Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Vinkeln 26

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Vinkeln 26 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1856 
 Byggnaden färdigställd  1858 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Magasin 
 Senare funktion  Magasin, Skola 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  PUTSAD, grå 
 Fasadmaterial  Puts, slät vit 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad omvikt takgesims. Brandstege mot nordost. Mindre balkong med smidesräcke mot nordväst och sydost 
 Fönster  Mot sydväst två stora skyltfönster. Bottenvåningen har stickbågsvälvda fönsteröppningar med kvadratiska rutor indelade i fyra delar under en överliggadne rundad ruta. Andra våningen har höga fyrluftsfönster med korsspröjs, de nedre bågarna är spröjsade i tre rutor. Vindsvåningen har två halvcirkelformade fönster indelade i fem fält, ursprungliga med bevarade beslag. Fönstren är i senare tid utbytta mot kopplade insticksfönster. Grönmålade fönstersnickerier. 
 Fönsteromfattning  Grönmålade brädomfattningar, på andra våningen med tärningar i hörnen. 
 Dörrar  Mot SÖ fernissad pardörr med ramar av ek och spegelfyllningar av furu. Dörren har ursprungliga gångjärn. Två moderna pardörrar av liggande grönmålad panel. 
 Dörromfattning  Grönmålad profilerad dörromfattning. Ovanför dörren sitter en trätrelief 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Frontespis mot nordväst och sydost 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus med affärslokal i källaren, och uppfördes under åren 1856 till 1858. Den var ursprungligen ett bostads- och magasinshus där bottenvåning brukades som magasinsutrymme och de övre våningarna innrymde köpmannens bostad. Huset har även brukats som sjömans- och navigationsskola. Magasinsutrymmena är idag inredda till bostäder. Byggnaden har en kalkstensstomme och har två våningar med källare och inredd vind under ett sadeltak. Taket är täckt med tegel och bryts i vardera takfallet upp av en centralt placerad fronton. Dessa är försedda med spröjsade fyrluftsfönster flankerade av spröjsade triangulära fönster. I vindsvåningen finns ett spröjsat halvcirkelformat fönster. Längs takfoten löper en omvikt profilerad gesims. Fasaden är slätputsad och avfärgad vit, förutom källarvåningen som är gråmålad. På gavlarna finns spröjsade fyrluftsfönster med en brädomfattning med tärningar i hörnen och lunettfönster i gavelröstena. På norra gaveln finns en brandstege. Den övre våningen och vinden har stora och höga spröjsade fyrluftsfönster med brädomfattningar utformade med tärningar i hörnen. Bottenvåningen har stickbågsvälvda fönsteröppningar med spröjsade fönster, vilka ersatt tidigare träluckor. Huvudentrén är centralt placerad på den sydöstra fasaden mot gården och försedd med en fernissad pardörr med speglar och ursprungliga gångjärn. Upp till dörren leder en hög kalkstenstrappa med ett enkelt järnräcke. Ovanför dörren sitter ett dörröverstycke i trärelief. På båda sidor om huvudingången finns två enkelt utformade pardörrar. Dörrarna är klädda med liggande träpanel och kvadratisk glasruta i den övre delen och nås även de via kalkstenstrappor med räcke. Ursprungligen ledde dessa dörrar in till magasinsutrymmena. Långsidorna är symmetriskt utformade, förutom en sekundärt tillkommen balkong av mindre format på vardera fasad. Balkongerna har smidesräcken. Källarvåningen i souterrain är delvis inredd till affärslokal med indragen entré i gavelfasaden mot gatan. Butiksentrén flankeras av två stora skyltfönster. Entrédörren är en enkel trädörr med en stor glasruta i den övre delen. I källarvåningens nordvästra fasad finns ett antal gluggar med luckor. Samtliga fönster- och dörrsnickerier är grönmålade. Ett flertal ombyggnader har genomförts under 1900-talet. 1974 inreddes magasinsvåningen för bostadsändamål. Denna höga byggnad har en utpräglad empirekaraktär, med symmetriska rader av stora fönster och breda frontoner på huvudfasaderna. Byggnaden är synlig över stora delar av staden och betingar ett högt kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1907  E Hejdenberg  Omändring   
1926  Wilhelm Dahlqvist  Balkonger, ändring port och skyltfönster mot SV   
1926  Wilhelm Dahlqvist  VA   
1931  Wilhelm Dahlqvist  Avloppsledning   
1947  Gardell & Hammarström  Inredning av kontor   
1960  Nils Lindström  Ändring av affärs- och lagerlokal   
1963  Ingengörsfirma Gilbert Hansson  Ändring och utvidgning av VA   
1974  Ingengörsfirma Gilbert Hansson  VA-installation   
1974  Nils Lindström  Ombyggnad   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996