Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Stenklivet 12

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Stenklivet 12 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1908 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Carl Gustaf Staberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  Romin 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Natursten 
 Grund / Sockel  Sockel: Hög som avslutas av en list 
 Fasadmaterial  PUTS, rosa sprit. 
 Övriga fasaddetaljer  Ett ovanför taklisten uppskjutande gavelröste mot öster. Profilerad kransgesims under taklisten och en gördelgesims vilken markerar våningsindelningen. Strax under bottenvåningens fönster, en slät putsad, gördelgesims, litet utskjutande ur fasadens liv. Alla gesimserna och omfattningarna runt dörrar och fönster är vita liksom fönstrens snickerier. 
 Fönster  I bottenvåningen mot öster är fönstren välvda med spröjsade överstycken. Fönstret närmast entrén har två lufter varav den övre är välvd och spröjsad i 2 rutor. Det mittersta fönstret har 6 bågar varav de 3 övre är välvda och spröjsade i vardera 2 rutor. De övriga fönstren har 4 bågar varav de 2 övre är mindre, välvda och spröjsade i rutor. I den övre våningen är det en annan fönsterindelning. Ovanför entrén finns 2 fönster med 2 bågar och raka överstycken spröjsade i 4 rutor. Fönstren i takkuporna mot öster har 3 bågar med 2 rutor i den övre delen av varje luft. I trapphusets övre del av gavelröstet finns ett litet rundbågigt fönster i 2 lufter med spröjsat överstycke. 
 Fönsteromfattning  I bottenvåningen har alla fönster välvda omfattningar och i övre våningen är de raka. 
 Dörrar  Entrédörren mot öster är en välvd pardörr med spegelfyllningar och glasade småspröjsade övre delar. Det fanns ytterligare en entrédörr tidigare. Den var en lite större pardörr med ett välvt överstycke spröjsat i 3 rutor. Den södra fasadens bottenvåning har en mångspröjsad verandadörr med ett segmentformat överstycke. Balkongdörren vid den västra fasaden är en trädörr med en spröjsad överdel. 
 Dörromfattning  Välvd entréomfattning mot öster. 
 Takform  Brutet tak, Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, grå, enkelfalsad. Lagt med en halv plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  GAVELRÖSTE mot öster. Två takkupor mot öster och två mot norr. 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar, profilerade 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett jugendinspirerat bostadshus från 1908. Den har en stomme av sten i två våningar med källare under hela huset. Taket är ett plåttäckt mansardtak med valmade gavlar och de övre och undre takfallen har en tydlig, säteritaksliknande avgränsning. De nedre takfallen mot norr och öster bryts upp av vardera två plåtinklädda takkupor med pulpettak. Mot söder har byggnaden en trapphustillbyggnad, även den i två våningar, försedd med ett mot huvudkroppen vinkelställt sadeltak. Mot gaturummet har tillbyggnaden ett tydligt markerat gavelröste som är välvt i nocken. Byggnaden är rikligt utsmyckad med vitavfärgade kransgesimser och våningsavskiljande gördelgesimser i varierade utföranden. I vinkeln mellan huvudkroppens södra gavel och tillbyggnadens västra fasad finns en balkong i andra våningsplanet. Denna omges av ett svartmålat, ornerat smidesräcke. Fasaden har en rosaavfärgad spritputs med vita, slätputsade omfattningar runt dörrar och fönster. Bottenvåningens fönster och dörrar har alla tydlig jugendprägel, med välvda överstycken och spröjsar i fönstrens övre delar. Huvudentrén är placerad ut mot gränden och något indragen i fasaden. Den utgörs av en parspegeldörr som nås via en trappa med två steg av kalksten. Från gården, i söder, finns en verandadörr, en mångspröjsad pardörr i samma stil som bottenvåningens fönster. Balkongdörren utgörs av en paneldörr, försedd med glasad överdel. Fönstren i bottenvåningen består huvudsakligen av fyra- och sexluftsfönster med korsformade poster. Takkuporna samt tillbyggnaden har huvudsakligen två- och treluftsfönster med korsformad spröjsning i bågarnas övre del. Samtliga snickerier är vitmålade. Fram till en ombyggnad 1982 var byggnaden uppdelad i två separata lägenheter. Vid ombyggnaden sattes bland annat en entré och fönster igen och ett par takkupor togs bort. Interiören renoverades vid ombyggnaden, men har bevarade äldre detaljer som profilerade lister, spegeldörrar och flera kakelugnar. Byggnadens exteriör har skonats från större förändringar och utgör en välbevarad representant för det tidiga 1900-talets arkitektur i staden. Den är dessutom en av få tvåvåningsbyggnader i kvarteret. Det har därmed ett kulturhistoriskt värde samt ett arkitektoniskt värde för kvarteret och stadsdelen. 
 Interiör  Interiören renoverades vid ombyggnaden till enfamiljhus 1982 men har trots detta en ursprunglig karaktär. Det finns äldre detaljer som profilerade lister, spegeldörrar och flera kakelugnar bevarade. Trapphuset vilket utgör husets södra del är väl bevarat. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt  Tidigare fanns det ett fönster söder om entrén, en större entré på långsidan mot öster, en till takkupa, och flera källargluggar vilka är igensatta. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1908  Josef Ahlqvist  Ritning till avlopp.   
1908  C. G. Staberg  Ritning till nybyggnad.   
1909  Josef Ahlqvist  Ändring i nybyggnad.   
1925  - - Dahlqvist  V / A   
1940  R. Andersson  Förslag till V / A.   
1940  R. Andersson  Förslag till venilation .   
1952  R. Klasén  Värmepanna i tvättstugan.   
1982  Svante Canholm  V / A - installation.   
1982  Snate Canholm  Renovering av taktegel   
1982  Svante Canholm  Ombyggnad till enfamiljshus.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996