Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Valvet 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Valvet 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Enligt dokumentation finns det bjälkar i källaren som daterats till tidigt 1200-tal. Karaktär av medeltid. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Butik, Servering, Kontor 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  Vit puts, Kalksten 
 Övriga fasaddetaljer  Synliga ankarslut av rak, enkel modell i norrfasaden. En hästsko är inmålad i östfasaden ovan port (S:t Hansgatan). Ett medeltida valv är synligt i sydfasaden. 
 Fönster  Samtliga fönster är mörkt rödmålade. Norrfasaden har insticksfönster samt ett fönster från sent 1700-tal. Sydfasaden har insticksfönster, 1700-1800-tals fönster samt på övre våningen fönster från 1960-talet. Sydfasaden har också tre medeltida muröppningar där små fönster blivit insatta. På öst- och västfasaden finns både insticksfönster och fönster från 1800-talet. Under valvet på husets östfasad finns 2 st djup inåtgående, rödmålade skyltfönster. 
 Fönsteromfattning  Medeltida muröppningar på sydfasad. 
 Dörrar  Butiksdörren i östfasaden under valvet på S:t Hansgatan är rödmålad med ett brevinkast samt ett stort fönster. I söder finns en brun port, tvärgående panelbrädor och med en dörrlucka. På norrfasadens västra del finns en entré. 
 Dörromfattning  Porten i söder omfattas av ett rekonstruerat medeltidsvalv. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, enkelfalsad. Lagt med oregelbundet förskjutna falsar. 
 Takutbyggnad  TAKKUPA påbyggd på 1930-talet (norr) 
 Skorsten  En putsad skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är det enda bevarade medeltida stenhuset i kvarteret. Den har tydliga spår och betydande byggnadsdelar från medeltiden i form av källare, tunnvalvsrum samt nischer och fönsteröppningar. Sedan 1600-talet har byggnaden kontinuerligt använts som bostadshus. Den ger till det yttre ett intryck av en medeltida byggnad med medeltida öppningar, dock med fönstersättning från 1700-talet och framåt. Ursprungligen utgjordes huskroppen av en encellig byggnad med tunnvalv i bottenvåningen. Under det bevarade tunnvalvsrummet finns en källare, vars äldsta takbjälkar genom dendrokronologiska prover har daterats till tidigt 1200-tal. Byggnaden har tre våningar, källare och inredd vind under lertegeltäckt sadeltak. På det norra takfallet finns en takkupa från 1930-talet. Fasaden är putsad, med undantag av den södra där kalkstensstommen är blottlagd. Synliga ankarslut av rak, enkel modell finns i norrfasaden. Två entréer är förlagda till den östra fasaden, dels en under valvet mot S:t Hansgatan samt en på den norra tillbyggnaden. Ytterligare en entré finns på den norra fasadens västra del. Flera av 1700- och 1800-talsfönstren är bevarade. Den östra fasaden ut mot S:t Hansgatan har tre skyltfönster. På 1760-talet gjordes den första tillbyggnaden då huset breddades mot norr. En ombyggnad av huset genomfördes i mitten av 1800-talet, då byggnaden fick tre våningsplan, utöver källare och vind, istället för de tidigare två. 1897 byggdes huset till ytterligare med köksdelen i ett plan mot norr. 1924 slogs en butiksdörr upp i östfasaden under valvet på S:t Hansgatan och tunnvalvsrummet ändrades till butik, därav de nuvarande skyltfönstren. På 1920-talet kom byggnaden att inrymma två, från varandra fristående, lägenheter med egna kök. Under 1940-talet utökades takkuporna och balkonger uppfördes. En omfattande ombyggnad gjordes sedan på 1960-talet, då ett för tiden modernt kök och badrum inreddes och en genomgripande förändring vad gäller planlösningen genomfördes. I interiören har kraftiga omdaningar skett under 1900-talet. Av äldre ytskikt finns få bevarade delar interiört, men vissa dörrar, golv och lister kvarstår från 1700- och 1800-talen. Byggnaden har i och med sitt medeltida ursprung samt genom prägel av såväl 1700- som 1800- och 1900-tal ett byggnadshistoriskt kontinuitetsvärde. Dessutom utgör byggnaden en viktig del av Visbys stadskärna och har därmed ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör   
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1897    Kökstillbyggnad (den låga delen i norr)   
1913  Serbori  Förslag till inredning i en vedbod   
1925  E. Hejdenberg  Förslag till ändring av boningshus.   
1928  U. Jacobson  Ritning av vatten och avloppsledning.   
1931  Knut Holmberg  Förslag till inredning av butik.   
1931  Knut Holmberg  Förslag till trädgårdsmur.   
1938  Joh. Fardelius  Ritning till komplettering av VA o. avloppsledning.   
1940    Skyltförslag: "Frisering"(på västfasad under valv på S:t Hansgatan).   
1944  Gardell & Hammarström  Förslag till utbyggnad av balkonger och takkupa.   
1959    Beslut från Byggnadsnämnden om lov till borttagning av puts.   
1979  Harald Jönsson  Ombyggnad till servering.   
1984    Omputsning på fasad på nordliga fasaden.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996