Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Skolan 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Skolan 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1B 
 Byggstart  1650 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Två sammanbyggda medeltida stenhus, raserade i sin övre våning. Åter påbyggd med en övre våning i trä på 1600-talets andra hälft. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Syatelje, Bostad, Lager 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Knuttimmer, Korsvirke 
 Grund / Sockel  Kalkstensgrund, hög cementsockel i fasadens färg. 
 Fasadmaterial  Slät kc-puts avfärgad med ockragul kalkfärg. 
 Övriga fasaddetaljer  Utstickande knutskallar i den övre våning åt V; I-formade ankarslut, inklädd takfot, tjärad vattbräda. 
 Fönster  Kopplade tvåluftsfönster med tre rutor i vardera luft, placerade i fasadliv. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Liggnade källarluck av bräder åt N. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten  Två plåtklädda ventilationshuvar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden sträcker sig utmed Brännerigränd, i fastighetens södra del. Den består av flera olika delar, ursprungligen tre olika hus, som idag är sammanbyggda och har en enhetlig funktion och form. Huset är en till tre våningar högt och dess stomme består dels av medeltida kalksten och silikattegel och dels av korsvirke och knuttimring. Byggnadens fasad är slätputsad i en gul kulör med mörkt blågröna snickerier och har tegelbelagda tak. Den första delen (A) är medeltida i två våningar och ligger i tomtens sydöstra hörn med gaveln mot S:t Hansgatan och långsidan längs Brännerigränd. På 1760-talet byggdes denna del om och erhöll en tredje våning, en förlängning mot S:t Hansgatan i öster, vilken 1930 togs upp som portik för gående, samt en flygel i två våningar åt norr (B). Genom flygeln löpte ursprungligen ett portlider till den inneslutna gården. År 1946 gjordes en tillbyggnad (C) mot gården, i vinkeln mellan A och B, vilken även omfattade källarplanet. Denna har en enkel utformning med ett plåtklätt pulpettak. På 1700-talet uppfördes även ett brygghus (D) i en våning mot byggnadens västra gavel, med långsidan mot Brännerigränd. Brygghuset förlängdes västerut 1934 och dess vind inreddes till lager varpå två takkupor togs upp åt norr. En förlängning av brygghuset mot väster utgör alltså tomtens sydvästra del (E) med gaveln mot Mellangatan. Den innehåller i sin nedre våning två sammanbyggda medeltida stenhus. Dess övre våning tillkom sannolikt på 1600-talet med knuttimring i västra delen och korsvirke i den östra. Huset förlängdes åt öster vid 1800-talets slut, men kom inte förrän 1968 att länkas samman via en trapphuslänk med brygghuset. Byggnaden övergick 1786, från att ha varit privatägt, till Visby Stad varpå stadens fattighus inrättades här. Under perioden 1844 till 1887 fungerade huset som logement åt Artilleriförläggningen. Husets östra delar började vid sekelskiftet att användas för affärsverksamhet. Byggnaden har trots senare tiders förändringar kvar en del av sin ursprungliga prägel vad gäller volym, fönstersättning och det obrutna tegeltaket. Byggnadens exteriör har vid en totalrenovering 1995 givits ett enhetligt utseende vad gäller puts och fönstersnickeriernas färgsättning. Byggnaden har arkitektoniska och kulturhistoriska värden. På grund av att den består av så många olika delar från skilda tider har den även ett kontinuitetsvärde. 
 Interiör  Medeltida källare avdelad i två rum innehållnade ett fundament till idag borttagna eldstäder. De båda övre våningsplanen är moderniserade och saknar äldre inredningsdetaljer. 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
    Byggnaden förlängs ca 2,6 m åt öster. Den nya delen inreds till ett kök i vardera våningsplanet. Ett trapphus i trä byggs mot dess norra sida.   
1968  Ynge Östborn  Totalrenovering. Byggnaden sammanlänkas med byggnad 1 genom ett trapphus mot dess östra gavel. De äldre trapphuset åt norr rivs.   
1995  Visby Akritektgrupp, Bo Regebo  Exteriör renovering.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996