Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 26

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 26 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1953 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Gustaf Birch-Lindgren 
 Byggmästare   
 Byggherre  Gotlands Läns Landsting 
 Byggdatumkommentar  Byggnaden är visuellt uppdelad i 2 kroppar. A är den södra och B är den västra. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Vårdcentral, Bostad 
 Senare funktion  Vårdcentral, Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Affär, Kontor, Vårdcentral, Ungdomsmottagning, Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  1950-tal 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Lättbetong 
 Grund / Sockel  Slätputsad kalksten och svartvit prickig konststen 
 Fasadmaterial  A: Röd KC-puts, B: Gul KC-puts 
 Övriga fasaddetaljer  Byggnaden har en profilerad gesims längs långsidorna mot söder och väster. Mot gården har byggnaden en halvvåning med balkong längs hela fasaderna med undantag av gavelpartierna. Del A har en balkong i våning 3. Alla balkonger har raka genombrutna räcken av smidesjärn. 
 Fönster  Byggnaden har fönster av varierande form. Del A domineras av fönster med 2 bågar spröjsade i 6 rutor. Undantag utgörs av den södra och västra fasaden vars bottenvåning har vippfönster och vindsvåningen har svagt spetsbågeformade fönster med 6 rutor. Den norra fasadens vindsvåning har enkla ospröjsade fönster i varierande storlekar. Del B har fönster med 2 bågar spröjsade i 6 rutor samt ett 6-kantigt trapphusfönster på den västra fasaden.Den östra fasaden har ospröjsade 1- eller 2-luftsfönster. Alla fönster är från 1950-talet. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasaden och saknar omfattningar. Fönstersnickerierna är vita på del A och grå på del B. I bottenvåningen mot gatorna har fönstren markiser. 
 Dörrar  A: I entrén mot söder finns en enkel symmetrisk dubbeldörr från 1950-talet med träramar vilka omfattar glas i övre 2/3 -delarna. Nedre delen har en metallskiva. Den västra gaveln har en entré. B: Den västra fasaden har 2 entréer. Övriga dörrar, som är av aluminium, är utbytta under 1980-talet. Balkongdörrarna mot gården har glasade övre delar. 
 Dörromfattning  Dörrentréerna mot gatorna har släta ca. 30 cm. breda kalkstensomfattningar. Båda dörromfattningarna på del A har en med landskapsvapnet ornamenterad kalkstensplatta. De är indragna ca 1 m i fasaden. Fördjupningarna är klädda med slätputsad kalksten. På del B är den södra entrén på den västra fasaden indragen från fasadlivet medan den norra ligger i fasadliv. Den norra entrén ligger högre upp i fasaden och nås via en fritrappa av kalksten med ett genombrutet räcke av smidesjärn. Ovan entrén finns ett plåtklätt pulpettak. Entréparitet ramas in av 2 från fasaden utskjutande släta murar. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  5 takkupor åt söder på A och 4 små takkupor i västra takfallet på B. 
 Skorsten  A: Två röda plåtklädda skorstenar, B: Tre röda plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Detta är en stor vinkelbyggnad i två våningar med inredd vindsvåning. Den uppfördes 1953 i betong/lättbetong, med lokaler för Länsstyrelsen och vårdcentral. Byggnaden är visuellt uppdelad i två putsade huskroppar med olika fasadfärger. Branta, tegelklädda sadeltak som ligger i liv med gavlarna, täcker byggnaden i sin helhet. Den södra, rödbruna delen av byggnaden, är placerad med långsidan mot Södertorg. Huskroppen längs Bredgatan i väster, är ljust avfärgad, något mer långsträckt och accentueras av ett högt något utskjutande gavelparti i fasadens mitt. In mot gården är takfallet något kortare än mot gatan, vilket gör att vindsvåningen där upplevs som en halvvåning med egen fönsterrad. Under denna skjuter de två nedre våningarna ut en bit och bildar en balkongrad. De i storlek och utförande något varierade fönstren, sitter jämt fördelade i byggnadskropparnas två våningsplan. De vitmålade fönstren på den södra byggnadskroppen är alla spröjsade, förutom de pivåhängda i bottenplanet ut mot torget. Byggnaden i norr har gråmålade spröjsade fönster ut mot gatan medan de in mot gården är ospröjsade. Entrédörren ut mot torget är en asymmetrisk dubbeldörr från 1950-talet, i trä med glasad överdel och sparkplåt nertill. De övriga entrédörrarna i byggnaden är utbytta på 1980-talet. Byggnaden har inte genomgått några större förändringar exteriört sedan uppförandet, men 1985 skedde en större renovering interiört, varvid även ytterdörrarna byttes ut. Byggnaden dominerar området i fråga om volym och höjd. Den ansluter dock i vissa arkitekturelement till lokala företeelser, om än i en modern utformning. Den har i vissa avseenden anpassats till den lokala byggnadstraditionen men bryter mot denna genom de relativt stora byggnadsvolymerna. Byggnaden har en relativt orörd karaktär och är ett typexempel på 1950-talets arkitektur i innerstaden. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt  I ett yttrande från byggnadsstyrelsen, i samband med beredningen av ärendet, sades att en ändring av stadsplanen var angelägen för att förhindra fler byggnader i denna storleksklass. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1953  Gilbert Hansson & Co  V/A   
1953  Gustaf Birch-Lindgren  Nybyggnad   
1964  Värmetekn. Byrån  VVS-anläggning.   
1967  Värmetekn. Byrån  Utökning av sanitetsteknisk anläggning.   
1969    Skylt "Föreningsbanken"   
1974  Focus Neon AB  Uppsättande av skylt "Föreningsbanken"   
1975  Bengt Wrisemo  Ombyggnad hälsovårdslokaler   
1975  Värmetekn. Byrån  Ventilation/sanitetsteknisk omläggning.   
1977    Ändrad lägenhet.   
1985  BJ Konsult AB  Ombyggnad. Fasadändring VVS, ny betongtrappa, ståltrappa till vind, inbyggnade av terrass, tillkomst takkupa mot väster.   
1985    Invändig restaurering/nya ytterdörrar   
1987  BJ Konsult AB  Ombyggnad.Nytt fönster mot öster, ny spiraltrappa.   
1987  Canholms ing.f:a  VA installation, sanitet, värme.   
1991    Uppsättande av 4 skyltar; "Gotlands kommun", "Bostadsförmedlingen" "Konsumentvägledning" "Överförmyndarexpedition"   
1993  BPA Byggproduktion  Tillbyggnad av kontorsbyggnad med skyddsbur vid spiraltrappa.   
1993  Stefan Olofsson  Ändrad användning av lokaler till affärslokal samt kontaktlinspraktik. VVS   
1993  Innova ljusreklam  Uppsättande av skylt "Kontaktlinskliniken"   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996