Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Södertull 10

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Södertull 10 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1910 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Anders Serboni 
 Byggmästare   
 Byggherre  C.A. Lindström 
 Byggdatumkommentar  Ursprunglig huvudbyggnad vid 1700-talets slut 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Flerbostadshus, Kontor 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus, Kontor 
 Exteriör stilepok  Modernism 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Hyreshusplan 
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, cementputsad betong, Yttertrappa: Kalksten mot gatan med skrapjärn, Kalksten, Betong med smidesjärnräcke. 
 Fasadmaterial  Gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Avrundad sockellist i kalksten mellan sockeln och fasaden mot gatan. Smal profilerad vitputsad taklist. I Ö gaveln det mellersta fönstret i vindsvåningen ändrat till litet liggande badrumsfönster, 1996. Taket i liv med gavelfasaderna. 
 Fönster  Inåtgående instickfönster, mot gatan med 3 lufter, en mittpost i vänsterdelen. Mot gården dito med 2 lufter. I vinkeln mot gården dito med 3 lufter. Gröna snickerier. Förminskad och förändrad fönsterutformning jämfört med de ursprungliga. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Huvudingång från gatan: ursprunglig, oljad, glasad pardörr med överljusfönster i blyinfattat färgat glas. Gårdsingångar: glasade ståldörrar (?), bruna. 
 Dörromfattning  Vid huvudingången ursprunglig, vitputsad, bred, profilerad list. Socklarna nedtill med kannelerad yta. 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  5 plåtklädda takkupor 
 Skorsten  En gul, cemtntputsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden, som är stadsdelens största, inrymmer bostäder och kontorslokaler. Den uppfördes 1910 med en putsad stomme av tegel, i tre våningar med inredd vind och ett vinkelställt bakbygge. Byggnaden var då utformad i en rikt dekorerad jugendstil, med utåtsvängda gavlar på mansardtaket, varierad fönsterutformning i varje våningsplan och försedd med flera rundade burspråk. Efter en omfattande brand, år 1957, återuppbyggdes huset i en stramare modernistisk stil till samma volym, men med tre högre våningsplan, utan vindsvåning. Mot torget i norr behölls det tegeltäckta takets mansardform, dock med ett brantare, nedre takfall till det tredje våningsplanet, medan taket in mot gården fick sadeltaksform. Det vinkelställda bakbygget har ett plåttäckt pulpettak med fall in mot gården i öster. Fasaden mot öster är något utdragen förbi knuten och är försedd med en plåtprofil nedanför taksprånget, för att från torget ge byggnaden ett homogent inryck av symmetriskt mansardtak. Även bakbygget är i tre våningar och dess västra långsida är en fönsterlös, gråputsad brandvägg. Längs gatufasadens takfot löper en smal, profilerad gesims. I övrigt är hela fasaden täckt av en gulavfärgad spritputs. In mot gården finns två balkonger med indragen placering i fasaden, en i huvudkroppens tredje våningsplan och en i den snedställda övergången mellan de båda byggnadsdelarna. Huvudentrén är centralt placerad i fasaden mot torget och utgör den enda byggnadsdetaljen som tydligt minner om dess ursprungliga jugendkaraktär. Dörren är en glasad pardörr med oljat ramverk, försedd med ett större överljusfönster med blyinfattade, färgade glas. Entrén har en ursprunglig, bred, vitputsad, profilerad omfattning, med kannelerade socklar nedtill. Framför dörren ligger en slät kalkstenshäll. In mot gården finns två glasade, bruna lättmetalldörrar, en till varje byggnadskropp. Dörren i vinkelbyggnaden nås via en gjuten trappa i flera steg och är försedd med ett enkelt smidesräcke. Fönstren är grönmålade och utgörs till största delen av kopplade tvåluftsfönster, förutom i gatufasaden där de två nedre våningsplanen har fönster med tre lufter och det översta våningsplanet har kvadratiska enluftsfönster. Invändigt är byggnaden till största delen präglad av de renoveringar och ombyggnader som genomfördes efter branden. I trapphuset finns dock en del äldre detaljer bevarade, såsom ett mosaikgolv, trappräcket i smidesjärn och en del snickerier. Trapphusets väggar har dekormåleri med blomgirlander från 1960. 1979 byggdes en del av lägenheterna om till kontorslokaler. Den voluminösa byggnaden har en central placering längs Södertorgs södra sträckning. Dess ursprung, i det tidiga 1900-talets jugendepok, döljs numera av en karaktäristisk 1960-talsprägel, med några få bevarade äldre detaljer. De båda gestaltningarna gav vid tillkomsten upphov till samhällsdebatt och bidrar till att ge byggnaden ett visst arkitekturhistoriskt värde för kvarteret och stadsdelen. 
 Interiör  I trapphuset ursprungligt mosaikgolv, trappräcke i smidesjärn samt några enklare spegeldörrar med höga golvlist till källaren och mot gården. Dekormåleri med blomgirlander på väggarna från 1960. Bostäder ej besökta. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1927  O JOhansson  Installation av vatten och avlopp, badrum  A Nilsson 
1935  W Dahlqvist  Utökat v-a, WC  C Rosenlund 
1959  Nils Lindström  Ombyggnad och fasadändring efter branden 1957 (taket försänktes med 1 våning), modernisering, ny uppvärmningsinstallation  Herbert Forslund 
1959  Olle Karth  Förslag till ombyggnad, verkställdes ej.   
1959  Per Erik Nilsson  Förslag till ombyggnad, verkställdes ej.   
1979  Wahlings Konstruktionsbyrå AB  VVS   
1979  Bygg Centrum  Ombyggnad och ändring av inre planlösning