Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Triangeln 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Triangeln 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1700 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Nils Schmidt 
 Byggdatumkommentar  1700-talets första hälft med bevarade delar av ett liggtimmerhus från 1600-talet 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Representationsutrymmen 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Liggtimmer 
 Grund / Sockel  Putsad, grå cement.Trappa mot sydost. 
 Fasadmaterial  Revetering, slät järnvitriolavfärgad puts. 
 Övriga fasaddetaljer  En plåtinklädd vit gesims längs takfoten. 1 balkong mot sydväst, 1 mot nordväst. Båda med enkla genombrutna järnräcken. Blågrå snickerier. 
 Fönster  Bv; 2 utåtgående lufter. Vån. 1; Fönster med T-formad indelning av karmen, 2 utåtgående bågar och 4 rutor. Takkuporna; 2 utåtgående bågar och 4 rutor. I frontespisen; 2 utåtgående bågar och 6 rutor. Sockelvåningen mot nordväst och sydväst; 1 utåtgående båge med eller utan korsspröjs. I sydväst 1 utåtgående båge i 2 rutor. 
 Fönsteromfattning  Fönstren är något indragna från fasadlivet. 
 Dörrar  Sydöstra fasaden: 1 inåtgående pardörr i trä med rombiska fyllningar och glasad övre del. 1 trädörr mot nordväst och 1 mot sydväst. 
 Dörromfattning  Dörrarna är indragna från fasadlivet. I öster är den djupt indragen från fasadlivet med 3 trappsteg. 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Lertegel, Plåt 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa, svart plåt. 2 mot sydost. Frontespis mot nordväst. Takfönster, 2 mot sydost, 1 mot nordväst 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett flerbostadshus i två våningar, som är uppfört i sin nuvarande volym under 1700-talets första hälft. En del av byggnaden har en timmerstomme från 1600-talet, men största delen av byggnaden uppfördes i skiftesverk under 1700-talet. Huset är reveterat och har en järnvitriolavfärgad slätputs och täcks av ett tegelbelagt valmat sadeltak. Fasaderna har en enhetlig och stram utformning, med en profilerad gesims längs takfoten som enda arkitektoniska utsmyckning. Taket bryts av sadeltakstäckta takkupor mot sydost och nordväst. Med sin stora volym och två våningar i skiftesverk och timmer utgör byggnaden ett ovanligt inslag i Visbys bevarade 1600-och 1700-tals bebyggesle. Delar av 1600-talshuset innehåller målningar från 1600-talets mitt som möjligtvis kan vara utförda av Johan Barscht den äldre eller den yngre. Delar av huset innehåller även målade tapeter daterade till 1780 - 90-talet. Huset finns med i en bouppteckning från 1753, efter borgmästare Nils Schmidt, vilken troligen var byggherren till denna märkliga byggnad. Bouppteckningen anger ett hus av trä med två våningar över källare. Byggnaden hade ursprungligen en annan utformning än idag. Byggnaden täcktes av ett högt, brant och valmat tak med små takkupor inspirerade av tidens barockformer. Fönstren hade samma indelning i fasaden som nuvarande, men de var mindre och småspröjsade. I bottenvåningen hade de fönsterluckor. 1896 skedde en ombyggnad och det var då huset fick sitt nuvarande utseende, med ett lägre tak. De äldre takkuporna ersattes av nya som var större och försedda med sadeltak. Vid takfoten tillkom en profilerad gesims. Fönsteröppningarna i övervåningen förstorades med större fönster med färre spröjsar och fönsterluckorna i bottenvåningen togs bort. Vid 1900-talets början rymde bottenvåningen affärsverksamhet och fasaden mot sydost var uppbruten av skyltfönster. Under 1920-talet skedde en större ombyggnad och installation av vatten och avlopp. En balkong tillkom vid renoveringen på 1930-talet. Den senaste ombyggnaden skedde 1986-88, då huset renoverades och fick sin nuvarande utformning, vilken anknyter till 1896 års utseende. Byggnaden har genom sin stomme och bevarade byggnadsvolym från första hälften av 1700-talet, samt dess bevarade fasad från slutet av 1800-talet ett stort byggnadshistoriskt värde. Byggnaden har även ett stort miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Snickerierna är övervägande från 1890-talet. Det finns flera äldre inredningsdetaljer kvar trots ett antal renoveringar. I några lägenheter finns kakelugnar och äldre lister kvar. Trappan är från 1700-talet. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen Centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896    Fasadändring, ändring av tak och kupor. Större fönster.   
1926  E. Hejdenberg  Utökning V/A.   
1932  E. Hejdenberg  Omändring av boningshus.   
1933  E. Hejdenberg  Utökning V/A.   
1934  E. Hejdenberg  Anordnande av takkupa mot Hästgatan.   
1946    Skylt för Eltjänst.   
1960    Skylt för Motormännens Riksförbund.   
1986  Visby Arkitektgrupp AB, Annalena Mosséen  Ombyggnad.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996