Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Vårdklockan 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Vårdklockan 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1911 
 Byggnaden färdigställd  1912 
 Arkitekt  Emanuel Hejdenberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  Hugo Wigström 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Verkstad 
 Senare funktion  Verkstad, Affär, Kontor 
 Nuvarande funktion  Verkstad, Bostad, Museum 
 Exteriör stilepok  jugend 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Öppen planlösning 
 Stomme  Silikattegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, KC-putsad, ca 15-100 cm hög 
 Fasadmaterial  Gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Vita släta väggfält över fönster till butiken vilka sannolikt fungerat som skyltbotten. Över entrén på hörnan ett fasat, profilerat parti. Takgesims, kalkputs, profilerad, omvikta hörn. 
 Fönster  Originalfönstren i bottenvåningen mot gården är av tvåluftstyp med 8 rutor i de enkla utåtgående bågarna. Mot gränden i bottenvåningen finns två ursprungliga skyltfönster. I den till bostad inredda vinden sitter 2 och 3-luftsfönster med kopplade utåtgående 3-rutsbågar. Alla originalfönster är indragna ca. 12 cm i fasaden. 
 Fönsteromfattning  Slätputsade vita omfattningar ca 12 cm breda. 
 Dörrar  Dörren till verkstaden på gårdssidan är en stor asymmetrisk dubbelport med gångdörr i det största portbladet. Nedre tredjedelen har stående panel. Resten glasat i samma utförande som originalfönstren. I SÖ hörnet finns en ursprunglig butiksdörr med glasad överdel. 
 Dörromfattning  Slätputsade vita omfattningar ca. 12 cm breda. 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Förzinkad plåt med jämna hakfalsar 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, omålad, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. 
 Takutbyggnad  4 takkupor mot öster. 
 Skorsten  Två skorstenar av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes ursprungligen som verkstad 1911, men har under årens lopp även använts som butik och kontor. I dag inrymmer den verkstad i bottenvåningen och bostad på vinden. Byggnaden har en stomme av silikattegel i en våning, med källare och inredd vind, under ett plåttäckt mansardtak. Längs takfoten löper en vitputsad, profilerad och omvikt gesims. Gesims finns även runt gavelröstet. Det sydöstra takfallet bryts upp av fyra plåtinklädda takkupor. Byggnadens fasad är spritputsad och avfärgad gul. I gatufasaden mot Klockjutaregränd finns två, med träskivor igensatta, källarfönster. Bottenvåningen är försedd med två skyltfönster av 1910-tals typ. Mellan fönsterraden i botten- och övervåningen finns ett vitavfärgat slätputsat fält, ursprungligen tänkt som skyltbotten. Byggnaden är försedd med spröjsade två- och treluftsfönster. I byggnadens sydöstra, avfasade hörn är huvudentrén placerad. Den har en spegeldörr av 1910-talstyp, där den övre delen är glasad. Över dörren är övergången mellan den avfasade dörröppningen och fasadens hörn profilerad och vitfärgad. Framför dörren finns en kalkstenstrappa i tre steg, där bottensteget ligger utanför fasadlinjen och är avrundat i hörnen. På den sydöstra fasaden, mot gården, finns entrén till verkstaden. Dörren är en assymetrisk dubbelport med gångdörr i det större dörrbladet. Dörrens nedre del utgörs av stående panel och däröver är dörren glasad likt fönstren. Norr om verkstadsdörren finns en ingång till, bostadsdelen på vinden. Trädörren är försedd med en glasruta i den övre delen. Framför dörren finns en trappa i två steg. Dörrar och fönster har vitavfärgade slätputsade omfattningar och röda snickerier. I verkstadsbyggnadens förlängning mot norr tillkom 1947 en lackeringsverkstad och förrådsdel. Vindsutrymmet inreddes samtidigt som kontorslokal. 1977 byggdes kontoret om till bostad. 1995 restaureras byggnadens exteriör. Interiört har butiks- och verkstaden en öppen planlösning med välbevarad fast inredning. Vidare har även en fullständig uppsättning av maskiner, verktyg, reservdelar och fordon bevarats. Byggnaden är byggnadsminne och har ett stort kulturhistoriskt värde genom sin välbevarade exteriör och interiör. Den har även ett kontinuitetsvärde och ett personhistoriskt värde, då verkstaden uppfördes och brukades av Hugo Wikström, en av Gotlands pionjärer när det gäller cyklar och motor. Byggnaden speglar den handels- och hantverkarmiljö som växte fram runt Adelsgatan kring sekelskiftet 1900 och har därmed ett miljöskapande värde. 
 Interiör  Bottenvåningens butiks- och verkstadsinredning delvis sparad. Cementgolv. Bostadsdelen i övervåningen har en inredning från 1940-talet, något ändrad och kompletterad 1977. Trappuppgången från gården med bevarad 1940-talsinredning. Förutom den välbevarade fasta verkstadsinredningen bevaras en fullständig uppsättning maskiner och verktyg samt även reservdelar och fordon. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt  Bottenvåningen har en museal karaktär, som med lätthet kan tas i bruk och visas musealt. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1911  E. Hejdenberg  Nybyggnad   
1977    Ombyggnad av kontor till bostad   
1995    Utvändig restaurering. Ny puts, nya plåtarbeten.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996