden. Trots att byggnaden genomgått kraftiga förändringar under främst 1900-tal, har betydande delar bevarats från medeltid samt från 1700- och 1800-tal, vilket ger byggnaden ett kulturhistoriskt värde. Dessutom har den ett miljöskapande värde i och med dess placering intill det vidgande gaturummet i öster. 
 Interiör   
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1877  V.O. Lindström  Ändring av gavel åt gården m. två vindsrum   
1906    Avlägsnar medeltida innerstenvägg NV, kontor blir större, skorstensstock mindre   
1910  C.G. Staberg  Byggs ihop m. by 2 SV öv, kök. Bärbalkar i butikerna. Butik i N slås ihop m. ett lager. B: nya fönster o dörrar.   
1911  C.G. Staberg  Takkupor Ö, 2, stickbågade till 2 rum. Kloakledning   
1914  E. Hejdenberg  Vattenledningar, WC   
1925  Wilhelm Dahlgren  VA-ledningar, WC, lite ändrad planlösning 1tr   
1928  O. Johansson  Utökning VA-ledningar   
1934  Arne Ekblom  Inredning vind, 2 x 3 rok, WC/bad, VA-ledningar. B: 1tr gästrum m. balkong   
1945  El AB Siemens/All-reklam  Neonskylt   
1960  Gilbert Hansson & Co.  2 WC   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996