Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Vårdklockan 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Vårdklockan 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1936 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Karl Norberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  Thure Ekengren 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Biograf, Affär, Bostad 
 Senare funktion  Biograf, Affär, Bostad, Flerbostadshus 
 Nuvarande funktion  Biograf, Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Funktionalism 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp   
 Stomme  Betong 
 Grund / Sockel  Lågerhuggen kalksten med en högsta höjd av ca 1m i norr. Ligger i liv med putsytan ovanför. 
 Fasadmaterial  Slätputs av KC-bruk. 
 Övriga fasaddetaljer  Två våningar höga hålkärlade portomfattningar av huggen sten med anstrykning av 20-talsklassicism, åt väst omkring de två biosortierna. Små strävpelare från den påbyggda fasaden i väst ut till ursprungsmuren. 
 Fönster  I gatuplanet mot Adelsgatan finns stora fasta fönster till butik och biograflokal. Över dessa finns 5 fönster till andra våningsplanets bostäder, jämt utspridda över den släta fasadytan. Dessa tvåluftsfönster har kopplade utåtgående bågar utan spröjs som vitmålats. Övriga fönster i byggnaden av olika storlek har olika kulör men samma utformning (1930-tal). Karmar och bågar har en enkel hålkärlad profil. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Mot Adelsgatan finns fyra dörrar varav den i entrén till bostadsdelen är utbytt 1996. De övriga är från 1936 med stora fönsterglas i enkelt utformade ekdörrar med stora överljus. Åt väst finns två biosortier i portgångar. 
 Dörromfattning   
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, enkelfalsad.  
 Takutbyggnad  Mot Adelsgatan, i det branta takfallet, finns ett antal jämt spridda takkupor med fönster till bostäderna i tredje våningen. 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes som biograf, butik och för bostadsändamål 1936. Den har en stomme av betong i tre våningar, med källare under del av huset under ett lertegeltäckt mansardtak. Byggnaden har förhöjts ett våningsplan ut mot de båda gatorna. Här inryms bostadsdelarna. I den mellanliggande, lägre delen inryms en biosalong. Det nedre sydöstra takfallet bryts upp av fyra takkupor med pulpettak. Byggnadens fasad är slätputsad och mot Adelsgatan avfärgad i en ljust gul kulör. Det andra våningsplanet bryts upp av fyra tvåluftsfönster. Centralt placerad, mot gården och djupt indragen i fasaden, finns huvudentrén till ett trapphus. Den är försedd med två dörrar, vilka nås via en bred kalkstenstrappa i två steg. Dörren mot söder är en dubbeldörr med glasruta i den övre delen, och försedd med ett överljusfönster. Den norra dörren har en stor glasruta som i nedre delen delvis skyddas av ett järngaller. I bottenvåningen på byggnadsdelen mot Adelsgatan finns en butik i söder och en biograf i norr. Butiksdelen är försedd med en, i fasaden centralt placerad, glasdörr. Dörren flankeras av skyltfönster. Biografentrén är långt indragen i fasaden och försedd med glasade dubbeldörrar av ek. Dörrarna flankeras av höga sidofönster och har ett överljusfönster. Ursprungligen var undertaket försett med ett flertal glödlampor. Ovanför huvudentrén finns en neonskylt med bions namn, ROXY. Fasaden mot Vårdklockegatan är vitputsad och präglas av funktionalism, med anspelning mot 20-talsklassicism. Under taket, och indragen i fasaden, finns på andra våningen, balkonger utformade likt en arkad. Detta våningsplan inrymmer bostäder. Fasadens sydvästra del ger ett slutet intryck då den saknar fönster. Denna flankeras av fyra meter höga portaler, med hålkärlsprofilerade kalkstensomfattningar. Den nordvästra delen av fasaden är försedd med tre liggande treluftsfönster, placerade i andra våningsplanet och två panelade dörrar. Den södra dörren har en glasruta i övre delen. 1996 byttes trapphusets entrédörr ut. Interiören är relativt välbevarad. Scenen inramas av sinnrika framåtvinklade ljusramper, med matt, krämfärgat glas, och enkla pilastrar i orginalutförande. Ursprungligen var väggarna och stolarna klädda med rostbrun sammet. Sedan 1900-talets mitt är väggarna klädda med pistagegrön galon och dörrarna är röda. Byggnadens nordvästra del har med sin funktionalistiska utformning ett arkitekturhistoriskt värde. Biografen ROXY har ett kulturhistoriskt värde som välbevarad representant för landets ljudfilmsbiografer från 1930-talet. 
 Interiör  Biolokalen är relativt väl bibehållen, med bla sinnrika framåtvinklade ljusramper med matterat krämfärgat glas och enkla pilastrar som inramning av scen och med delar av armatur mm. i originalutförande. De galonklädda pistagegröna väggarna och dörrarna i rött är från 1940-50 talen. I original var väggarna klädda med rostbrun sammet, stolklädsel i samma färg. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt  1992 inventerade RAÄ Sveriges biografer och fann Roxy ha ett stort kulturhistoriskt värde, "då antalet ljudfilmsbiografer med denna bevarandegrad är litet", dock ej av riksintresse eller byggnadsminnesklass. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1936  Karl Norberg  Nybyggnad   
1995    Ommålning av fasad   
1996    Byte av entrédörr till trapphus.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996