Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Trafiken 21

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Trafiken 21 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1870 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  J.P. Dahlbäck 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Järnvägsstation, Kontor 
 Nuvarande funktion  Restaurang 
 Exteriör stilepok   
 Våningar  Två våningar med vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten, Tegel, Trä 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Huggen kalksten, Yttertrappa: Ett kalkstenssteg till den södra dörren åt Hamnplan, ett kalkstenssteg till norra dörren åt Hamnplan 
 Fasadmaterial  Puts, spritputs, gul 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad vit takgesims. Fasaden åt söder har bokstäverna "AB GJ" (AB Gotlands Järnvägar AB) kvar. Fasaden åt öst har plåtskyltar med namnen "Skeppet" och ölreklamskyltar. Utbyggnad med ovanpåliggande balkong åt väst. Utomhusbar i kalksten utbyggd åt väst. 
 Fönster  Sex-rutiga utåtgående moderna fönster. Ett halvmånformat fönster i gavel åt norr. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Den södra dörren åt Hamnplan: Modern dörr med stående panel och glas i övre delen. Den norra dörren åt Hamnplan: Pardörr med speglar och fasetter med glas i de övre speglarna, sent 1800-tal - tidigt 1900-tal. 
 Dörromfattning  Den södra dörren åt Hamnplan har kalkstenomfattning och överstycke med relief (ett lamm) i kalksten. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten  Två ventilationsskorstenar av plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Omkring 1870 lät varvssmeden J P Dahlbäck uppföra byggnaden som bostadshus, men efter en rad andra funktioner inrymmer den i dag en restaurang. Förutom Dahlbäck och hans familj bodde här även arkitekten och byggmästaren J Pettersson, som vid tiden bland annat hade del i uppförandet av Graham Brothers Mekaniska verkstad och Wisby Tändsticksfabrik, i de nuvarande kvarteren Kasernen, respektive Kanonen, i nordväst. Mellan 1890-talet och 1924 hade Rederi AB Gotland sitt kontor på byggnadens övervåning, innan verksamheten flyttades till det, då nyrenoverade och ombyggda gamla magasinet i nordost, på nuvarande Trafiken 20. Bottenvåningen fungerade som järnvägsstation från 1890-talet och fram till nerläggningen, på 1960-talet. Den nuvarande funktionen som restaurang fick den under 1980-talets sista år. Byggnaden har en stomme av kalksten i två våningar med vind under ett tegeltäckt sadeltak. Mot norr och väster finns ett par tillbyggnader, för trapphus med mera. Tillbyggnaderna har stommar av tegel och trä, men hela byggnaden har dock en enhetligt spritputsad och gulavfärgad fasad. På den södra gaveln finns smidda ankarslut med bokstäverna AB samt GJ. På samtliga byggnadsdelar löper profilerade, vitavfärgade gesimser längs takfoten. Mot nordväst finns en utbyggnad, i oputsad kalksten och trä, med en ovanliggande balkong. Denna har ett enkelt, omålat spjälräcke. Huvudentrén är centralt placerad i den sydöstra fasaden, ut mot Hamnplan. Den har en nyare panelad dörr med glasad övre halva. Entrén har en släthuggen kalkstensomfattning, försedd med ett överstycke i relief med ett lamm på en sköld och växtornamentik. I utbyggnaden, norr om huvudentrén, finns en helfransk parspegeldörr med glas i de övre delarna av dörrbladen. Framför båda entréerna ligger släthuggna kalkstenshällar. Ljusinsläppen utgörs av kvadratiska och rektangulära tvåluftsfönster med spröjsade bågar. I det norra gavelröstet finns ett spröjsat lunettfönster. Snickerierna är till övervägande delen målade i falurött. Byggnaden har en till stora delar bevarad form och volym ut mot Hamnplan i söder och öster, medan gårdsfasaden, mot norr och väster, förändrats och byggts till. Under stationstiden fanns ett utbyggt perrongtak längs hela västra långsidan. Fram till omkring 1900-talets mitt hade byggnaden utsmyckningsdetaljer, såsom fönster- och knutomfattningar i samma stil som huvudentrén och trappade, avtäckta gavlar. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde, då den är en av ett fåtal stenhus, uppfört som bostadshus i hamnens omedelbara närområde. Dess skilda funktioner, under 1800- och större delen av 1900-talet, bidrar även till ett byggnadshistoriskt värde för såväl fastigheten, som för hela hamnområdet. 
 Interiör  Ingen äldre fast inredning bevarad. Inrett till restaurang, bar-, dans, och kökslokaler. 
 Källare   
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt