Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Skeppet 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Skeppet 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1909 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Karl Romin, Carl Gustaf Staberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  Melcher och Edmund Smitterberg 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad, Kontor 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar med vind 
 Plantyp  Hyreshusplan 
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Grund: Betong, Sockel: Grå, rusticerad och spritputs 
 Fasadmaterial  Rosa spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad, vitputsad gördelgesims. Avrundat hörn i SV. 2 balkonger i enkel vitmålad smidesjärn, i originalutformning i V. Kanterna på volutgavlarna dekorerade med vit slätputs. 
 Fönster  Inåtgående, höga insticksfönster med 4 rutor och mittpost, spröjsad överdel. Källarvåningens fönster låga, helt spröjsade i original, förutom det utbytta, enkla källarfönstret i SV hörnet. Gröna snickerier. 
 Fönsteromfattning  Vit slätputs 
 Dörrar  Modern, glasad (1980-t), vit entrédörr med gammalt överljusfönster. 
 Dörromfattning  Vit slätputs. 
 Takform  Sadeltak, valmat, Torntak 
 Taktäckmaterial  Röd eternit 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, troligen dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER 4 st, 2 takkupor. 
 Skorsten  Två skorstenar av silikattegel, Två svarta plåtklädda varav en med profilerat krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes år 1909 som flerbostadshus, och inrymmer idag även kontorslokaler. Byggnaden är ett relativt välbevarat och, med vissa undantag, enkelt stilrent jugendhus med flera ursprungliga exteriördelar, som exempelvis det mycket tidiga eternittaket. Färgsättningen är dock modern. Den materialmedvetenhet som rådde vid sekelskiftet 1900 tydliggörs i fasaden, och rumsindelningen är åskådliggjord i fönstrens utformning och grupperingar. Byggnaden har en tegelstomme och är uppförd i två våningar samt en souterrainvåning, och inredd vind. Byggnaden har en smal u-form, och det eternittäckta taket har en varierad utformning, till följd av byggnadens variation i fasaden, med uppdragna gavlar och ett rundat hörn mot väster. Taket bryts upp av två mindre takkupor och flera takfönster. Fasaden är putsad och avfärgad i en ljust rosa kulör. Längs takfoten löper en vitputsad, profilerad gesims, och även gavelsprången är utsmyckade med vitputsade detaljer. Den höga sockeln är rusticerad och gråputsad, och mellan första och andra våningsplanen löper en vitputsad, profilerad gördelgesims. Fönstren är i huvudsak höga, med korsformade poster, där den övre delen i varje karm har spröjsade bågar. Snickerierna är grönmålade och omfattningarna är vitputsade. På den västra fasaden finns två balkonger i originalutförande, med räcken av vitmålat, enkelt smide. Entrén till byggnaden är placerad längst in på husets gårdssida. Den utgörs av en nyare trädörr i ett modernt spegelutförande, med spröjsat glas i övre delen. Ovanför dörren finns ett överljus, vilket sannolikt är original. Invändigt finns trapphuset kvar i originalutformning, medan planlösningen är förändrad på samtliga våningsplan. De större förändringarna av interiörerna har skett främst under 1970- och 80-talet, och idag torde byggnaden ha en, mer eller mindre, helt moderniserad inredning, vad gäller exempelvis ytskikt och material. Byggnaden är exteriört stilrent, med undantag för entrédörren och insticksfönstren, och betingar därmed ett visst kulturhistoriskt värde. Vidare har byggnaden ett arkitekturhistoriskt värde i det till stor del bevarade jugendutförandet i exteriören, särkskilt intressant är det ursprungliga eternittaket. Byggnaden är även miljöskapande, då det bidrar väsentligt till kvarterets och områdets arkitektoniska helhet. 
 Interiör  Trapphuset har originalutformningen kvar, medan man ändrat planlösning i alla våningar. Bastu inreddes i vindsvåningen från 1975. 
 Källare  Under hela huset, Suterräng 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt  Ritning av arkitekt E Hejdenberg 1907 i mera utsmyckad jugendstil blev ej utfört. Ett gemensamt badrum fanns från början i källarvåningen. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1933  W Dahlqvist  Installation av vatten- och avlopp, WC.  A Nilsson 
1959  Värmetekniska Byrån, Visby  Utökning av v-a. Då blev/var kakelugnarna rivna.  F L Hallbergs eftertr. K S Wickman 
1975  H A A Christensen  Modernisering av kök, bad, WC. Vind till bostad m bastu, källare tillgästrum, hobbyrum. Oljepanna.   
1985  Hjukströms arkitektkontor  Lägenhet på 1 planet samt vind inreds till kontor.   
1991  Hjukströms arkitektkontor  Omfärgning av fasad till rosa.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996