Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: S:ta Maria 10

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  S:ta Maria 10 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Delar av bottenvåningen antagligen kring 1750-tal, om- och påbyggt år 1895 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fyrdelad plan 
 Stomme  Kalksten, Trä 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, putsad med sockelmarkering, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Spritputs, gul (en mindre panelad påbyggnad åt gården) 
 Övriga fasaddetaljer  Huset har putsad och profilerad takgesims kragad om hörnen, gördelgesims samt gesims som löper längst med gavelkanterna. Ett femkantigt trapphus är uppfört 1985-86 åt gården. 
 Fönster  Sex-rutiga fönster åt Norra Kyrkogatan. Fönsterna i bottenvåningen har dels 1700- dels 1800-talsbeslag. Andra våningens fönster är något högre med snickerier utbytta under 1980-talet och har inga beslag. En tillbyggnad åt gården har "jugendfönster" från 1980-talet. 
 Fönsteromfattning  Bottenvåningens fönster har putsade, profilerade, raka fönsteröverstycken. Övre våningens fönster har putsade, profilerade fönsteromfattningar. 
 Dörrar  Ytterdörren är inskjuten i fasaden och är en pardörr med fasetter i de två undre speglarna och glas i de övre. Dörren har överljusfönster utan spröjsning. Dörren är sannolikt från ombyggnadsåret 1895. 
 Dörromfattning  Putsat, profilerat dörröverstycke. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Två takkupor med sadeltak åt gatan 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar med profilerade krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden har en putsad bottenvåningen byggd i kalksten och en övre våning i en träkonstruktion vilken är reveterad. Detta tvåvåningshus täcks av ett tegelbelagt sadeltak uppbrutet mot gatan av två takkupor. Byggnaden är ursprungligen ett envåningshus av sten uppfört under 1700-talet någon gång innan 1785, då det nämns i husklassifikationen som ett stenhus med tegeltak. Tittar man på värderingen av huset kan man se att huset inte bara genom sin stenstomme skiljer sig från de omkringliggande utan även genom att det är värderat till en betydligt högre summa. Huset var troligen betydligt större än de omkringliggande husen. År 1895 byggdes det ursprungliga stenhuset på med en våning i trä och erhöll sin nuvarande utformning som präglas av fasadsymmetri. Huset fick vid ombyggnaden ett plåttäckt sadeltak, fem fönsteraxlar och en centralt placerad entré. Entrén, idag en utbytt pardörr, är något indragen i fasaden med en kalkstenstrappa som leder ned till gatan. Fasaderna är spritputsade och avfärgade gula med vit tak- och gördelgesims samt fönsteröverstycken och omfattningar. Intressant att notera är att fönstren på bottenvåningen till vänster om entrén har beslag kvar från 1700-talet, vilka antagligen är återanvända, medan fönstren höger om entrén är försedda med 1800-talsbeslag. De större fönstren på övervåningen är alla senare utbytta. Åt gården finns ett femkantigt trapphus som når ända upp till taknocken samt en inglasad veranda på andra våningen. Verandan har spröjsade fönster med smårutig överdel, typiskt för jugendperioden i början av 1900-talet. Trots ombyggnaden kan man än idag tydligt urskilja det ursprungliga stenbyggnaden, eftersom fönstren här har fått behålla sin mindre storlek. Byggnaden med sina två våningar sticker ut över den omkringliggande förhållandevis låga bebebyggelsen. Byggnaden har ett stort byggnadshistoriskt värde genom den äldre stenstommen från 1700-talet samt den väl bevarade 1800-tals utformningen. Byggnaden är pedagogiskt intressant då denna kombination av 1700-tal och sent 1800-tal är vanlig i Visby, men inte alltid lika tydlig. 
 Interiör  Lägenheter i 1980-tals standard. Eldningsbara, vitglaserade kakelugnar med krön i sent 1800-tals utförande finns bevarade i alla lägenheter. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, bergvärme, el 
 Övrigt  Huset är renoverat och tillbyggt under 1980-talet. Trapphuset åt gården är byggt vid denna renovering liksom påbyggnaden med "jugendfönster". 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1895    Ritning till påbyggnad på huset.   
1930  Johan Fardelin  Ritning till vatten- och avloppsledningar   
1934  Johan Fardelin  Ritning till vatten- och avloppsledningar   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996