Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Svartbrodern 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Svartbrodern 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  A, B: Har uppförts under medeltiden, troligen är B äldre. C: Har medeltida delar i stommen. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Kontor, Verkstad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  A,B: Traditionell, Medeltida C: Jugend 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  A, B: Enkelstuga, C: Vinkelbyggnad 
 Stomme  A: Tegel, B, C: Kalksten 
 Grund / Sockel  Låg kalkstenssockel, delvis under mark, skråkantad (den enda i Visby enligt Engeström 1988). Enkel kalkstenstrappa vid gatuentrén, enkel avrundad dito till C. 
 Fasadmaterial  A: Tegel munkförband, Brun träpanel, B,C: Vit slätputs, Kalkputs 
 Övriga fasaddetaljer  A-del, Södra fasaden: i sockeln igensatt överputsad öppning för oljedepårören samt vit avfärgade snedställda tegelfriser i 2 våningar, framtagna och imålade 1994. Dörröppningen från 1950-talet igensatt och ombyggd till fönster. På norra fasaden, A-del: nedre delen av välvd dörröppning igensatt och överputsad, flankerad av frilagda kalkstensomfattningar; öppningar efter rundbågiga fönster igensatta med tegel 1994. Kalkstenskvader mellan våningarna på N fasaden samt i hörnen på västra gaveln. Ankarslut på norra och södra fasaderna samt C-del, norra gaveln. B-del, östra gavelfasaden: kalkstensomfattning runt igensatt välvd dörröppning. Fönsterförsett burspråk i vinkeln åt gården från 1920. 
 Fönster  A och B: utåtgående, en del kopplade, kvadratiska tvåluftsfönster med mittpost, 2 kvadratiska rutor per båge. Äldre beslag typ 1850-1900 i A- och B-delens 1 våning mot söder. B: i den överbyggda delen helspröjsade fönster i olika bredd och höjd åt söder och norr samt ett litet blyspröjsat rundbågigt vindsfönster i gavelröstet åt öster, nyupptaget 1994. C-del: Utåtgående, kopplade, i varierande bredd med spröjsad överdel. Gröna snickerier i A, blå i B och C. 
 Fönsteromfattning  A och B-del, Södra fasaden, 1 våningen: fönsterluckor i diagonalt ställd panel, gröna i A, blå i B. Nytillverkade 1994. 
 Dörrar  A, gatuentré: blåmålad pardörr med speglar. Gårdsingångar, B: blåmålad pardörr i stående brädpanel med locklister och bandgångjärn, på insidan handtag och klinka i järnsmide. Spröjsat överljusfönster med blå snickerier. Vitmålade innerdörrar med speglar. C: vitmålad trädörr i liggande panel med ovalt fönster, nytillverkad 1994. Balkongdörr med glasad och spröjsad överdel, blå. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  A: Sadeltak, B: Sadeltak, C: Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel, Plåt 
 Takplåttyp  Svart falsad 
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  A: takkupa klädd i brun locklistpanel; i vinkeln balkong med smidesjärnräcke från 1920; vindskivor i brunlaserat trä mot öster. B: takkupa i svart plåt. C: takkupa; vindskivor i svart plåt mot N. 
 Skorsten  B: En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus bestående av tre byggnadskroppar. Huvuddelen av byggnaden är förlagd med långsidan längs Rådstugugränd och uppfördes under 1200-talet med en stomme av tegel lagt i munkförband. Huvuddelen har två våningar, källare och inredd vind under ett något utsvängt brant sadeltak. Intill den östra gaveln ligger den andra byggnadsdelen som är uppförd i kalksten något tidigare. Den är något lägre än huvuddelen, trots att även denna har två våningar och inredd vind under ett sadeltak. Vind och övervåning har utökats genom en påbyggnad av en mindre del i väster. De två huskropparna sammanlänkades troligen redan under medeltiden. Den tredje delen är uppförd i vinkel och ligger i anslutning till den äldre byggnadens norra fasad med två våningar och inredd vind under ett mansardtak. Den har medeltida delar i stommen och uppfördes ursprungligen som en köksbyggnad i en våning, men ombyggdes till nuvarande volym och totalrenoverades 1911. Vid en fasadrestaurering av huvuddelen 1994 frilades den ursprungliga tegelfasaden från puts och fasadfriserna av snedställda horisontella tegelband under andra våningens fönster mot Rådstugugränd putsades vita enligt påträffade färgrester. Det östra gavelröstet är klätt med stående träpanel. De två andra delarnas fasad har slät kalkputs, med undantag av den norra delens fasad mot Svartbrodern 3 som är oputsad. Byggnadens tak är täckt med lertegel, med undantag av vinkeln in mot gården som har plåttäckning. Fönstren är i huvudsak spröjsade tvåluftsfönster, där bottenvåningens fönster ut mot Rådstugugränd har fönsterluckor. Mot gränden finns en entré försedd med pardörr med speglar. Från gården finns två entréer, den ena med en pardörr i stående brädpanel med locklister och med spröjsat överljusfönster, den andra med en trädörr i liggande panel med ett ovalt fönster. Interiören ombyggdes då lägenheterna kopplades samman på 1920-talet. Inredningen moderniserades åter på 1970-talet. Dock finns en del äldre inredning bevarad, däribland 1700-talsdörrar med nyckelskyltar och plattgångjärn, profilerade dörrfoder, golvlister och kakelugn. Den välbevarade byggnaden, där huvuddelen utgörs av medeltida tegelhusarkitektur, betingar ett högt byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Dessutom har den även ett högt miljöskapande värde för både fastigheten och stadskärnan. 
 Interiör  Interiören ombyggdes och lägenheterna kopplades ihop på 1920-talet. Inredningen moderniserades på 1970-talet med bl a nya golv, men en del äldre snickerier bl a 1700-talsdörrar med nyckelskyltar och plattgångjärn, profilerade dörrfoder, golvlister och kakelugn är bevarade. Fönsternischerna är panelade. Rummen i 2 våningens lägenhet har två nivåer. De ursprungliga väggarna i 2 och vindsvåningen har rivits och ersatts med väggar av plank. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1920  I Dalström  Ritningar till ombyggnad, flygel, balkong   
1922  I Dalström  Ritningar till ombyggnad   
1929  I Dalström  Indragning av vatten och avlopp; WC, bad  A Nilsson 
1932  L Å Bergström  Förslag om tillbyggnad (vindfång med WC)   
1933  L Å Bergström  Utökat v-a   
1949  O Sandblom  Ritning till butiksinredning, fasadändring   
1950  I Dalström  Upptagande av dörr mot Rådstugugränd   
1994    Fasadrenovering: framtagen tegelfasad;ny kalkputs i övrigt; igensättning av medeltida välvda öppningar åt N; igensatt dörr ersatt med fönster åt S; nya fönsterluckor; ny entrédörr till flygelbyggnaden; en skorsten borttagen; ett gavelfönster upptaget åt Ö  Byggnadshyttan 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996
    
1996