Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Skeppsbron 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Skeppsbron 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1895 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Hedvid Gernandt 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Smedja 
 Senare funktion  Smedja, Verkstad 
 Nuvarande funktion  Smedja, Verkstad, Kontor 
 Exteriör stilepok   
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Tegel, Lättbetong 
 Grund / Sockel  Sockel: Svarta kalkstensskivor, Grå slätputsad, Grund: Kalksten, Betong, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Sprutputs, gul 
 Övriga fasaddetaljer  Dekorativ, profilerad, oputsad takgesims åt Korsgatan av tegel. 
 Fönster  Åt Korsgatan: Smårutiga större stickbågiga fönster med vädringsrutor, sannolikt ursprungliga. I takkuporna fyr-rutiga fönster med dels 1900-talsbeslag dels beslag vanliga under 1890-talet. I utbyggnad åt gården två-rutiga, sannolikt 1940-talsfönster. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Åt Korsgatan: Ej ursprunglig pardörr med liggande panel och spröjsat glas i övre delarna. Dörröppning är stickbågig.Entrédörr åt Korsgatan: Upptagen i en av de ursprungliga fönsteröppningarna, in till både bostadshuset (byggnad 1) och till genomgång till smedjan. Dörren är indragen i fasaden och är en relativt ny spegeldörr med glasruta i övre delen. Dörröppningen har järngallergrind i liv med fasaden. Åt Tullhusgränd: Stor port i aluminium med glasrutor i övre delen. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Brutet tak, Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Åt Korsgatan: Svart plåt med skivtäckning och ståndfals. Tillbyggnad: Svart plåt med bandtäckning och ståndfals. 
 Takplåtstyp 2016  Ö: Skivtäckt, omålad, dubbelfalsad. Lagt med en halv plåts förskjutning. S: Bandtäckt, svart, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad  Tre takkupor åt Korsgatan. Ovanpåliggande altan. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten med krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes 1895 som en smedja, sammanbyggd med fastighetens bostadshus, byggnad 1. Redan omkring sekelskiftet 1900 byggdes smedjan ut, in mot gården, med ett utrymme för en ångpanna, för att kort därefter förses med en verkstadsdel. Efterhand har den sedan byggts om- och till i flera omgångar, så att den numera även inrymmer kontor och personalutrymmen. Byggnaden sträcker sig i en vinkel över större delen av tomtens yta, med den yngsta, lägre verkstadsdelen från 1990, placerad med gaveln ut mot Tullhusgränd i sydväst. Den ursprungliga byggnadsdelen, placerad med långsidan ut mot Korsgatan i sydost, har en stomme av tegel i en våning med en inredd vind under ett plåttäckt tak. Takfallet ut mot gatan har mansardform och bryts upp av tre plåtinkädda takkupor, medan det nordvästra takfallet har fått en flackare sadeltaksform. Sannolikt fick byggnaden denna takform 1946, då smedjan byggdes på med en våning. Samtidigt byggdes den till, mot nordväst, och vidare i vinkel, mot sydväst. Ovanpå denna del finns numera en öppen altan, försedd med ett spjälräcke. Verkstadsdelen från 1990 har en stomme av betongblock i en våning under ett sadeltak, belagt med bandplåt. Samtliga fasader har en enhetlig, gulavfärgad spritputs. Längs takfoten ut mot Korsgatan löper en oputsad, profilerad tegelgesims. Ut mot gatan finns den ursprungliga ingångsporten med stickbågeformad överdel. Denna har en nyare pardörr, klädd med liggande panel och försedd med spröjsade glas i dörrbladens övre delar. Söder om porten finns en entré, från 1946, till bostadshuset, byggnad 1, och med en genomgång till smedjan. Dörren är en spegeldörr, med glasruta i den övre delen, som ersatte ett ursprungligt fönster. Entrédörren är indragen i fasaden och täcks av en smidesgrind, placerad i liv med fasaden. Verkstadslokalen nås från gränden via en glasad aluminiumport som upptar större delen av byggnadsdelens gavel. Ut mot gatan finns två småspröjsade, stickbågeformade fönster. Fönsterbågarna är i en fast luft, men är försedda med öppningsbara vädringsfönster. Takkuporna har spröjsade tvåluftsfönster, medan fönstren in mot gården genomgående är i två lufter med ospröjsade bågar. Den äldsta delen har ännu kvar en ålderdomlig prägel. Där finns en hel del äldre inredning bevarad, såsom smedjans härd i tegel. Golvet i denna del ligger lägre än gatunivån. I vindsvåningen finns en jungfrukammare och kontors- och personalutrymmen. Byggnaden med dess tillbyggnader är en av få bevarade hantverks- och verkstadslokaler, så väl i hamnområdet som i innerstaden. Den har därmed inte bara ett stort kulturhistoriskt värde och miljöskapande värde för kvarter och stadsdel, utan även stora samhälls- och socialhistoriska värden samt ett betydande industrihistoriskt värde för innerstaden. 
 Interiör  Smedja och verkstad i en avdelning. En härd i tegel i den äldre delen mot Korsgatan. Golvnivån är lägre än Korsgatans gatunivå. I den övre våningen finns i södra rummet mot Korsgatan en jungfrukammare och i övrigt kontors- och personalutrymmen. 
 Källare   
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1895    Ritningar uppförande av en smedja   
1897    Ritning till mindre verkstadsbyggnad   
1899    Tillbyggnad av smedjan (Ångpannerum - byggnad mellan smedjan och verkstaden)   
1935  E. Hejdenberg  Förslag tillbyggnad åt gård samt uthus åt gård   
1935  A. Serboni  Karta över tomten utvisande tilltänkt tillbyggnad   
1946  Olle Sandblom  Påbyggnad av maskinverkstad och smedja.   
1990  Hjukströms Arkitektkontor AB  Om- och tillbyggnad av verkstadsbyggnad för lager, personalrum m.m. (Tillbyggnad ända ut till Tullhusgränd)   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996