Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Vinkeln 28

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Vinkeln 28 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1700 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, norra delen av byggnaden är uppförd under medeltiden. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Affär 
 Senare funktion  Affär, Bostad, Bageri, Ateljé 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar med ursprungligt inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Plattor av KALKSTEN 
 Fasadmaterial  Vit slät PUTS 
 Övriga fasaddetaljer  Tak- och gördelgesims. I skarven mot söder balkong med smidesräcke. 
 Fönster  Utåtgående tvåluftsfönster spröjsade till tre rutor per båge. Rödmålade fönstersnickerier. Fönsterbågar från tidigt 1900-tal. Ett fönster av 1700-talstyp finns kvar i första våningens norra fasad 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Mot SV pardörr av fernissat trä med fyra kvadratiska glasrutor horisontellt placerade och spegelfyllning, från 1927. 
 Dörromfattning  Mot S sandstensomfattning med inristning av tillkomstår 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPOR mot nordväst 
 Skorsten  Två putsade skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är en vinkelbyggnad i kalksten som troligen fick sin nuvarande utformning under 1700-talet. Den norra delen är uppförd under medeltiden som en långsmal stenbyggnad med gaveln mot Södra Kyrkogatan. En medeltida källare finns under den nordöstra delen, vilken troligen har medeltida murverk upp till tredje våningen. Under 1700-talet gjordes en tillbyggnad i söder mot Södra Kyrkogatan, placerad i vinkel mot den medeltida delen. Byggnaden har två våningar, källare och dubbla vindar under ett lertegeltäckt mansardtak. Den nedre vinden är inredd. Takkupor finns i det västra och det södra takfallet. I vinkeln mellan de två byggnadskropparna i takfotshöjd finns en balkong med dörr ut från det inredda vindsplanet. Fasaden är slätputsad och försedd med profilerad gesims längs takfoten och gördelgesims mellan våningarna mot Södra Kyrkogatan. Fasaden är symmetriskt uppbyggd med spröjsade två- och treluftsfönster, med undantag av de enkla stora skyltfönstren i bottenplanet ut mot gatan. Till butiksentrén på den västra sidan finns en bred kalkstenstrappa upp till den djupt indragna pardörren. Två ingångar finns från gården, dels på den södra gaveln och dels på den norra byggnadsdelens södra fasad. På 1880-talet huserade Hägg & Johanssons Bosättningsaffär i byggnaden. 1908 upptogs två portöppningar i bottenvåningen för butiker. Den ena av dessa gjordes under 1920-talet om till ett skyltfönster. 1927 byggdes vinden om till bostadslägenhet. Trots att byggnadens exteriör förändrats flera gången under 1800- och 1900-talen har grundplanen varit densamma sedan 1800-talets första hälft. Andra våningens bostadslägenhet bevarar bland annat dörrar, golvsocklar och taklister från 1800-talet. I dess norra fasad sitter ett fönster från 1700-talet. Huset brukas ännu idag som affärslokal i gatuplanet mot Södra Kyrkogatan och har bostäder i övriga våningsplan. Byggnaden är ett välbevarat exempel på ett storbyggt köpmanshus från 1700-talet som delvis uppförts på resterna efter ett medeltida stenhus, vilket ger den både ett byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Byggnaden har även ett miljö- och rumsskapande värde då den utgör ett omistligt inslag i gatumiljön i stadsdelen. 
 Interiör  I lägenheten en trappa upp; öppen spis av sandsten med skulpterade figurer från 1927, enkel cirkelformad takrosett i stuckatur. Snicerier i form av sockellister och taklister. Äldre spegeldörrar från skiftande tidsperioder. I lägenheten två trappor upp; spegeldörrar, fast inredning typ serveringsskåp, skafferi, serveringsklocka med ledningar. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1908  K Romin  Portupptag till butiker   
1924    Ändring port   
1925  E Hejdenberg  Förändring boningshus   
1926  E Hejdenberg  VA   
1926  E Hejdenberg  Ändring port och skyltfönster   
1939  E Hejdenberg  Utökning VA   
1958  Gilbert Hansson  Utvidgning VA-anläggning   
1958  Lars Brink  Inredning av WC och pentry   
1965  Nässil & Co  Skyltuppsättning   
1995    Skyltuppsättning   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996