Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Tunnbindaren 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Tunnbindaren 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1785 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Äldsta uppgift om trähus på tomten. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Brygghus, Verkstad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Natursten 
 Grund / Sockel  Mot Ö finns en ca. 30 cm hög svartmålad kalkstenssockel. Längs övriga fasader är en sockel markerad genom på 
 Fasadmaterial  Gul KC-puts, Slätputs 
 Övriga fasaddetaljer   
 Fönster  Utåtgående kopplade tvålufts insticksfönster (1960-tal) spröjsade till fyra rutor. Sitter i fasadliv i stenhuset och indragna ca. 4 cm i skiftesverkshuset. I skiftesverkshuset finns järnstaplar till fönsterluckor kvar i karmarna. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  I östra fasaden en 1930-talsdörr (ej i bruk) i rokokoinspirerat utförande med stor råglasruta i övre hälften av dörrbladet. I skiftesverkshusets köksingång sitter dörr med stående smal panel och sparkplåt (1970-tal) I stenhusets norra gavel sitter dörr från 1986 med sex rutor. 
 Dörromfattning  Enkel klassicerande omfattning i trä kring dörr i östra fasaden (valv med slutsten, pilastrar), brun. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa i skiftesverkshusets västra takfall (1970-tal) samt i stenhusets norra takfall (förstorad 1986). 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus med två vinkelställda, sammanlänkade huskroppar uppförda under 1700-talets andra hälft. Den äldre byggnadsdelen är en skiftesverkskonstruktion. Den yngre delen, som har en stomme av sten, fungerade ursprungligen som brygghus eller verkstad. Båda är uppförda i en våning med inredd vind och står under tegeltäckta sadeltak. I båda takfallen in mot gården finns putsade takkupor med plåttäckta pulpettak. Fasaden har en gul slätputs och bryts upp av spröjsade insticksfönster. Den ursprungliga entrén finns i östra fasaden mot Södra Murgatan och består av en bred rokokoinspirerad dörr med stor råglasruta i dörrbladets övre del. Dörren har en enkel klassiserande omfattning, med valv med slutsten och pilastrar i trä. Denna ingång brukas inte idag. Från gården, i väster har skiftesverksdelen en panelklädd köksdörr. Huvudentrén finns numera i stenbyggnadens norra gavel och består av en trädörr med sex rutor. Samtliga snickerier är brunmålade. Foton från omkring 1900 visar att byggnaden redan då var reveterad och slätputsad. Skiftesverksdelen hade listtäckt papptak och stendelens tak var täckt med falor vilket var uppbrutet i väster av en kraftig skorsten. Stendelen hade två fönster mot Blockgränd, varav ett äldre mer finspröjsat. Fönstren mot Södra Murgatan var av samma typ som dagens, men försedda med fönsterluckor. Luckorna försvann sannolikt på 1930-talet samtidigt som entrédörren mot Södra Murgatan fick nya dörrblad. På 1970-talet renoverades den äldre huskroppen. Takkupan togs upp och köksdörren byttes ut. 1986 genomfördes en genomgripande renovering av byggnaden, såväl exteriört som interiört. Takkupan i det västra takfallet förstorades, entrén flyttades till byggnadens norra fasad och ett fönster mot Blockgränd sattes igen. Interiört inreddes de båda huskropparna till två bostadslägenheter. De sedan 1700-talet sammanfogade byggnadsenheterna har bevarat sina ursprungliga volymer och huvudsakliga uttryck mot gaturummet. Skiftesverksbyggnaden har kvar sin för staden ovanliga rundade dörromfattning av trä i lokalt tolkad klassicism. Byggnadskomplexet som helhet har bevarat sin ålderdomliga prägel. Byggnaden har i och med detta ett högt kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde i gatumiljön på södra Klinten. 
 Interiör  Helt ombyggt 1986. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
  Hammarström  Förslag till invändig ombyggnad.   
1929  E. Andersson  Installation av vatten.   
1986  Birger Andersson  Invändig ombyggnad, förstorad takkupa.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996