Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Triangeln 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Triangeln 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Medeltida 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Packhus 
 Senare funktion  Affär, Bostad 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Medeltida murverk 
 Grund / Sockel  Kalksten. Trappa ut i gatan mot n. Trappa ned till källaren i v. 
 Fasadmaterial  PUTS, slät, vit kalkputs. 
 Övriga fasaddetaljer  Väster fasad vån. 2; en igensatt port. Liten möjligtvis sekundär ljusglugg i andra våningens övre del. I den norra gavelns västra del finns ett synligt hammarband. Kalkstensvalvbågen vid källarnedgången är nyvälvd. Vindflöjel på taket. 
 Fönster  I våning 1; fönster med 2 utåtgående bågar och 4 rutor. Fönstren delvis med äldre beslag från sent 1800-tal. Rektangulära gluggar till källaren. Norra fasadens bv; stora fönster med 1 båge och ett rektangulärt överstycke med 3 rutor. I gavelröstet 1 rektangulärt nytt och 2 smala gluggar. Öster fasad; 1700-talsfönster med 2 bågar och 6 rutor, 1 smal glugg. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasaden. 
 Dörrar  Väster fasad; källaren har en bräddörr av liggande brädor. I vån. 1; bräddörr med stående brädor. Norr fasad; 1 trädörr med träfyllningar och glasad överdel. Ö. fasad; 1 nytillverkad trädörr av äldre typ med spegelfyllningar. 
 Dörromfattning  Dörrarna ligger djupt indragna från fasadlivet. Västra fasaden vån. 1; dörren ligger något indragen från fasadlivet. Källarnedgången omfattas av ett putsat murat valvkrön. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten  En hög skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett medeltida packhus med kraftiga väggar av kalksten, slätputsade fasader och ett brant tegeltäckt sadeltak. Byggnaden har en högkällare i en våning med ett stickbågigt tunnvalv. Genom de två övre våningarna går ett spetsbågigt tunnvalv, med genomgående bjälkar i den övre delen av valvet. Våningarna har tidigare inte haft någon inre förbindelse utan har haft separata ingångar utifrån eller från det i söder intilliggande huset. Mot gatan i väster finns en ursprunglig källaruppgång. Ingången till första våningen låg troligen på samma fasad. Den andra våningens ingång var ansluten till en loftgång. Byggnaden har genomgått flera renoveringar och ombyggnader. Mycket tyder på att byggnaden, efter en period då den stod utan användning, renoverades under 1600-talet. Mot söder finns det en skiljevägg bestående av kraftiga bulbrädor, från 1600-talet. Korsvirkesgaveln mot norr är tillkommen i mitten av 1600-talet. I husets sydöstra del finns det ett invändigt trapphus, troligen från 1800-talets mitt. Ingången från öster har förmodligen tillkommit samtidigt. Den första dokumenterade ombyggnaden skedde 1896, då byggnaden ändrade funktion från brygghus till mejeri och försågs med skyltfönster i bottenvåningen. Under 1900-talets första hälft togs större fönsteröppningar upp i fasaden. Den nuvarande trappan är från 1920-talet. Under hela 1900-talet har byggnaden inrymt affärsverksamheter av olika slag. I samband med att hela kvarterets bebyggelse förändrades och renoverades 1987-88, restaurerades den medeltida byggnaden. Antalet skyltfönster minskades och äldre fasaddetaljer togs fram. Korsvirkeskonstruktionen i det norra gavelröstet och luckor som tidigare varit överputsade gjordes synliga. Hörnkedjor togs bort, loftgången förlängdes och den ursprungliga källarnedgången öppnades. Byggnaden har en relativt sluten karaktär, med ett fåtal fönsteröppningar och ett par små ljusgluggar. Taket ligger i liv med fasaden vid den norra gaveln och vid den västra fasaden skjuter en loftgång ut på första våningen. Byggnaden har en välbevarad stomme, volym och flera byggnadsdetaljer från medeltiden och har en ålderdomlig karaktär. Huset är ett av de få i så gott som full höjd bevarade medeltida packhusen i Visby och har därmed ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde. 
 Interiör  De spetsbågiga tunnvalven i andra våningen är avdelade i två plan av ett bjälklag. Eldstaden på andra våningen är troligen sekundär och tillkommen i samband med att huset inreddes till bostad. Målade bjälkar från 1600-talet. 
 Källare  Under Hela Huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896    Urhandel, mejeri   
1930  O. Johansson  Vatten   
1933  L. Å. Bergstöm  V/A   
1938    Skylt   
1939    Uppsättning av skylt. Stenmsn trähandel och fiskeredskap.   
1939    Uppsättning av skylt. Damfrisering.   
1948  Firma All-Reklam, Visby  Skylt för Gotlands fiskförsäljningsförening.   
1948    Inredande av två WC.   
1948  Gardell & Hammarström  Inredande av fiskaffär.   
1952    Neonskylt.   
1953    Neonskylt för HEA.   
1960    Försäljningsautomat   
1961    Neonskylt för Gotlandsfisk.   
1963    Neonskylt för Gotlandsfisk.   
1965    Skylt för HEA.   
1966    Skylt och fönsterluckor.   
1967    Skylt för MAGIE.   
1983    Skylt   
1986  Riksbyggen konsult  Ombyggnad.   
1987  Visby Arkitektgrupp AB, Visby  Ombyggnad restaurering.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996