Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Valvet 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Valvet 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1887 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  A.L. Wedin 
 Byggdatumkommentar  Arkitekt Birger Andersson daterar huset till 1850-talet. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Kontor 
 Senare funktion  Bostad, kontor 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  En våning med vind 
 Plantyp   
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  PUTS, rosa 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftigt profilerad, vitmålad gesims. Balkong i väster. 
 Fönster  I norr:1880-tals fönster, grönmålade (sannolikt kromoxidgrönt), som har renoverats och där innerfönster satts in.. 2 st mindre fyrdelade fönster på norrfasad på utbyggnaden i norr. 2 st skyltfönster till butik åt öster, grönmålade (sannolikt kromoxidgrönt) helfönster med droppbleck. I öster är fönstren av 1890-tals typ, grönmålade (sannolikt kromoxidgrönt), men med beslag från 1950-tal. 
 Fönsteromfattning  vita, slätputsade, profilerade 
 Dörrar  Grön (sannolikt kromoxidgrön) träport (med gammalt metallgaller) i norr mot S:t Hansgatan. En grön (sannolikt kromoxidgrönn) äldre dörr i östfasaden med nya handtag. Butiksdörren (gissningsvis 1950-tal) är i ek och har en stor glasruta. I öst en tvådelad, vit dörr. Fönstren i väster är grönmålade (sannolikt kromoxidgrön)och i 1890- tals resp. 1910-tals stil. 
 Dörromfattning  Butiksdörren som är djupt insjunken är i fasaden tilldelad en vit, slätputsad, profilerad omfattning av typ "fyrkantspelare". 
 Takform  Sadeltak, Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Falsad plåt 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, dubbelfalsad. 
 Takutbyggnad  FRONTESPIS i öst med tre fönster (orginal fönster) samt en ruterformad fönsterglugg högst upp (tillkommit senare). 
 Skorsten  Två skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes i sin nuvarande volym 1887, antingen som en ombyggnad av det då redan befintliga, mindre huset av trä och sten eller som ett helt nytt bostadshus. Källarplanets västra och norra ytterväggar är tjockare än övriga, vilket indikerar på rester efter medeltida hus på vilka det nuvarande huset skulle vara byggt. Byggnaden är uppförd i en skiftesverkskonstruktion i ett och ett halvt plan med källare. Den har ett sadeltak täckt med falsad plåt. Fasaden är reveterad och putsad samt försedd med omvikta och våningsavskiljande gesimser. På byggnadens östra sida finns en frontespis och på den västra sidan en balkong. Huvudentrén finns centralt på den östra fasaden ut mot S:t Hansgatan. Fönstren är symmetriskt placerade på fasaden, flera av dessa är bevarade sedan från 1800-talets slut. Två av fönstren ut mot S:t Hansgatan är ersatta med väl harmonierande skyltfönster som förmodligen tillkom på 1920-talet. Vid slutet av 1800-talet kom byggnaden att utgöra tidningen Gotlands-Postens lokaler och på 1920-talet flyttade Visby Elektriska Byrå in i lokalerna på nedre planet mot gatan. 1942 byggdes huset samman genom en tillbyggnad med byggnad 2 på fastigheten och i samband med detta tillkom balkongen på den västra fasaden. Ombyggnad och renovering av byggnaden har gjorts vid ett par olika tillfällen. Detta har inte ändrat exteriörens ursprungliga karaktär i samma utsträckning som interiören, vilken genomgick kraftiga förändringar på 1930-talet. 1992 byggdes huset om invändigt och kom att inrymma två separata lägenheter samt en butikslokal på nedre botten mot gatan, där det idag är antikvariat. Byggnaden representerar en typisk borgargård från 1800-talet som exteriört bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär. Därmed har den ett arkitektur- och kulturhistoriskt värde. Dessutom utgör byggnaden ett viktigt blickfång intill den öppna platsen norr om S:t Drottens ruin och har därmed ett miljöskapande värde i kvarter och stadsdel. 
 Interiör  I källaren finns en bakugn som finns omnämnd i brandstodsförsäkringen 1888. På plan 1 finns nu ett antikvariat och här har det varit butikslokal åtminstone sedan år 1927. På övervåningen finns en lägenhet på tre rum och kök och som har renoverats under husets levnad, men den ursprungliga planlösningen från 1880-talet har inte ändrats. På övervåningen kan men också finna äldre listverk kvar såsom socklar, fönsterkarmar, dörrfoder samt taklister. Flera äldre spegeldörrar finns även kvar. Omkring 1950 har en renovering skett då dubbelkopplade fönster har satts in, liksom en öppen spis med sättugnsplatta (övervåning). 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1888    Ritning av ett boningshus i trä i Visby   
1920  E. Hejdenberg  Förslag till avloppsledningar.   
1927  Ingenjör Wilhelm Dahlqvist  Ritning över vatten och avloppsledningar (18a).   
1937  L. Å. Bergström  Ritning till förändring av fasad.   
1941  Andersson  Ritning över vatten- och avloppsledning.   
1942  E. Andersson  Förslag till ventilation.   
1942  Jacobsson  Ritning för tillbyggnad mellan 1 och 2A.   
1942  Andersson  Förslag till utökning av befintliga vatten- och avloppsledningar.   
1977    Förslag till tillbyggnad.   
1992  Birger Andersson  Ombyggnad till lägenheter.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996