Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tornet 12

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tornet 12 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  B: K. Romin, C.G. Staberg C: Wilhelm Dahlqvist 
 Byggmästare   
 Byggherre  Byggmästare Ekengren 
 Byggdatumkommentar  A: Byggs antagligen vid infästet av tomten vid 1750 B: Byggs vid 1912 C: Vid 1935 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Garage 
 Senare funktion  Bostad, Garage 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  A: En våning med vind, B,C: Två våningar 
 Plantyp  A: Förändrad parstuga, B,C: Fri planlösning 
 Stomme  A: Skiftesverk, Bulhus, B: Trä, C: Silikattegel, Tegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, putsad, ca 30-50 cm hög med svart plåtavtäckning 
 Fasadmaterial  A: Beige spritputs, B,C: Brun, spritad ädelputs 
 Övriga fasaddetaljer  2A,B och C: häng- och stupränna i svat plåt. Utebelysning i svart järnsmide. Liten källarglugg under utbyggnaden åt söder (2A) med beslag från början av seklet. 
 Fönster  2A: Kopplade fönster från 1973 med smal mittpost och en horisontell spröjs i mitten av varje båge. Bruna fönstersnickerier och bleck. Fönstren i takkupan är i en båge utan spröjs. 2B: På nedre våningen har fönstren mittpost och en tvärgående spröjs på den övre halvan. Dessa är antagligen utbytta under de senaste decennierna. Längst åt höger finns ett stort fönster, ursprungligt, med korspost och fyra bågar. De understa bågarna är indelade i sex rutor, de översta i fyra. På andra våningen är fönstren lägre och har endast mittpost. I källarvåningen finns låga, rektangulära fönster som har mittpost och fyra rutor per båge. 2C: Höga, antagligen ursprungliga fönster med två mittposter och en tvärgående post. Alla fönster i 2B+C är kopplade, har bruna fönstersnickerier och svarta fönsterbleck, är indragna i fasaden ca 0,2 meter. 
 Fönsteromfattning  2A saknas, 2B+C har vita, slätputsade omfattningar, ca 15 cm breda. 
 Dörrar  2A: Utåtgående entrèdörr, antagligen nyinsatt 1973, i liv med fasaden åt Nygatan i stående, smal brun träpanel. På den övre halvan av dörrbladet finns tre högsmala, krysspröjsade, fönster med gult glas. Utanför finns en trappa i tre steg av kalksten. 2B: två utåtgående dörrar åt norr, den till vänster (från gården sett) är i brun, stående panel med tre rektangulära, smala fönster med gult glas i den övre delen av dörrbladet. Dörren är antagligen utbytt någon gång runt mitten av detta seklet. Dörren till höger är i stående, brunmålad panel och har ett överluftsfönster med tre rutor, antagligen är den ursprunglig. Båda har trappor i tre steg av betong ner till marknivå. 2C: Åt norr finns en nedgång till källaren med en cementtrappa med svart järnräcke. Dörren, som är inåtgående, sitter under marknivå och är ursprunglig och av stående, brun träpanel med kammarlås och järnbeslag. Åt öster finns en dörr, i brun, stående panel med tre rektangulära, smala fönster med gult glas i den övre delen av dörrbladet. Dörren är antagligen utbytt någon gång runt mitten av detta seklet. Till vänster om denna finns en ursprunglig garageport med dubbla, utåtgående dörrblad i fiskbensmönstrad, brunmålad pärlspåntspanel. I varje dörrblad finns ett liggande rektangulärt fönster med fyra spröjsindelade rutor. Utanför porten finns encementerad uppfart. 
 Dörromfattning  2A saknas, 2B+C har vita, slätputsade omfattningar, ca 15 cm breda. 
 Takform  A: Sadeltak, B: Pulpettak, C: Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  A,B: Plåt, C: Lertegel 
 Takplåttyp  Röd, dubbelfalsad plåt 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Två helt plåtinklädda takkupor åt Nygatan med ett fönster/kupa från nyrenoveringen 1973. Takfönster. 
