Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Valutan 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Valutan 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1896 
 Byggnaden färdigställd  1897 
 Arkitekt  Fritz Ullrich, Edvard Hallquist 
 Byggmästare  J.N. Hejdenberg 
 Byggherre  Wilhelm Lindström 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Apotek 
 Senare funktion  Apotek, Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Historicerande blandstil 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, huggen med tjocka fogar mot söder, finhuggen mot öviga sidor, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Alla taklister och fönsterbänkar är i kalksten. Trepassformen återkommer i såväl fönsteromfattning som i fasadornamentik. Spiror och räcken är smidesjärn på tornen och trappgavlarna. Balkongen är av kalksten med konsoler och smidesräcke. Balkongerna i vindsvåningen mot söder är inglasade. En skulpterad sandstenstvla finns mot söder och öster med "Visby apotek" skrivet. 
 Fönster  Fönstren har utåtgående bågar. Sockelvåningen mot s; fönster med välvt överstycke och 2 korspröjsade bågar, rakt överstycke med 2 bågar och 12 respektive 8 rutor. Bv; svagt spetsbågade T-formade fönster med 3 bågar. N. och v. fasad har 4-luftsfönster med korspost. I n. även 2-luftsfönster med tvärpost och i dess v. utbyggnad enkla lufter med beslag från tidigt 1900-tal. Vån.1; 4-luftsfönster med korspost. V. fasad; även litet kvadratiskt med 1 båge. I burspråken är de övre lufterna välvda. Övre vån; stickbågade eller raka lufter, mot v. delade i 2. Källarvån; rektangulära fönster spröjsade i 2, 3 eller 4 rutor. Attikavån. mot n. och s; 3 eller 2 bågar. 
 Fönsteromfattning  Fönstren är något indragna från fasadliv med omfattningar i fasadliv av kalksten och tegel. I sockelvån; stickbågade krön. I bv; spetsbågade valvkrön. Vån 1; stickbåge eller halvt trepass. Övre vån; spetsbågade krön och blinderingsfält. Alla fönster med undantag för sockel- och källarvån. har släta stenomfattningar. Krönen är tegelvalv fogstruket med cementbruk. Mellan fönstret och kröningen finns slätputsade fält. I det västra trappgavelröstet har fönstret höga spetsbågade blinderingar vilka följer trappgavelns form. Fasadens övriga fönster saknar dock omfattningar. Även flera fönster i n. fasaden saknar omfattningar, endast med fönsterbänk i sten. Källarfönstren ligger djupt indragna från fasadlivet med utskjutande släta överstycken i kalksten. Alla fönster har fönsterbänkar och profilerade omfattningar i kalksten. 
 Dörrar  S. fasadens sockelvån; 1 inåtgående trädörr med stora glas i varje dörrblad. 1 balkongdörr med två blad och två lufter i varje blad. I s.ö. hörnet; Inåtgående trädörr med glasad överdel och smal panel. N. fasad, östliga tornet; 1 ny utåtgående pardörr av traditionell typ i trä med spegelfyllningar och glasade övre fyllningar. Nv. tornet; Pardörr, äldre med spegelfyllningar och glasade övre fyllningar. I båda tornen mot n; dubbeldörrar i järn, utåtgående med beslag. 
 Dörromfattning  S. fasad; I sockelvån. djupt indragen med välvt tegelkrön. Balkongdörren är lite indragen i en slätputsad omfattning med tegelkrön. S.ö; Djupt indragen med en trälistomfattning och ett välvt överljusfönster. Porten omges av slätputsat kvaderstensfält. N.ö; Indragen från fasadlivet med profilerad stenomfattning, slätputsat spetsbågigt fält i sten med spetsbågig tegelkröning. Nv; Indragen från fasadlivet med trälistomfattning och kalkstenstrappa med 3 steg 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Svart plåt 
 Takplåttyp  Falsad 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, troligen enkelfalsad. 
 Takutbyggnad  TAKKUPA, 1 lång mot s, 1 lång mot n. 
