Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tunnbindaren 15

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tunnbindaren 15 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1880 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Sannolikt från tidigare 1800-tal, men detta år syns byggnaden på Walgréns karta. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Godtemplarlokal 
 Senare funktion  Godtemplarlokal, Biograf 
 Nuvarande funktion  Föreningslokal, Biograf 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Betong 
 Grund / Sockel  Låg kalkstenssockel på den ursprungliga delen. 
 Fasadmaterial  puts, spritputsad och gult avfärgad 
 Övriga fasaddetaljer  "Hansa bio" i röda ljusbokstäver på utbyggnadens tak. Röd fotränna, gula stuprör. Kraftig takgesims kantigt profilerad takgesims. 
 Fönster  Ej förspikade tvåluftsfönster i föreningslokalens undre våning har höga, kopplade, vitmålade, utåtgående bågar med råglasfyllda rutor. Spröjsade fönster på sydgaveln. Entrébyggnaden har stora fasta fönster ut mot gården och ett litet enluftsfönster åt söder. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Dubbeldörr i utbyggnadens bioentré, glas i överdelen, stående panel nedtill, 1950-tal, överljus. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak, Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Röd plåt 
 Takplåttyp  Enkelfalsad 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takfönster, östra takfallet. 
 Skorsten  Två ventilationshuvar av plåt, En skorsten av rött tegel, En hög, plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden inrymmer en IOGT-lokal och en biograf. Den uppfördes troligen omkring 1880. Huset har en stomme av kalksten i en våning med inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. En kraftig profilerad takgesims löper utefter långsidorna. Sydväst om huvudkroppen finns en tillbyggnad vars främsta funktion är som entré till föreningslokalen. Mot husets sydöstra fasad finns en tillbyggnad för biografentrén. Den är uppförd av betong i en våning, under ett plåttäckt pulpettak. Fasaden är spritputsad och avfärgad gul. Föreningslokalen har en paneldörr med två vertikala rutor i den övre delen. Bioentrén är en pardörr med överljus. Dörrbladen har panel i den nedre delen och glas i överdelen. Utgången finns norr om entrén i byggnadens huvudkropp och består av en skivtäckt pardörr. Fönstren i bottenvåningen utgörs huvudsakligen av höga två- och treluftsfönster. I biografdelen är fönstren förspikade. Biografentrén har stora fasta skyltfönster ut mot gården åt sydost samt ett mindre enluftsfönster åt sydväst. Över entrén är det skyltat med "Hansa bio" i röda ljusbokstäver. Sannolikt är huset ursprungligen uppfört som magasinsbyggnad. När det köptes av Godtemplarlogen, 1888, gjordes bottenvåningen om till föreningslokal, samtidigt som en bostad inreddes på vinden. Biografen inreddes 1919 i byggnadens norra del, där tidigare ambulerande biografvisningar kan ha förekommit. Samtidigt spikades de höga fönstren för. Under tidsperioden mellan 1912-36 byggdes huset till mot sydväst, fram till tomtgränsen. Eventuellt inneslöts ett äldre uthus i tillbyggnaden. Tillbyggnaden för biografentrén tillfogades under 1950-talets mitt, samtidigt som en övergripande renovering av byggnaden genomfördes. Föreningslokalen präglas av ombyggnaden på 1950-talet. Biografsalongen har, trots vissa ombyggnader genom åren, kvar ett mer ålderdomligt utseende. Bland annat finns ett stormönstrat kassettak, målat i mörka nyanser. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde med ett kontinuitetsvärde i sina funktioner som magasin och sedan nykterhetsloge och biograf. Biosalongen är därtill Visbys nu äldsta, vilket ger ett socialhistoriskt symbolvärde. 
 Interiör  Föreningslokalen präglas av ombyggnaden på 1950-talet medan själva biografsalongen har kvar ett äldre utseende med ett stormönstrat kasettak i mörka nyanser. 
 Källare   
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1889    Inredning av lägenhet på vind   
1919    Maskinrum till biograf byggs   
1925    Installation av vatten   
1954    Ombyggnad, installation av WC Förändringar i biografen 1936,1939,1940 och 1954.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996