Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tornet 15

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tornet 15 
 f.d. Fastighetsbeteckning  Tornet 12 
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1899 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  1920-tal 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus (Södra delen av byggnaden) 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, huggen i kvaderstenar mot gatan, Sockel: Brun puts, utskjutande 7 cm 
 Fasadmaterial  SPRITPUTS i gult på hela huset, 1B är reveterat. 
 Övriga fasaddetaljer  1A: Vitt, profilerat gördelgesims och kransgesims, omvikt på gavlarna och frontespisen. På gaveln mot nordväst finns ett ögleliknande ankarslut. Till höger om frontespisen på gården finns en senare tillkommen balkong med räcke i brunt järnsmide. Bakom finns tunna träskivor som vindskydd. Huset har häng- och stuprännor i svart plåt. 1B: Häng- och stuprännor i svart plåt. Kraftigt profilerat vitt gesims åt gatan. I sockeln åt gatan finns en igensatt källarglugg. 
 Fönster  Ursprungliga utåtgående fönster med korspost med fyra bågar. Vissa fönster har två mittposter och tvärgående spröjs. På gaveln mot nordväst är två fönster igensatta och målade i vitt. Åt gården finns källargluggar i sockeln, åt gatan är de igensatta. Fönster snickerierna och fönsterblecken är målade i brunt. Fönstren i 1B är modernare, sitter i liv med fasaden har en båge spröjsindelad till fyra rutor. Takfönster åt väst, äldre och mindre åt öst. 
 Fönsteromfattning  Gaveln och gatufasaden på 1A har vita, profilerade omfattningar i nyklassisistiskt snitt ca 10 cm breda. På baksidan är omfattningarna enklare med vita, slätputsade omfattningar, ca 10 cm breda. 1B har smala vitputsade omfattningar med en liten profilerad rand. 
 Dörrar  1A baksidan finns en modernare, brunmålad trädörr i enkel utformning med liknande överstycke. Dörren är centrerad på fasaden, utåtgående och har nedanför sig en trappa med 4 steg av putsad betong. Till höger (från gården sett) finns en ursprunglig brun trädörr med 4 spegelfyllningar. Ovanför finns ett överljusfönster med vertikala spröjsningar. Bred trappa med tre steg. I gatufasaden finns i 1A två ursprungliga entrédörrar och i 1B en likadan med dubbla dörrblad av brunmålat trä. Den nedre halvan av dörrbladen har tre spegelfyllningar och den övre halvan har ett högt och smalt fönster täckt av traditionsenligt gjutjärnsgaller. Överljusfönstren är igensatta (fattas på 1B). Nedanför finns två trappsteg i kalksten. I gårdsfasaden på 1B finns en utåtgående, brunmålad trädörr från mitten av 1900-talet med två höga och smala fönster på den övre delen. Åt sydöst finns i 1A en köksingång med antagligen ursprunglig, brunmålad trädör med en list på den nedre halva. På 1C finns tre ursprungliga, utåtgående dörrar som vätter åt nordväst. Dörren längst åt vänster (från gården sett) har tre spegelfyllningar och har antagligen fungerat som avträde. De andra två dörrarna åt vänster har en stående träpanel och kammarlås. Alla tre dörrarna är indragna ca 0,2 meter i fasaden och, utåtgående och brunmålade. 
 Dörromfattning  Åt gården är omfattningarna enkla med vit,slät puts ca 10 cm breda. 1B har smala vitputsade omfattningar med en liten profilerad rand. 
 Takform  A,C: Sadeltak, valmat, C: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  A: Plåt B: Rött, enkupigt lertegel C: Plåt 
 Takplåttyp  A: Röd dubbelfalsad plåt C: Svart trapetsformad plåt 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  FRONTESPIS med två fönster åt gatan och en åt gården som senare blev inbyggd i den breddade fasaden. 
