Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tornet 14

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tornet 14 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1936 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Wilhelm Dahlqvist 
 Byggmästare   
 Byggherre  Knut Berntsson 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Modernism, Traditionell 
 Våningar  Två våningar med vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Betong 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart ca 70 cm hög, i liv med fasaden, mot gården ca 1,2 meter hög 
 Fasadmaterial  Grå KC-puts 
 Övriga fasaddetaljer  Häng- och stuprännor i svart plåt. Gesims med tre profilhörn i samma grå puts som övriga fasaden. Åt gården finns det en balkong indragen i takfallet med ett enkelt svart, järnräcke med ett vindskydd i vit plast. Tak i röd, falsad plåt över hörnet mot gården åt väst där Tornet 14:1 och 14:2 är ihopbyggda. 
 Fönster  Fönstren, som är utåtgående, kopplade, har duvblå snickerier och fönsterbleck och är indragna 10 cm i fasaden, är eventuellt ursprungliga. På första våningen har fönstren två bågar och en tvärgående spröjs på den övre halvan. På andra våningen ser fönstren likadana ut men har ingen spröjsning. På den nedre fönsterkarmen finns en droppnäsa i trä. Källarfönstren är mindre, inåtgående, rektangulära på längden och har mittpost. På gaveln, 3:dje våningen, och i mitten av gatufasaden åt nordost finns mindre, enbågiga fönster. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Åt gatan sitter entrédörren åt nordost, indragen ca 0,2 meter i fasaden. Den lackade, antagligen ursprungliga, trädörren är en pardörr med tre spegelfyllningar per dörrblad. Dörren sitter i en infattning av samma träsort med samma behandling. Ovanför dörren finns ett halvbågeformat överstycke indelat i klyftor med hjälp av två vanliga spröjsar och en mindre, halvbågeformad. Ner till gatunivå finns en trappa av kalksten i två steg. Inne på gården finns en dörr åt väst, även den ursprunglig, av betsad, vertikal träpanel med en fyrkantigfönsterruta i den övre delen. Dörren sitter i liv med fasaden, är utåtgående och har ett trappsteg i betong utanför. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Rött, enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Enkelt, ursprungligt takfönster och en balkong indragen i takfallet med enkelt järnräcke åt sydväst. 
 Skorsten  En svart plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som uppfördes 1936. Den har två våningar, med källare, trapphus och med inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Det västra takfallet bryts upp av ett enkelt takfönster och en indragen balkong försedd med ett järnräcke. Balkongen nås via en takkupa med pulpettak. Fasaden är putsad, avfärgad vit och är försedd med tvåluftsfönster, vilka på bottenvåningen har spröjs i den övre delen. Vindsfönstren och trapphusets fönster är i en luft. Källarfönstren är spröjsade och i en luft. Samtliga fönstersnickerier är målade i en duvblå kulör. Huvudentrén mot Östra Tullgränd är indragen i fasaden och försedd med en pardörr med spegelfyllningar. Ovanför dörren finns ett spröjsat, halvbågeformat överljus. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i två steg. På den västra fasaden finns en dörr klädd med liggande träpanel och med en spröjsad kvadratisk glasruta i den övre delen. Ingången skyddas av ett litet plåttäckt skärmtak. Interiört är planlösningen bevarad och de flesta invändiga detaljerna är intakta från 1930-talet. Byggnaden har inte utsatts för några större ombyggnader eller utvändiga förändringar sedan den uppfördes 1936. Huset som är i bra ursprungligt skick representerar 1930-talets byggnadsfas och speglar bebyggelseutvecklingen på norra Klinten och har därmed ett kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Planlösningen och de flesta av de invändiga detaljerna är intakta från det att huset byggdes 1936. En senare inredning av vind har tillkommit. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt  Det stora huset utmed Östra Tullgränd benäms 14:1, bulhuset utmed Torngränd 14:2. I bulhuset som låg på hörnet Torngränd/Östra Tullgränd innan som revs vid nybyggnaden av 14:1 bodde ett av Visbys sista orginal, Kalle Nota. Han hette egentligen Karl Fredrik Wilhelm Nordström och bodde i huset tillsammans med sin mor i det ganska ruckliga huset som hade jordgolv ända in på 1930-talet. Kalle var till yrket Visbys ende galoschlagare, skrotsamlare och tjärsmörjare. Som ung var han korpral i flotta och sjöman. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1931  E Andersson  ritning för vattenledning   
1936  Wilhelm Dahlqvist  ritning för vatten och avlopp   
1936  Wilhelm Dahlqvist  ritning för nybyggnad av bostadshus   
1963  Nils Lindström  ritning för förslag till ombyggnad, bla balkong, takfönster och takkupa och inredning av vind   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996