Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Trankoket 14

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Trankoket 14 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1934 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Johan Fardelin 
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Lusthus 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Lekstuga, Förråd 
 Exteriör stilepok  Nationalromantik 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Enkelstuga 
 Stomme  Stolpverk, Regelverk 
 Grund / Sockel  Grund: Betongplint 
 Fasadmaterial  Grå puts 
 Övriga fasaddetaljer  Synliga vitmålade taktassar. Vitmålade vindskivor. Vitmålad niouddad Godtemplarstjärna i den blåmålade verand 
 Fönster  N+v enlufts, ö tvålufts, kopplade tvåglas, spröjsat till fyra rutor, utåtgående, dovblåmålade. Gamla hakar likt klor över liten stav i karmen. 
 Fönsteromfattning  3cm smyg 
 Dörrar  Pardörr med tre speglar, prismatisk fyllning och kraftiga lister runt, litet gjutet tryck som uppvänd hand hållande vredet, utåtgående. Gråmålade bräddörrar i öst o väst med närvel till förrådet bakom. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak, Plantak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel, Plåt 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Lusthuset med veranda uppfördes 1934. Farstukvisten har vitmålat trästaket med kraftiga stolpar med, för upphovsmannen Johan Fardelin, typiska fasningar av kanterna. Vindskivorna har en rundad figursågning på de utstickande ändarna. Sadeltaket bildar en fronton, som är blåmålad med en vit niouddig godtemplarstjärna på. Interiören och främst fönstren har en mycket omsorgsfull utformning. Den påkostade, kraftiga pardörren är en förlaga till bostadshusets entrédörr från 1993. Bakom lusthuset finns en mindre förrådsdel. Lusthuset har en regelverksstomme på betongplintsgrund. Sadeltaket är täckt med lertegel och fasaden är ljust putsad. Interiören är omsorgsfullt utformad med lister som bröstning och ramar runt väggytorna, liksom ett rutmönster i taket. Fönstren är också intressanta med profilerade snickerier och speciella hakar. Förrådets tak är plant och plåttäckt, träfasaderna är gråmålade. Byggnaden har en gedigen gestaltning och är nationalromantiskt influerad. Den är helt unik i omgivningarna och har ett arkitekturhistoriskt värde samt ett stort estetiskt miljövärde. 
 Interiör  Rummet är omsorgsfullt utformat med lister som bröstning och ramar runt väggytorna, liksom ett rutmönster i taket. Allt är målat mintgrönt, golvet är belagt med plastmatta. Fönstrens alla snickerier är profilerade och dovt blå, även fönsterbrädan och hakarna har ett säreget kloliknande utförande. Utrymmet till muren bakom är ett tak- o dörrförsett till förråd. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1914  Johan Fardelin  Nybyggnation   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996