 Skorsten  A: En röd plåtklädd skorsten, B: En svart plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som uppfördes omkring 1899. Den har två våningar, med källare under hela huset, och med inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Taket bryts upp av två frontespiser, en åt öster och en åt väster. Husets fasad åt gatan är väl bevarad med nyklassicistiska drag, medan gårdsfasaden genom åren genomgått en rad förändringar. En takkupa togs upp och en balkong uppfördes i samband med att husets norra del breddades mot gården. Balkongen omgärdas av ett järnräcke med träskivor som vindskydd. Längs takfoten löper en profilerad gesims, vilken är omvikt på gavlarna. En våningsavskiljande, profilerad gördelgesims löper runt byggnaden. Fasaden är spritputsad, avfärgad gul och i huvudsak försedd med fönster med korspost i fyra lufter. På den nordvästra gaveln är två fönster igensatta och helt vitmålade. Gavlarnas och gatufasadens fönster har vitmålade, profilerade fönsteromfattningar. I gatufasaden finns två spegeldörrar, båda med en smal glasruta försedd med gjutjärnsgaller i den övre delen. Framför dörrarna finns kalkstenstrappor med två steg. Entrén mot gården är centralt placerad och försedd med en enkel trädörr med överstycke. Upp till dörren leder en bred trappa i fyra steg. Söder om denna finns en spegeldörr, försedd med ett spröjsat överljusfönster, vilken nås via en stentrappa i tre steg. Byggnadens volym och utformning skiljer sig markant från kvarterets och hela Norra Klintens övriga bebyggelse, men är en representant för den byggnadsexpansion som skedde i Visby vid sekelskiftet 1900, då flertalet stora borgarhus uppfördes. Byggnaden har ett betydande kulturhistoriskt värde och utgör en viktig del av Norra Klintens bebyggelsemiljö. Byggnaden är ett bostadshus uppfört i skiftesverksteknik. Huset motsvarar det trähus som omnämns i husklassifikationen 1785. Det har en våning med inredd vind under ett lertegeltäckt sadeltak. I både det östra och det västra takfallet finns takfönster. Byggnadens fasad är spritputsad, avfärgad gul och försedd med spröjsade tvåluftsfönster. Huvudentrén mot Östra Tullgränd är något förskjuten mot norr, och har en spegeldörr med glasruta täckt med gjutjärnsgaller i den övre delen. Framför dörren finns en kalkstenstrappa med två rundade steg. 1934 uppfördes ett trapphus och en takkupa mot väster och vindsvåningen inreddes. Huset hade då två rum åt söder, med ingång från gatan i det mellersta rummet, och kök längst i norr. I vindsvåningen fanns två inredda rum. Åt gården hade huset ett fönster och en pardörr med tre speglar i varje dörrblad. Åt söder finns en liten tillbyggnad i en våning med sluttande tak och dörr mot gården. Denna byggdes till 1965. Byggnaden har, en bevarad, ursprunglig, värdefull stomme från 1700-talet, och betingar därmed ett kulturhistoriskt och ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt  Den yngre delen åt norr benäms 1A, den lägre och yngre åt söder för 1B. Uthuset i en våning som åt nordväst är ihopbyggt med 1A benäms 1C. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1899    ritning för nybyggnad (1A)   
1899    ritning för nybyggnad,byggnad A   
1910  A Serboni  ritning för inredning av vind och annan förändring av bostadshus,byggnad A   
1910  A Serboni  ritning för inredning av vind och annan förändring av bostadshus (1A)   
1926  E Andersson  ritning för vatten och avlopp, byggnad B   
1926  E Andersson  ritning förvatten- och avloppsledningarr (1B)   
1930  Wilhelm Dahlqvist  ritning för ny planlösning,byggnad A   
1930  Wilhelm Dahlqvist  ritning för ny planlösning (1A)   
1932  Thure Ekengren  ritning för förändring av bostadshus (1A)   
1932  Thure Ekengren  ritning för förändring av bostadshus,byggnad A   
1933  Wilhelm Dahlqvist  ritning för utökning av vatten och avloppsledningar,byggnad A   
1933  Wilhelm Dahlqvist  ritning för utökning av vatten och avloppsledningar (1A)   
1934  L Å Bergström  ritning för trapphus och takkupar (1B)   
1934  L Å Bergström  ritning till trapphus och takkupa, byggnad B   
1965    ritning förtillbyggnad av sanitetsanläggningr (1B)   
1965    ritning för tillbyggnad av sanitetsanläggning, byggnad B   
1968  Wilhelm Franchell  ritning för tillbyggnad av badrum, byggnad B   
1968  Wilh. Franchell  ritning för tillbyggnad av badrumr (1B)   
1975  Håkan Törner  ritning för invändig ombyggnad, bla flytt av WC, inredning av kök och flyttning av dörr (1B)   
1975  Håkan Törner  ritning för invändig ombyggnad, flyttning av WC stol, inredning av kök och badrum, flyttning av dörr, byggnad B   
1979    ritning förombyggnad av vindsvåning och badrum (1A)   
1979    ritning förombyggnad av vindsvåning och badrum,byggnad A   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996