 Skorsten  B: En röd plåtklädd skorsten, C: En skorsten av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Fastighetens tredje bostadshus har byggts om och till i flera olika etapper och består idag av tre delar. Den äldsta delen är ett reveterat skiftesverkshus, som sannolikt är uppfört när tomten infästes, kring 1750. I husklassifikationen från 1785 omnämns ett trähus med brädtak på denna tomt, vilket sannolikt motsvarar denna byggnaden. Huset är i en våning, med källare, och med inredd vind. Byggnaden uppfördes som parstuga, men planlösningen förändrades då huset renoverades 1973. Byggnadens sadeltak kom då att täcktas av röd plåt, två takkupor uppfördes och i huvudsak spröjsade tvåluftsfönster sattes in. Fasaden är spritputsad och avfärgad beige. Huvudentrén mot Nygatan är försedd med en trädörr med smal, stående panel och tre krysspröjsade, gulfärgade glasrutor i den övre delen. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i tre steg. Fönster- och dörrsnickerier är brunmålade. Byggnaden förlängdes och byggdes till bakåt 1912 med en verkstad och några rum. På grund av tillbyggnaden så förlängdes det östra takfallet. Tillbyggnadens stomme utgörs av en träkonstruktion, vilken täcks av ett plåttäckt pulpettak. Fasaden är ädelputsad, avfärgad brun och försedd med i huvudsak tvåluftsfönster. På den norra fasaden finns två trädörrar. Den östra dörren är klädd med smal, stående panel och har tre höga, smala och gula glasrutor i den övre delen. Den västra dörren är klädd med stående panel och har ett överljusfönster. Framför de båda dörrarna finns betongtrappor med vardera tre steg. 1935 genomfördes ytterligare en tillbyggnad med en tegelstomme i två våningar under ett valmat lertegeltak. I tillbyggnaden finns ett garage, ett trapphus och den andra våningen har två rum. Fasaden är ädelspritputsad, avfärgad brun och i huvudsak försedd med höga sexluftsfönster med mitt- och tvärpost. Vid den norra fasaden finns en källarnedgång med en cementtrappa med järnräcke och en panelad dörr. På den östra fasaden finns en trädörr klädd med stående panel och tre, höga, smala och gula fönster i den övre delen. Den ursprungliga garageporten är klädd med fiskbensställd pärlspontpanel och spröjsat överljus. Framför garageporten finns en cementerad uppfart. Samtliga fönster- och dörromfattningar är vitmålade och slätputsade. Husets volym och utformning skiljer sig kraftigt från den övriga bebyggelsen på norra Klinten. Bostadshuset äldre del med bevarad 1700-talsstomme och bebyggelsutvecklingen ger byggnaden ett kulturhistoriskt värde. Den äldre byggnadsdelen har bevarat sin småskalighet i gaturummet och har därmed ett miljöskapande värde. 
 Interiör   
 Källare  A,B: Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt  Huset med långsidan åt Nygatan benäms 2A, påbyggnaden närmast i brun spritputs benäms 2B och påbyggnaden i vinkel efter denna som har garage i nedervåningen benäms 2C. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1912  K Romin och C G Staberg  ritning för förändring och tillbyggnad av boningshus 2B (tillbyggnad av verkstad)   
1912  K Romin och C G Staberg  ritning för nybyggnad av boningshus (ej genomfört)   
1929  Wilhelm Dahlgvist  ritning över vattenledningar   
1932  L Å Bergström  ritning för inredning av verkstadsbyggnad 2B och två rum   
1933  Wilhelm Dahlqvist  ritning över vattenledningar   
1935  Wilhelm Dahlqvist  ritning för förslag till till- och påbyggnad (2C)   
1973    förslag till ombyggnad, fönsterbyte, takkupor uppförs, byte av taktäckning till dubbelfalsad plåt   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996