Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Trankoket 7

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Trankoket 7 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1892 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  C.W. Sundström 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus, Tvåbostadshus 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Resvirke (?) 
 Grund / Sockel  KALKSTENSSOCKEL, huggen mot gatan, dito trappsteg. 
 Fasadmaterial  Sandfärgad, fin spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftig, rikt profilerad gesims över hörn, med något mindre gavelgesimser, delvis täckta av röda vindskivor av plåt. Röd plåtfotränna, vita stuprör. Plåtluckstäckt källarnedgång med långsidan åt gården. 
 Fönster  Fyrluftsfönster på bv med två spröjsade rutor i nedre bågarna, tvåluftsfönster med tre spröjsade rutor på öv, utåtgående, originalbeslag, flera gamla glas kvar, grönmålade. Sydgaveln har två rätvinkligt triangelformade utåtgående fönster på öv, runt på vinden. 
 Fönsteromfattning  I fasadliv (3cm smyg) 
 Dörrar  1960-tal, pardörr, teak, tre "speglar" (lister), överljus med tre rutor. Mot gården en fernissad trädörr med tre spegellister och ospröjsat överljus. 
 Dörromfattning  Brunlaserade träfoder samt panel till höger. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  FRONTESPIS åt gården 
 Skorsten  En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden i en våning med inredd vind uppfördes 1892 och är närmast oförändrad sedan dess. Det reveterade huset har troligen en resvirkesstomme och upptar tomtens hela bredd längs S:t Nicolaigatan. Byggnaden rymmer två trerumslägenheter och har ett för kvarteret påkostat yttre, med hög kalkstensklädd sockel, kraftiga, rikt profilerade gesimser och frontespis mot gården. Sydgaveln är originell i gaturummet med kraftiga gesimsändar över hörn, två rätvinkligt triangelformade fönster på övervåningen, samt ett runt på vinden. Entrén från gatan leder in i bottenvåningens lägenhet och från gårdens ingång i nordväst nås även den övre. I sitt utförande liknar huset byggnaderna i det närliggande kvarteret Vinkelhaken. Husets interiör har inte genomgått större förändringar än att köksinredningen och entrédörrarna har bytts ut, ett par eldstäder har ersatts eller avlägsnats, samt ytskikt förnyats. Boningshuset är en välbevarad byggnad från det sena 1800-talets medelklass, med egen karaktär i kvarteret och med ett högt kulturhistoriskt samt miljöskapande värde. 
 Interiör  Välbevarad interiör med ursprunglig planlösning med höga vita pardörrar kring entrén och övriga enkla spegeldörrar med trätryck och profilerade foder. Innerdörrarna i entrén har ospröjsade glasrutor. I vissa rum stuckade takrosetter, golvsocklar och lackade trägolv. Två originalkakelugnar kvar, bv en rund med präglat mönster, öv fyrkantig med ornamenterat krön, samt två sent tillkomna igensatta öppna spisar utan kupor, med grön- resp. brunflammigt kakel, svartkaklade hyllor och hörn. Trapphuset till övervåningen har målad pärlspont och gamla strömbrytardosor. Det övre lilla köket har kvar sitt gamla takfönster. Köksinredningarna är moderna, liksom ytskikten och taknivån något sänkt med takplattor i bv. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1892    Nybyggnation   
1925  Wilhelm Dahlqvist  VA-ledningar   
1964  Värmetekniska byrån  Sanitetsanläggning, 2 WC öv   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996