Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Triangeln 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Triangeln 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1750 
 Byggnaden färdigställd  1750 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Lars Kellström 
 Byggdatumkommentar  1700-tal. Källaren och troligtvis vån. ovanpå har medeltida murverk. Det har bedömts vara äldre än hörnhuset vilket är byggt mot gaveln på detta hus. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus, Affär 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Tre våningar med vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Kalksten. Trappa mot öster. 
 Fasadmaterial  Puts, rödgul sprit. 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad gesims längs takfoten. Svart vinskiva i plåt. Engelskt röda snickerier. 1 blindfönster i öster. Liten trälucka i den östra fasadens bottenvåning. 
 Fönster  Väster, söder och öster fasad; 2 utåtgående bågar med 6 rutor. I västra fasadens bv; skyltfönster. I södra gavelröstet; 1 halvmåneformat lunettfönster med spröjsar och ett rundbågat och korsspröjsat fönster. Norra fasadens gavelröste; 1 trekantigt litet fönster. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasaden. 
 Dörrar  Väster fasad; 2 inåtgående trädörrar med smal panel och glasad överdel. Öster fasad; 1 ny inåtgående pardörr i trä med spegelfyllningar. 
 Dörromfattning  Öster fasad; en kvaderstensimiterad omfattning i slätputs med ett något välvt överstycke. Väster fasad; något indragna från fasadlivet. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa med sadeltak, 4 mot väster. 2 mot öster. Takfönster, 1 mot öster 
 Skorsten  En slätputsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett kalkstenhus i tre våningar, med ett brant tegelbelagt sadeltak och spritputsade fasader, uppfört under 1700-talets andra hälft. Byggnaden innehåller flera lägenheter och är delvis anpassad till affärsverksamhet, med skyltfönster i bottenvåningen. Fasaderna har en symmetrisk fönsterplacering och taket bryts upp av flera takkupor. Byggnaden innehåller medeltida murverk i källaren och i bottenvåningen. De medeltida murverken är troligen äldre än det mot norr intilliggande medeltida packhuset. Huset var under medeltiden troligen placerat med gavlarna mot gatorna i öster och väster. Det finns inga exakta uppgifter om när under 1700-talet som byggnaden uppfördes i sin nuvarande volym. Byggnaden finns inte noterad i 1785 års husklassifikation, sannolikt byggdes den strax efter av den ägare som köpte fastigheten 1785. Byggnaden renoverades kring 1800-talets mitt, vilket till stor del fortfarande präglar byggnadens nuvarande utseende, då det gäller fönster, listverk, innerdörrar och kakelugnar. 1893 inreddes vindsvåningen vilket medförde att en takkupa togs upp mot öster. 1896 ändrade huset funktion från brygghus till mejeri. En port öppnades i den västra fasadens södra del och fasaden i bottenvåningen bröts upp av skyltfönster. Den andra porten på samma fasad tillkom 1903. 1933 installerades vatten och avlopp. Huset renoverades exteriört och interiört 1987-88. Byggnaden präglas till stor del av 1800-talets renoveringar och ombyggnader, men har en välbevarad volym från 1700-talet. Byggnaden har genom sin byggnadskontinuitet från medeltiden och fram till det sena 1800-talet ett stort kultur- och byggnadshistoriskt värde. Genom sin centrala placering vid en av Visbys huvudgator har byggnaden även ett stort miljöskapande värde. 
 Interiör  I den östra delen av huset finns en eldstad, troligtvis från medeltid. Söder om eldstaden finns en ursparning i murverket vilket tyder på en tidigare trappa. Nisch i det nordvästra hörnet för en port. Den ursprungliga trappan i den sydöstra delen av huset. I salen på andra våningen ett möligen ursprungligt skurgolv med frisläggning. I den norra lägenheten finns kvar sockellister och foder från 1700-talsombyggnaden. 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Vattenburen Centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1893    Inredande av kök på vind, tillkomst av takkupa.   
1896    Förändring av brygghus till mejeri.   
1903    Ny dörröppning.   
1930    V/A till charkuterifabriken.   
1935  L.Å. Bergström  Avlopp.   
1937  Thure Pettersson  Förslag till altan på s. gavelns bottenvåning.   
1937  Thure Pettersson  Nya butiksdörrar och fönster.   
1937  L. Å. Bergström  Utvidgning med WC.   
1948    Skylt.   
1948  Gardell & Hammarström  Inredande av två WC.   
1952    Skylt.   
1953    Skylt för HEA mot öster.   
1961    Neonskylt.   
1963    Skylt.   
1986  Visby Arkitektgrupp AB, Visby  Ombyggnad.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996