 Skorsten  Två svarta, plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är en stor putsad tegelbyggnad i två våningar med inredd vind. Den är täckt av ett plåtklätt svartmålat sadeltak. Byggnaden uppfördes 1896 som apotekshus efter ritningar av arkitekterna Fritz Ullrich och Edvard Hallquisth, i en medeltidsinspirerad historicerande blandstil med fyra, över taket, uppskjutande trappstegsgavlar, varav den västra är kraftigare än de tre övriga. Fasaden i norr har två utanpåliggande trapphus i form av ett runt och ett ovalt torn. Fasaden i söder har i det sydöstra hörnet ett mjukt rundat burspråksliknande hängtorn. Byggnaden har renoverats flera gånger och de största förändringarna har skett interiört. Den största ombyggnaden utfördes 1932 med inredande av vind till bostad, vilket medförde att nya takkupor togs upp och att fönster sattes igen. 1988 skedde en ombyggnad för att anpassa affärslokalerna till barndaghem och efter att apoteket lades ned 1992, renoverades huset med modernisering av lägenheter och inglasande av balkongen på vindsvåningen. Exteriört har huset till stor del bevarat sin ursprungliga utformning. Sockelvåningen mot Hästgatan i söder är rusticerad med huggen kalksten och tjocka fogar medan övriga fasader har en slät kvaderstenssockel. Trappstegsgavlarna och hörnen har hörnkedjor i slät kalksten som ligger i liv med fasadernas puts. Byggnadens våningar har en tredelning med fönsteromfattningar av spetsbågeform i bottenvåningen, stickbåge- alternativt trepassform i mellanvåningen och spetsbåge i vindsvåningens trappstegsgavlar mot väster i form av gotiska höga blinderingsfält. Alla fönsteromfattningarna är dekorerade med rött fasadtegel samt sandsten. Mellan våningarna finns profilerade gesimser med en bredare bård i bottenvåningen och en kraftigare profilerad gesims längs takfoten. Mot söder finns en rundbågefris i rött fasadtegel. Den norra fasaden är inte fullt så artikulerad som övriga. Det runda tornet mot öster har gesimser i sandsten, fönsteromfattningar i rött fasadtegel samt blinderingar, medan det västra av tornen är stramare utformat. I båda tornen mot norr finns järndörrar med invändiga trappor till källaren. Byggnaden har genom sin välbevarade exteriör, med en utformning karaktäristisk för det sena 1800-talet, ett stort arkitekturhistoriskt värde. 
 Interiör  Ingångar från gården trösklar av kalksten. Alla invändiga trappor har trappsteg av kalksten.I det östra trapptornet är väggarna indelade i dekorativa målade väggfält. Våningsplanens golv är täckta av svart och vit marmor i rutmönster. I trapphuset är det inrymt en modern hiss. Lägenheterna har pardörrar i trä med spegelfyllningar. I första våningen är lägenheterna renoverade men har kvar detaljer av den ursprungliga inredningen som profilerade socklar och lister. Taket är i vissa rum indelat i fält av profilerade lister. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896  Fritz Ullrich / Edvard Hallquist  Ritning till nybyggnad.   
1926  W. Dahlqvist  V/A   
1932  Sven Tysklind  V/A   
1932  L. Å. Bergström  Förändring av inredande av vind och V/A.   
1932  Arvid Stine  Ombyggnad. Ny kupa mot Mellangatan, nedflyttning av fönster i vänster gavel, igensatt fönster på s.fasadens vänstra trappgavel. Inredande av vind.   
1942  Nils B Nilsson  V/A   
1942  Tor Reliun  V/A   
1945    Förslag till skylt.   
1974    Uppsättande av skylt.   
1987    Fasadändring, upptagande av fönster mot söder.   
1988  Värmetekniska Byårn Olle Gustavsson  Sanitetsanläggning   
1988    Ombyggnad för barndaghem i affärshus.   
1994  Jansson & Landahl  Restaurering och ombyggnad.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996
    
1996
    
1996
    
1996