Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Trädgården 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Trädgården 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1759 
 Byggnaden färdigställd  1759 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Kronan 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Tullhus 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå sockelmarkering, Yttertrappa: Med räcken i smidesjärn 
 Fasadmaterial  PUTS, slät, vit. TRÄPANEL, liggande, vit på förstugan mot öster. 
 Övriga fasaddetaljer  Fönster- och dörrsnickerier är bruna liksom hängrännor och stuprör. Balkongen vid gaveln åt norr tillkom 1935. Den har tunna smidesräcken. Taket är något utskjutande över fasaden. Huset är utbyggt med en liten förstuga med liggande vit träpanel och bruna hörnlister och dörrsnickerier. 
 Fönster  Fönster i två lufter, 3 rutor höga. Fönsteröppningarna är ej ursprungliga utan har förstorats under 1900-talets första hälft. Fönstren var ursprungligen kvadratiska och försedda med profilerade fönsterluckor. I gavelröstet mot söder har fönstret 3 bågar med 2 spröjsar i varje båge. Takfönstren är små och tudelade. Fönstren är utåtgående. 
 Fönsteromfattning  Tunn trälist. Fönstren ligger i liv med fasaden. 
 Dörrar  Fasaden mot Kommendantsbacken: en pardörr med spegelfyllningar och glasad överdel försedd med smidesgaller. Den är inte ursprunglig. Dörren till förstugan mot gården: Enkeldörr med spegelfyllningar, varav de två övre är glasade. 
 Dörromfattning  Tunn trälist. Dörrarna ligger i liv med fasaden. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Rött, äldre, enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER, tidigt 1900-tal, mot väster och ett mot öster. 
 Skorsten  En murad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes 1759 och fungerade som tullhus för de varor som kom hamnvägen in i staden. Tullhusen rymde tjänstelokaler och bostäder åt tulltjänstemännen. När lanttullsverksamheten avvecklades i början av 1800-talet, användes Landthamnstullhuset enbart som bostad för tulltjänstemän. Sedan 1938 har det dock varit privatägt och används som bostad. Byggnaden har en kalkstensstomme i en våning med inredd vind och källare under norra delen av huset. Det branta sadeltaket är lertegeltäckt och bryts upp av små, tudelade takfönster från tidigt 1900-tal, ett i varje takfall. Fasaden är putsad och avfärgad vit. Förstugan mot öster är uppskattningsvis från 1800-talets mitt och är klädd med vit liggande panel. I gavelröstet mot norr finns en balkong med smidesräcke från 1935. Trappan upp till entrén vid Kommendantsbacken är försedd med ett smidesräcke. Entrén utgörs av en pardörr med spegelfyllningar där överdelen är glasad och försedd med smidesgaller. Denna dörr är inte ursprunglig. Dörren i förstugan mot gården är en enkeldörr med spegelfyllningar, varav de två övre speglarna är glasade. Byggnadens fönsteröppningar är inte ursprungliga, utan har förstorats under 1900-talets första hälft. Fönstren var ursprungligen kvadratiska och försedda med profilerade fönsterluckor. Nu är de i två lufter och tre rutor höga. I gavelröstet mot söder har fönstret tre bågar med två spröjsar i varje båge. Dessa fönster är dock spröjsade till mindre rutor än övriga. Dörrar och fönster har tunna trälistomfattningar. Samtliga snickerier är bruna, liksom hängrännor och stuprör. Byggnaden har genomgått en del moderniseringar vilka dock inte finns dokumenterade. Interiört har huset förändrats relativt mycket, men vissa äldre spegeldörrar finns kvar, samt en kakelugn, som dock inte är ursprunglig. Exteriört utgörs förändringarna av större fönster, utbytt entrèdörr, en förstuga på den östra sidan, en balkong på den norra sidan och vindskivor på taket. Byggnaden har ett betydande kulturhistoriskt värde i sin ursprungliga funktion som tullhus och sin bevarade 1700-talsstomme och volym. Byggnaden har även ett stort miljöskapande värde för kvarter och område. 
 Interiör  Interiört har huset förändrats rätt mycket men det har kvar en del äldre spegeldörrar och en kakelugn, dock inte ursprunglig. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1925  C. A Hellström  V / A   
1935  A. Pihlström  Balkong   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996