Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Smedjan 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Smedjan 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1775 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart 
 Fasadmaterial  Gul puts 
 Övriga fasaddetaljer   
 Fönster  Mot Ö två olika modeller av utåtgående tvåluftsfönster spröjsade i två respektive tre rutor per båge, något indragna i fasaden. Mot S, V och N utåtgående tvåluftsfönster spröjsade till två rutor per båge. Mot S även inåtgående treluftsfönster spröjsade till tre rutor per båge. Brunmålade fönstersnickerier, i liv med fasaden. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Mot N pardörr med spegelfyllningar och liggande oval glasruta i övre delen, och enkel dörr av liggande brädor. Mot S pardörr i altantyp med stora glasrutor. Brunmålade dörrsnickerier. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak med pagodform 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPOR mot N och S. 
 Skorsten  En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Med gaveln mot gatan ligger det relativt stora bostadshuset murat i kalksten med en gul slätputsad fasad, i en våning med inredd vind, under ett stort tungt tegelbelagt sadeltak. Detta tak präglas av de takkupor som finns i båda takfallen. Under en del av huset finns en djupkällare, med en äldre bakugn under husets mitt. Byggnadens äldsta del är sannolikt uppförd under andra hälften av 1700-talet och troligen samma stenhus som nämns i 1785-års husklassifikation. Denna byggnad kan ha varit en enkelstuga vilken under 1800-talet byggdes till mot nordväst. De äldre tjocka kalkstensmurarna fungerar delvis som innerväggar i tillbyggnaden. Den äldsta delen av huset har ålderdomlig planlösning med ursprungliga fönsteröppningar. På gaveln mot S:ta Gertruds gränd ersattes i början av 1900-talet en gammal dörröppning av ytterligare ett fönster. På 1920-talet uppfördes en smal förstugulänga mot nordöst. Byggnaden karakteriseras av de putsade fasaderna och proportioner vilka visar på att huset i etapper byggts om och till. Byggnaden har genom sin äldre stomme och planlösning ett byggnadshistoriskt värde vilket även rymmer ett autensitetsvärde. Byggnaden med dess olika byggnadsetapper har ett stort kulturhistoriskt värde samt ett miljöskapande värde i gatubilden. 
 Interiör  Interiören bevarar två kakelugnar från tidigt 1800-tal, en äldre öppen eldstad, ett väggskåp, höga golvsocklar och innerdörrar med beslag av 1700-talstyp. Vissa innerväggar är tjocka kalkstensmurar, troligen ursprungliga ytterväggar. Taket har breda äldre brädor med smidesspikar. I källaren bevaras bakugn, diverse nischer och stenfundament som möjligen tyder på att källaren har varit välvd. Den ursprungliga källartrappan är bevard invändigt, golvet är delvis lagt med kalkstensflis. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1924  L Å Bergström  Förändring och tillbyggnad   
1926  L Å Bergström  Indragande av vattenledning   
1947  L Å Bergström  Utökning av VA samt installation av WC   
1947  L Å Bergström  Inredande av WC-rum   
1976    Uppförande av nytt plank mot SV   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996