Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tornet 11

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tornet 11 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1700 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Tillbyggd parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  PUTSAD i svart, indragen i fasaden ca 0,3 meter hög. 
 Fasadmaterial  REVETERING, gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Vitt profilerat gesims åt gatan i puts. Fotränna i röd plåt på 1A, häng- och stupränna i svart plåt på de övriga byggnadsdelarna. I fasaden på 1B, första våningen åt söder finns ett elskåp. 
 Fönster  Kopplade fönster med mittpost och två bågar som antagligen är insatta under den senare halvan av 1900-talet. Varje båge är indelad med spröjs till två rutor förutom gavelfönstret åt söder. Fönstren som har snickerier och fönsterbleck i brunt mot gatan och rött mot gården. I den ursprungliga huskroppen 1A och 1B är fönstren från mitten av 1900-talet. I den senare tillbyggda delen 1C är fönstren gjorda i samma stil men är från tidigt 1990-tal. Fönster i sockeln ner till källaren. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Åt gatan finns en pardörr i trä placerad lite till vänster i fasaden (från gatan sett). Varje dörrblad har två spegelfyllningar i den nedre delen av dörrbladet och en glasruta i den övre delen. Dörren är utåtgående, indragen ca 10 cm samt har ett brevinkast i mitten av det vänstra dörrbladet. Åt söder finns i 1B en dörr av stående träpanel som är utåtgående, indragen i fasaden ca 10 cm och målad i engelskt rött. I den övre delen av dörrbladet finns det en fönsterruta och nedanför dörren finns det ett trappsteg i betong/cement. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Trekupigt cementtegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  Två små takfönster åt väst. 
 Skorsten  En skorsten av svart plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som ursprungligen uppfördes vid 1700-talets mitt som en parstuga i en våning. Den har en skiftesverksstomme och står under ett lertegeltäckt sadeltak, vilket i det västra takfallet bryts upp av två takfönster. Längs takfoten på den västra fasaden löper en vit profilerad gesims. Fasaden är spritputsad, avfärgad gul och försedd med spröjsade tvåluftsfönster. Huvudentrén mot Nygatan är en spegelförsedd pardörr med en glasruta i övre delen. Dörren är något förskjuten mot norr. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i två steg. Numera har huset ett tillbygge i två våningar utmed den norra gränsen av tomten. Detta är uppfört i två omgångar. Den första innan 1932 och den andra kring 1990. Innan den senaste tillbyggnaden, så fanns nedgången till källaren utomhus, öster om den första tillbyggnaden. Trappan till källaren är numera inbyggd. Tillbyggnaderna är även de täckta av ett lertegeltäckt sadeltak, och fasaden är likt huvudbyggnadens spritputsad och avfärgad gul. Byggnadens fönster är spröjsade i två lufter. På den äldre tillbyggnadens södra fasad finns en dörr klädd i stående träpanel med en glasruta i den övre delen. Framför dörren finns ett trappsteg i betong. Interiören härrör i stort sett från senare års renoveringar. En del äldre snickerier och dörrar har dock bevaratsByggnaden har genomgått ett flertal om- och tillbyggnader. På en ritning från 1877 kan man se att huset har samma placering av fönster och dörrar på fasaden mot Nygatan som idag, men att utformningen av fasaden är i klassisk stil, med stora omfattningar runt fönster och dörrar, och utsmyckade knutar med rektanglar och äggstavar. Gaveln åt söder var enklare, den hade tre symmetriskt placerade fönster, ett uppe och två nere, där de två bågarna i varje fönster var indelade i åtta rutor. Huset var troligen reveterat, förutom den södra gaveln, vilken var klädd med panel. Huset är kraftigt om- och tillbyggt och har förlorat en del av sin 1700-talskaraktär. Byggnadens volym mot gatan är bevarad och speglar mycket väl bebyggelsens utveckling på Norra Klinten. Huset har ett kulturhistoriskt värde genom sin bevarade 1700-talsstomme och utgör ett miljöskapande inslag i kvarteret. 
 Interiör  Mycket av det ursprungliga detaljerna, såsom kakelugnar och vedspisar är borttagna. Till en viss del finns det synliga träbjälkar och en del träsnickerier och dörrar kvar. Omändrad planlösning. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Oljeburna element 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1877    ritning över boningshus   
1915  E Hejdenberg  ritning till förslag till en ny trappuppgång och skorsten   
1925  Wilhelm Dahlvist  ritning över vatten och avloppsledningar   
1953  E Stenfeldt  ritning över inredning av badrum   
1967  E Stenfeldt  ritning över förslag till vatten och avloppsanläggning för WC rum   
1989  H Swahn  ritning över om- och tillbyggnad   
1989  H Swahn  ritning överinvändig ombyggnad och byte av två entrédörrar   
1990  H Swahn  ritning över sanitetsanläggning och värme   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996